Da li ste zaboravili?

Zaprepastiće vas kako Biblija gleda na brak: Sveta zajednica nije nimalo sveta!

Biblija pruža instrukcije kako steći nekoliko vrsta seksualnih robova. Na primer, ako muškarac kupi Jevrejku, a ona "ne zadovolji svog gospodara", ne može je prodati strancu
Zanimljivosti
09:58h Autor:
Zaprepastiće vas kako Biblija gleda na brak: Sveta zajednica nije nimalo sveta!
Foto: Shutterstock

Konzervativci koji se suprotstavljaju ideji homoseksualnih brakova često spominju 'hiršćanski brak', pri čemu misle na doživotnu zajednicu jednog muškarca i jedne žene, za šta kažu da Bog 'propisuje' u Bibliji. Ali istina je da Biblija piše o mnogim raznolikim vrstama seksualnih ujedinjenja ili brakova. Iako se često spominje veza muškarca i žene, Biblija takođe izričito podupire poligamiju i seksualno ropstvo, te za svako nudi detaljne propise, a spominju se i incest i silovanje.

Poligamija

Poligamija je uobičajena praksa u Starom zavetu, a podržava je i sam Isus (Evanđelje po Mateji 22:23-32).

Svakodnevni gresi: 17 stvari koje Biblija zabranjuje, a hrišćani stalno rade!

Seksualno ropstvo

Biblija pruža instrukcije kako steći nekoliko vrsta seksualnih robova. Na primer, ako muškarac kupi Jevrejku, a ona "ne zadovolji svog gospodara", ne može je prodati strancu. A mora je pustiti na slobodu ako je ne može izdržavati (Knjiga izlaska 21:8).

Ratne zarobljenice

Device su se smatrale, bukvalno, ratnim plenom. U Knjizi Brojeva (31:18) božji sluga naredi Izraelcima da ubiju sve "iskorišćene" žene Midijanaca i sve dečake, ali da device zadrže za sebe. Mojsijev zakon navodi ritual pročišćavanja zarobljenih devica pre seksa (Ponovljeni zakon 21:10-14).

Lek iz Biblije star 3.500 godina: Moćni čaj obnavlja imunitet! (RECEPT)

Incest

Incest je većinom zabranjen u Bibliji, ali Bog ostavlja mogućnost za nekoliko izuzetaka. Avram i Sara, božji miljenici, navodno su polubrat i sestra. A Lotova kći je napala oca i "popela se na njega", nakon čega ih je Bog nagradio muškom decom koji su postali patrijarsi velikih naroda (Knjiga Postanka 19).

Bratova udovica

Ako muškarac umre bez dece, dužnost je njegovog brata da ostavi udovicu trudnom. Onana je Bog ubio na mestu jer je radije svoje seme izlio na zemlju nego da njime osigura bratove potomke (Knjiga Postanka 38:8-10). U Novom zavetu postoji priča (Evanđelje po Mateji 22:24-28) koja pokazuje da je tradicija nastavila da živi i posle.

Ženina služavka

Nakon sedam decenija bez dece, Abrahamova frustrirana supruga Sara kaže: "Dođi, spavaj s mojom robinjom; možda mogu da izgraditim porodicu kroz nju". Njena robinja, Hagara, ostaje trudna, a dve generacije posle, Jakobove supruge konstantno mu šalju svoje robinje, u pokušaju da se međusobno nadmaše u broju sinova. (Knjiga Postanka 30:1-22).

Izgubljeno jevanđelje: Isus Hrist je bio oženjen Marijom i imao dvoje dece?

Druge robinje

Muškarac nije smeo da spava s drugom robinjom ako je ona bila obećana drugom muškarcu, ali ako su ipak spavali, onda je ona za kaznu ona trebala da se istuče, a on da žrtvuje ovcu (Levitski zakonik 19:20-22).

Žrtve silovanja

Jevrejka koja je silovana mogla se prodati silovatelju za 50 šekela (Ponovljeni zakon 22:28-29). On je morao da je zadrži jer ju je ponizio.

Staroslovenski horoskop: Ko će imati dug i srećan brak, a ko će zauvek ostati sam!

Novi zavet podržava Stari zavet

Mnogi tvrde da Stari zavet ne važi za savremene vernike, ali treba znati da Isus nije osudio nijedno od tih pravila, naprotiv.

"Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke; nisam ih došao ukinuti, nego nadopuniti. Kažem vam istinu, dok nebo i zemlja ne nestanu, ni najmanje slovo, ni najmanji pomak neće nestati iz Zakona, dok sve ne bude postignuto." (Evanđelje po Mateji 5: 17-18)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs