Možete li da pretpostavite?

Pametnjakovićka ili lepotica: Evo kakvu ženu muškarci žele da ožene!

Rezultati nedavnog istraživanja konačno su rešili večitu dilemu
Ljubav i zavođenje
12:50h Autor:
Pametnjakovićka ili lepotica: Evo kakvu ženu muškarci žele da ožene!
Foto: Shutterstock

Lepotica ili pametnjakovićka? Ne bismo rekli da jedno isključuje drugo, ali u nedavnom istraživanju muškarcima je postavljeno pitanje: da li radije biraju inteligentne i obrazovane žene ili lepotice?

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu European Review of Social Psychology, pokazali su da muškarci koji traže životnu partnerku radije biraju "mozak ispred lepote".

Žena koju bi svaki muškarac oženio: Da li ste i vi ovakve?

Naučnici su proučavali nekoliko kultura i otkrili da će muškarci u zemljama u kojima su žene ravnopravne muškarcima, radije da biraju žene po kriterijumu inteligencije ili obrazovanja, nego samo fizičkog izgleda. To proizlazi iz društvenih normi, stoji u zaključcima, ali i potrebe da i žena finansijski doprinese izdržavanju porodice, odnosno, da oba partnera zarađuju.

Nije retko u zapadnim zemljama da žena ima i veću platu od svog partnera, ali za razliku od nekih prethodnih vremena, muškarcima to ne smeta. Baš suprotno.

"Svi želimo da nam u životu bude bolje i lakše, a ne gore", navodi se. Istovremeno, žene više biraju muškarce na osnovu izgleda nego pre, ali inteligenciju i dalje drže bitnim kriterijumom pri odabiru partnera.

10 zapovesti pre udaje: Svaka žena mora da zna!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs