Veza iz drugog ugla

Pogrešni razlozi za stupanje u brak

Sve više parova staje na ludi kamen iz pogrešnih pobuda, te ne čudi što je broj razvoda sve veći iz godine u godinu
Ljubav i zavođenje
18:36h
Pogrešni razlozi za stupanje u brak

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj razvoda je u protekle 2 godine porastao za više od 2000. I dok jedni za to krive materijalnu situaciju, drugi ne mogu da se ne zapitaju da li smo u brak stupili iz pogrešnih poriva. Kako ne bi postali deo poražavajuće statistike, najpre se zapitajte da li vam vaša veza pruža sve što je potrebno ili ste upali u zamku društva, pogrešnih poriva ili nečeg trećeg.

Navika

Vaša veza deluje stabilno. Vodite odvojene živote, čujete se i viđate, seks je okej, osećate se ušuškano, retko ili gotovo nikada se ne prepirete. Istina je da se iza većine ovakvih veza krije strah od samalačkog života. Iako ste upali u kolotečinu, koje se većina ježi, ostajete tu gde ste, na uštrb strasti, leptirića u stomaku i propuštenih prilika za pravu ljubav. Obično se radi o višegodišnjim vezama, u kojima su partneri prerasli jedno drugo, ali će ipak stati pred oltar, da bi se za nekih desetak godina zapitali šta bi bilo da su se usudili i rizikovali. Da li bi pronašli svoju pravu polovinu, nekog sa kim će deliti mnogo više od pristojnog odnosa koji vremenom bledi ili bi ostali zauvek sami?

Neplanirana trudnoća

Kada devojka slučajno ostane u drugom stanju problem se rešava stajanjem na ludi kamen, pa čak i ako je veza bila pred raskidom ili se radi o paru koji se tek upoznao. Društvo, porodica, ali i mentalitet su nam nametnuli ideju o porodici, koju čine mama, tata i dete, bez obzira da li su majka i otac kompatibilni i da li uopšte žele da provode vreme zajedno. Žene su prilagodljivije od muškaraca, te će lakše prihvatiti novonastalu situaciju. Muškarac će se osećati uhvaćenim u zamku, a na kraju dana najviše će ispaštati dete.

Brak kao bekstvo

Sve veći broj žena, ali i muškaraca, iz manjih sredina prelazi u veće gradove, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Bez plana i cilja, ali ni obrazovanja, lako se nađu na ivici egzistencije. Spas nalaze u vezi, za koju će učiniti sve da je pretvore u brak. Za razliku od klasičnih udavača, ove žene ne traže puno i njihova ljubav nije na prodaju. One traže sigurnost, novi početak, ali kako nisu u mogućnosti da same ostvare svoje snove, prave nove, prividne. One će u tom braku uvek biti u pozicitiji podređenog, upravo zbog presije koje su sebi stvorili kako se ne bi vratile kući, jer je to za njih najveći neuspeh.

Preboleti raskid

Nakon višegodišnje veze našli ste se sami. Naravno, počeće da izlazite, da se prisećate života pre duge veze, učićete se ponovo flertu i zabavljanju. Oba pola mogu se naći u ovoj situaciji: upoznali ste nekog sa kim vam je sve novo i zanimljivo, kao da ste ponovo progledali. Nakon kratkog vremena, došli ste do zaključka da je baš to osoba koju ste čekali čitavog života. Baš kao i kod predugih veza, koje smo pomenuli na početku, i ovde se radi o strahu, ne o ljubavi. Uleteti u brak sa nekim koga ne poznajete dobro je često i način da prebolite i zaboravite prethodnog partnera. Naravno da vam sve izgleda ružičasto, kada nekog tek upoznajete, ali nemojte da sve njegove ili njene mane spoznate tek nakog što potpišete venčani list.

Vreme je

U našem okruženju važi pravilo da se kod muškaraca zeleno svetlo za ženidbu pali oko 30-te. Žene su u još goroj situaciji, jer se od njih očekuju da do 30-te već postanu majke. Ti postulati prosto teraju ljude da stupe u brak pre nego što su emotivno zreli, pre nego što su našli svoj poslovni put, te će u brak ući nepotpuni. Za sve ono što nisu uradili, neće kriviti društvo, već bračnog druga, koji u svemu tome može biti potpuno nevin. Brak nije trend, niti je jedini cilj postojanja čoveka da ostavi potomke. Potrebno je da se izvesne kockice sklope u individui kako bi taj čovek postao dobar muž i otac, odnosno dobra supruga i majka. Da li to znači da ćete čekati do 40-te? Niko ne zna.

Ne postoji formula koja će vam reći kada i sa kim da stupite u brak, ali postoje impulsi, iza kojih se krije čitava lepeza emocija. Za trenutak zaboravite na mitove o usedelicama i mačkama, i razmislite šta je gore: provesti život sa baš tim mačkama ili uz nekog ko ima manje da kaže od krzenih čupavaca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs