vera pavladoljska

KADA JE DOBIO BLIZNAKINJE, REKAO JE SESTRI DA JE POGREŠILA - OKRENUO SE I OTIŠAO: Ovo je prva Ljubav Matije Bećkovića!

Kada bi postojala definicija bezrezervne ljubavi bez stega i granica onda bi Matija i Vera bili sinonim za nju.

Ljubav i zavođenje
21:02h Autor:
KADA JE DOBIO BLIZNAKINJE, REKAO JE SESTRI DA JE POGREŠILA - OKRENUO SE I OTIŠAO: Ovo je prva Ljubav Matije Bećkovića!
Foto: ATAImages

Istaknuti književnik, pesnik, filolog, redovni član Srpske akademije nauke i umetnosti - Matija Bećković rođen je na današnji dan 1939. godine, a tokom života napisao je vanvremenska dela koja su motivisala mlade književnike na svojevrsno stvaralaštvo.

Svoju prvu poeziju posvetio je najvećoj životnoj ljubavi Veri Pavladoljskoj sa kojom je ostvario idličnu porodicu i dobio dve naslednice Olju i Ljudmilu.

— Kao pesnik rodio sam se pre 40 godina u Valjevu — rekao je svojevremeno Matija za magazin Vreme i dodao kako je počela bajkovita ljubavna priča, piše Glossy.

Vera Pavladoljska je moja prva poema i moja prva ljubav. I ne znam baš mnogo onih koji su se oženili svojom prvom ljubavlju. Pomešali su se život i poezija. A poezija je moj život, i moja prva i poslednja ljubav — istakao je Bećković dubokoumno poimanje večnosti.

Muzički izvođač Arsen Dedić napravio kompozicije inspirisan Matijinom delima "Vera Pavladoljska" i "Dva prijatelja" koja su i danas omaž izgubljenim vrednostima i istinskoj emociji.

Oljina i Ljudmilina majka Vera rođena je u rusko - srpskoj porodici, a sa roditeljima se kao devojka seli u Valjevo gde na glavnom korzou sreće mladog pesnika. Emocije su se rodile na prvi pogled, a kada mu je saopštila da će postati roditelji, bio je ubeđen da će dobiti naslednika. No, stvarnost je bila malo drugačija, te Matija i Vera postaju bogatiji za bliznakinje davne 1964. godine.

Nakon vesti da je dobio ćerke, izjavio je da su medicinske sestre Višegaradske bolnice pogrešile, i uputio se ka izlazu porodilišta. Pozvala ga je da se vrati rečenicom "Ne ćerka, dve ćerke."

— Nas dve smo potpuno različite. Ja sam bila žensko “hiljadu na sat”, a ona je bila muškarača. Njoj su kupovali kapisle i fenomenalno se igrala klikerima, a moje želje bile su one kičerske – recimo, da mi mama kupi lutku u venčanici. Nema dragocenijeg iskustva u životu, nego naći svog para. Privilegija blizanaca je što ne moraš da tražiš svoj drugi deo — rekla je Olja ranije za magazin Vreme koja je samo pet minuta mlađa od Ljudmile.

Olja Bećković
foto: ATA Images

Dok je Olivera gradila glumačku i novinarsku karijeru, starija sestra postala je uvažena profesorka muzike .

Obe su se ostvarile u ulozi majke, Ljudmila ima dvoje dece koje je dobila sa pravnikom Srđanom Janjićijevićem, a Olja je ponosna na sina Luku koji veoma podseća na porodicu Bećković.

Obe su veoma privržene ocu, naročito otakako ih me majka napustila 1998. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs