Koje su nam ljubavne lekcije dali slavni filozofi

Iako su bili veliki mislioci i mudri ljudi, ljubavni odnosi im nisu bili jača strana. Evo lekcija koje možemo naučiti iz života četvorice velikih filozofa
Ljubav i zavođenje
12:34h Autor:
Koje su nam ljubavne lekcije dali slavni filozofi

Previše iskreni Lav Tolstoj

Pre nego što se oženio svojom verenicom, Sofijom Andrejevnom Bers, autor romana "Rat i mir" pokazao joj je svoj dnevnik, i to na dan njihovog venčanja. Iako se venčanje ipak dogodilo, Sofija je ostala šokirana njegovom promiskuitetnom prošlošću koja je uključivala brojne prostitutke i polne bolesti, kao i njegove homoseksualne fantazije. Proplakala je cijelu ceremoniju i kako je sama nakon mnogo godina rekla, nikada se zapravo nije oporavila od šoka.

Pouka: Iskrenost i poverenje su jako bitni za vezu, pogotovo za brak. Ipak, čini se da je Lav u svojoj iskrenosti malčice preterao.

Oženjeni profesor Martin Hajdeger

Uprkos tome što je bio u braku, Hajdeger je kao profesor često koristio svoj položaj kako bi imao afere sa svojim studentkinjama. ''Nikada neću moći da te zovem svojom, ali od sada pa nadalje, ti pripadaš mom životu'', napisao je svojoj osamnaestogodišnjoj učenici Hani Arendt nakon što je vodio ljubav s njom u šumi u blizini svoje kancelarije. Martinova žena nije bila jedina prepreka njihovoj vezi - Hana je bila Jevrejka, a Martin zagriženi nacista. Iako je njihova romansa prestala nakon što joj je Martin 1933. godine pomogao da pobegne iz zemlje, ona ga je uviek branila kada su ga prozivali zbog nacizma i tvrdila je kako je upravo on ljubav njenog života. A on je do svoje smrti ostao u braku sa svojom ženom.

Pouka: Kratko i jasno: izbegavajte svoje profesore i oženjene muškarce. Uvek ćete biti druga, ma koliko vas on ubeđivao u suprotno.

Štedljivi Denis Didro

Budući da je za život zarađivao kao pisac u 18. veku u Francuskoj, Didro nije zarađivao mnogo. Kad god su ga njegovi prijatelji zvali u izlazak, odbijao je da sa sobom povede svoju ženu. Njegovo opravdanje je bilo da je preskupo da oboje izlaze u skupe restorane. I tako je narednih 40 godina gospođa Didro sedela u kući, jela suvi hleb i odgajala njihovu ćerku dok je njen suprug odlazio u izlaske i njihovu ušteđevinu trošio na svoje ljubavnice.

Pouka: Klonite se momaka koji vas isključuju iz svog društvenog života pod glupim izgovorima!

Nedosledan Bertrand Rasel

U svom delu '"Brak i moral", idealista Rasel kritikovao je razvod, tumačeći ga kao put ka propasti društva. Četiri decenije kasnije i sa tri razvoda iza sebe, promenio je mišljenje. ''Zaista ne znam šta danas mislim o braku'', rekao je, dodavši: ''Možda razvodi uzrokuju manje nesreće od bilo kog drugog sistema.'' Posljednji i četvrti put oženio se u osamdesetoj godini života.

Pouka: Nemojte uletati u brak ako niste sigurni da volite svog partnera i da želite s njim provesti ostatak života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs