Proverite i sami

Koliko zaista traje ljubav: Najtačnija računica do sad!

Dok neki parovi ostaju u vezi zbog moralnih, društvenih ili ekonomskih razloga, drugi jednostavno ne žele da nastave vezu ako to više nije ono pravo
Ljubav i zavođenje
12:16h Autor:
Koliko zaista traje ljubav: Najtačnija računica do sad!
Foto: Shutterstock

Iako je pitanje "koliko traje ljubav" večna tema, posle mnogobrojnih naučnih istraživanja utvrđeno je da se ljubavni hormoni potroše posle četiri godine. Seksolozi su, čak, radikalniji: kažu da ljubav traje svega godinu dana, partneri se posle ovog vremena zasite, dosade jedan drugome... Ostaju u vezi zbog moralnih, društvenih ili ekonomskih razloga, drugi jednostavno ne žele da nastave vezu ako to više nije ono pravo.

Svaki muškarac bi je oženio: Ovakva žena je poželjna za brak!

Kriza već od pete godine

Kada je u pitanju brak, stalno slušamo da kriza nastupa u sedmoj godini. Brakorazvodni advokati tvrde drugačije: partneri doživljavaju prvi udar u petoj godini braka, a razvode se kasnije − posle dvanaest zajedničkih godina.Stručnjaci, i ne samo oni, sve manje veruju u stanovište da deca učvršćuju brak.

"Potomstvo možemo da predstavimo kao, na primer, zastavicu na slalomu koji izvode muškarac i žena. Ali, treba znati voziti slalom. To stalno ponavljam parovima koji dolaze u bračno savetovalište: morate da naučite da se branite od dece, pronađite vreme kada ćete da se bavite sobom, obezbedite nekoga ko će da čuva dete jedno veče u nedelji, kada ćete da se posvetite svom životnom saputniku, jer u životu vam je partner najvažniji", smatra Ðakomo Dakvino, ugledni italijanski psihijatar koji navodi i da svakodnevna briga o deci, kao i konstantan napor oko poslova u kući ubijaju ljubav. On kaže i da ako ste svakodnevno okupirani detetom, vi ste glavni krivac što između vas i vašeg partnera nema ljubavi. Preporučuje da suprugu posvetite više pažnje i vratite ono što se odavno ugasilo.

Nisu materijal za brak: Ovih 7 tipova muškaraca izbegavajte!

Brak bez uživanja

Istina je da ljudi u poslednje vreme žive mnogo brže i vode stresniji način života. Zato ne uživaju dovoljno u društvu svoje bolje polovine: kada jedan radi, drugi je kod kuće s detetom i obrnuto. Nikako da se usklade i ljubav polako nestaje, a brak sve više liči na preduzeće dvoje zaposlenih. Sve to negativno utiče na partnerske odnose.

"Mnogi parovi boluju i od preteranog planiranja budućnosti. Za time, realno, nema potrebe, bolje se prepustite čulima. Uživajte u novom partnerovom parfemu ili frizuri", preporučuje Dakvino.

Iako ne postoji univerzalni recept za sve parove, terapeuti su saglasni i sa sigurnošću navode da na ljubavi treba raditi svakodnevno.

Tri pitanja koja će vam promeniti poglede na brak: Postavite ih sebi pre venčanja!

Biološko objašnjenje privlačnosti

Poljubac: U trenutku kad se ljubimo, oslobađa se noradrenalin, srce pumpa više krvi u usne, aktiviraju se nervni završeci lutajućeg živca, dok se u pljuvački skupljaju muški i ženski seksualni hormoni.

Stanje zaljubljenosti: Ovde glavnu ulogu igraju neurotransmiteri. U prisustvu partnera koji nas privlači, mozak oslobađa prirodne amfetamine, kao što su dopamin i feniletilamin. Oni predstavljaju motor koji čini da osećamo želju i zbog koga su dvoje zaljubljenih u stanju da razgovaraju i provedu čitavu noć budni, a da ne osećaju umor. Posle izvesnog vremena ove supstance doživljavaju zamor materijala. Tada prestaje akutna faza.

Fatalna privlačnost: 7 neobičnih stvari koje su muškarcima neodoljive kod žena!

Seks:

U toku seksualnog čina dešava se prava hormonska oluja. Posebno je aktivan oksitocin, hormon koji ubrzava kontrakcije materice u toku porođaja, a igra bitnu ulogu i u postizanju orgazma.

Zrela ljubav: U zreloj ljubavi glavnu ulogu igra endorfin, supstanca koji posle otprilike četiri godine prelazi u prirodni amfetamin. Jaka osećanja zamenjuje smireno osećanje zadovoljstva zbog postojane ljubavi.

Gore od prevare: Osam stvari koje partneri ne praštaju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs