5 ZNAKOVA DA ĆE SE VAŠ BRAK ZAVRŠTITI RAZVODOM: Prvi signali vidljivi su već na SVADBI

Stručnjaci su izdvojili neke od pokazatelja da će se vaš brak završiti razvodom pa nije loše da uzmete u obzir ove faktore.

Ljubav
18:48h Autor:
5 ZNAKOVA DA ĆE SE VAŠ BRAK ZAVRŠTITI RAZVODOM: Prvi signali vidljivi su već na SVADBI
Kako saznate da li će se vaš brak završiti razvodom ?, Foto: Profimedia

Meril Strip i njen bivši suprug Don Gamer razdvojeni su više od šest godina čime pokazuju da čak i dugoročni brakovi mogu da nalete na velike turbulencije. Niko ne može sa sigurnošću da predvidi budućnost braka ali postoje važni znaci upozorenja koji mogu da ukažu na potencijalne probleme.

Rano prepoznavanje ovih znakova je od suštinskog značaja za rešavanje osnovnih problema i potencijalno izbegavanje razvoda. Stručnjaci su sproveli studije kako bi otkrili ove važne znakove koji mogu ukazati na potencijalne probleme, pa čak i predvideti ishod razvoda.

1. Udaja u pogrešnim godinama.

Najbolje vreme za venčanje je kada se zaista osećate spremnim i kada ste pronašli nekoga za koga verujete da možete da provedete ceo život sa njim. Međutim, istraživanja pokazuju da određene starosne grupe imaju veći rizik od razvoda.

Na primer, parovi koji se venčaju kao tinejdžeri ili u srednjim 30-im ili kasnije imaju veću verovatnoću da se razvedu u poređenju sa onima koji se venčaju u kasnim 20-im ili ranim 30-im. Posebno su ugroženi tinejdžerski parovi. Nakon 32. godine, šansa za razvod raste za oko 5% svake godine, kako pokazuje studija.

Muž i žena, Žena, Muž, Brak, Ljubavni par, Par
foto: Shutterstock

2. Radno vreme.

Istraživači su otkrili da finansije parova nisu glavni faktor koji utiče na njihove šanse za razvod. Umesto toga, to je način na koji dele odgovornosti u svom odnosu.

Prema istraživanju, parovi u kojima muž nije radio puno radno vreme imali su 3,3% šanse da se razvedu u narednoj godini, dok je bila niža od 2,5% za parove u kojima je muž imao posao sa punim radnim vremenom.

Zanimljivo je da to da li su žene radile puno radno vreme nije imalo značajan uticaj na verovatnoću razvoda. Razlog za to bi mogao biti taj što tradicionalna ideja o mužu kao jedinom hraniocu porodice i dalje igra ulogu u stabilnosti braka.

Posao
foto: Shutterstock

3. Pokazujući previše naklonosti.

Neophodno je partneru pokazivati naklonosti, kao što su grljenje, ljubljenje i držanje za ruke, ali previše toga može biti problematično. Psiholozi su sproveli 13-godišnje istraživanje, prateći 168 parova od dana njihovog venčanja pa nadalje.

Jedno intrigantno otkriće iz studije je da su novopečeni parovi koji su se na kraju razveli nakon sedam ili više godina braka pokazali izuzetno visok nivo naklonosti. Pokazali su za jednu trećinu više naklonosti od parova koji su ostali u srećnom braku. Stručnjaci objašnjavaju da je veća verovatnoća da će se pre razvesti parovi koji započnu brak sa intenzivnim romantičnim odnosom, jer održavanje takvog intenziteta može biti veoma izazovno.

Muž i žena, Žena, Muž, Brak, Ljubavni par, Par
foto: Shutterstock

4. Napuštanje škole.

Istraživanja pokazuju da parovi koji više vremena posvete školovanju imaju manje šanse da se razvedu. Manje je verovatno da će se brakovi ljudi sa višim stepenom obrazovanja završiti razvodom, tvrdi studija.

Na primer, preko 50% brakova u kojima bar jedan supružnik nije završio srednju školu završilo se razvodom, dok je samo oko 30% brakova među studentima doživelo istu sudbinu. Možda razlog leži u tome što niži nivoi obrazovanja često dovode do nižih prihoda, što zauzvrat može rezultirati stresnijim životom.

Student, Fakultet
foto: Ilustracija / Profimedia

5. Povlačenje tokom svađe.

Da li vi ili vaš partner imate tendenciju da se zatvorite kada se suočite sa teškim razgovorima? Ako imate, to nije pozitivan znak. Parovi koji se bave obrascima gde jedan partner traži diskusiju, a drugi odgovara ćutanjem obično su manje zadovoljni u svojim odnosima.

Razbijanje ovog obrasca je izazovno jer svaki partner često veruje da je drugi kriv za problem.

To znači da razumete kako vaše sopstveno ponašanje doprinosi problemu i da koristite ljubaznije načine za rešavanje sukoba.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs