Reč stručnjaka

Psiholog Erikson nakon sprovedene studije tvrdi: Osobe bez emotivnog partnera su sklone razvijanju bolesti i pojavi depresije!

Prema njegovim rečima razvijanje i deljenje emocija sa drugima je ključ uspeha

Ljubav i zavođenje
Autor:
Psiholog Erikson nakon sprovedene studije tvrdi: Osobe bez emotivnog partnera su sklone razvijanju bolesti i pojavi depresije!
Foto: Shutterstock

Erik Erikson je bio psiholog 20. veka koji je ljudski razvoji podelio na 8 faza. Svaka faza je podjednako važna i doprinosi razvoju ličnosti. Kako bi se čovek razvio i formirao ličnost, svaku fazu mora uspešno da pređe.

6. po redu faza, prema njegovim rečima, je intimnost i razvijanje ljubavnih odnosa, koja je možda i najznačajna za razvoj. Ova faza pomaže osobama da dalje napreduju i blisko je povezana sa budućim uspesima ili porazima.

U ovoj fazi izgradnja zdravih i ispunjenih odnosa je uspeh. Neuspehom se smatra izolacija i osećaj usamljnosti.

Najsiromašnija milionerka u istoriji: Pustila da sinu amputiraju nogu, samo da ne bi platila lečenje!

Iako reč intimnost asocira na seksualne odnosu, Erikson to ne naglašava. Prema njemu, intimnost je ljubavni odnos bilo koje vrste koji zahteva deljenje sebe i iskrenih emocija sa drugima. Erikson je verovao da se ova faza razvoja događa između 19 i 40 godina kada većina ljudi traži ljubavnog partnera.

Izolacija je stanje u kojem osoba pokušava da izbegne intimnost. To se događa kada se javi osećaj straha od posvećenosti, vezivanja ili jednostavno kada osoba ne želite intimno da otvori sebi i pokže sve svoje mane i vrline. Izolacija vas može sprečiti da razvijate zdrave veze, a to kasnije negativno utiče na sam razvoj, pa čaki zdravlje.

Izbegavanja otvaranja drugima, zauzvrat može da prouzrokuje usamljenost, čak i eventualnu društvenu izolaciju i depresiju.

Glavno pravilo u Budizmu: 3 situacije u kojima je obavezno ignorisanje ljudi!

Erikson je verovao da svaka osoba uspešno mora da pređe sve faze kako ne bi stagnirala. Za uspešan završetak ove faze je ključno naučiti kako se emocije dele i stvara bliskost sa drugim ljudima, kako da razvijate i održavate zdrave odnose.

Izolacija je često rezultat straha od odbacivanja, a upravo ovaj strah vodi ka potpunom izbegavanju emotivnog otvaranja prema drugima.

Erikson je verovao da će neispunjavanje bilo koje faze razvoja predstavljati probleme u budućnosti. Dugotrajna izolacija i bežanje od stvaranja bliskosti sa partnerom može da bude štetna za mentalno i fizičko zdravlje. Istraživanje je pokazalo da osobe koje nisu u stanju da svoje emocije dele i razviju intimne veštine imaju veći rizik da obole od kardiovaskilarnih bolesti.

Katarina je imala 60 godina kada ju je ostavio muž: Ništa bolje nije moglo da joj se desi!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs