BEBA SELIMOVIĆ JE ZBOG SABRIJE OSTAVILA MIKROFON: Evo zašto je kraljica sevdaha pristala da živi u sirotinjskim barakama

Izeta Beba Selimović je u naradu bila "Prva dama sevdalinke", ostala je udovica i kroz život išla podignute glave sa svoja dva sina

Ljubav
14:41h Autor:
BEBA SELIMOVIĆ JE ZBOG SABRIJE OSTAVILA MIKROFON: Evo zašto je kraljica sevdaha pristala da živi u sirotinjskim barakama
Beba Selimović, Foto: preentscreen/Youtube

Beba Selimović je žena koja je nadahnjivala i bila uzor. Prva dama sevdalinke, tako su je zvali. Njena posebnost, gracioznost na sceni, jedinstvenost interpretacije nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Duboko poštovanje publike stekla je svojom ličnošću i posebnošću.

Beba Selimović
foto: preentscreen/Youtube

Biografija i karijera Bebe Selimović

Rođena je 27. marta 1936. godine u Trebinju, ali je vrlo brzo s porodicom doselila u Sarajevo. Tamo je započela svoju pevačku karijeru. Beba Selimović je bila poznata kao Dama sevdaha zbog svoje predanosti izvornoj sevdalinci i autentičnog pristupa pevanju. Tokom cijele svoje karijere, zadržala je originalnost ovog žanra bez modernizacije.

Posebnost Bebe Selimović prepoznata je još 1957. godine na audiciji Radio Sarajeva, među 300 kandidata, kada je počela ozbiljnu vezu sa muzikom. Bile su to godine učenja, truda i rada, zahvaljujući kojima je kasnije Beba izgradila sjajnu karijeru.

U jedinstvenom dokumentarnom serijalu "Veliki sevdah", koji je emitovan na Federalnoj televiziji, Beba je otvorila dušu i sa publikom podelila intimne detalje svog života. Otkrila je kako je postala "beba" - najmlađe dete u porodici Selimović, čiji su članovi s ljubavlju govorili: "Mama je rodila bebu". Taj nadimak je kasnije, sa drugačijim akcentom, postao njeno umetničko ime.

"U to vreme vi niste mogli da snimite nijedan muzički snimak bez muzičke kulture i kulturnog izražavanja".

Beba Selimović bila je osoba koja je svojim radom, ponašanjem i odnosom prema publici izazivala poštovanje.

Beba se zbog odmerenog ponašanja i rada kojim je gradila, unapređivala i vrednovala interpretatorske sposobnosti, bila uzor mnogim kolegama.

Kolege su imale samo najlepše reči za Bebu Selimović

"Kada sam čula za vest da nas je napustila Beba Selimović, samo su mi prošle kroz glavu te neke divne uspomene druženja, putovanja, njeni saveti, njen odnos prema ljudima, kolegama, prema pesmi, publici... Od nje se mnogo toga moglo naučiti. To je žena koja je svojim ponašanjem, svojom gordošću, svojom lepotom, pronela slavu širom sveta gde god se pojavila. Bilo je sjajno uz nju provesti malo vremena. Sećam se kad god se vratim sa turneje na kojoj je bila Beba Selimović, moj tadašnji suprug Brkić je znao da mi kaže "Tačno se vidi da si provela vreme u društvu dame", ovako je o Bebi Selimović govorila njena koleginica Hanka Paldum, a ostale kolege su takođe tvrdile da je ona prava dama.

Sledila je tok narodne pesme, ostajući dosledna izvornom zvuku i originalnoj interpretaciji. Veliki broj njenih snimaka ostaće kao primer savršene interpretativne vrednosti.

Beba Selimović je bila kraljica sevdaha

Beba je tokom svoje karijere imala nebrojene uspešne koncerte širom sveta. Bila je učesnica najvećih jugoslovenskih festivala, ali je nastupala i pred najvećim zvaničnicima u to doba.

Ova vrhunska umetnica u svojoj karijeri snimila je veliki broj pesama kojima je dala lični pečat.

"Uvek sam vodila računa da moja pesma ima dosta primese narodnog melosa, da aranžmani budu sa ovog podneblja, da ne bude Grčka, Turska, Šumadija itd. Zato moje pesme i žive i ne bih smela da razočaram moje slušaoce, one koji mene cene i kao pevačicu i kao ženu", govorila je Beba Selimović u jednom od intervjua.

Na Ilidžanskom festivalu joj je dodeljena nagrada za doprinos u očuvanju narodne pesme.

Ljubavni život Bebe Selimović

Sabrija Šečić je bio Bebina najveća ljubav. Njega je upoznala 50-ih godina u Žepču. Sabrija Sečić je tada bio student Građevinskog fakulteta, kada je prvi put ugledao Bebu. Nije mogao ni da sanja da će mu baš ova mlada i lepa pevačica iz Sarajeva ubrzo postati životna saputnica.

Najviše su ga privukli Bebina otmenost i odmerenost. Svoju vezu su veoma brzo krunisali brakom. Usledila su brojna putovanja širom Jugoslavije.

Zbog Sabrije će ubrzo napustiti mikrofon i postati saputnik svom mužu na brojnim terenima na kojima je radila njegova građevinska firma.

Pevanjem se u tom periodu manje bavila. Povremeno je nastupala, ali je publika uvek dočekivala sa oduševljenjem. Uglavnom je provodila vreme sa suprugom, a boravak u radničkim barakama joj nije predstavljao problem.

Njihov odnos bio je poseban - pun ljubavi, spokoja i sigurne egzistencije. Beba je imala slobodu da se posveti pevanju koliko želi.

Sabrija je poginuo u saobraćajnoj nesreći

Skladan brak i lep porodični i profesionalni život naglo je prekinula Sabrijina smrt. Naime, 5. oktobra 1971. godine je, vraćajući se sa službenog puta iz Banjaluke poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Ovaj tragedija je mnogo pogodila pevačicu, naročito jer je vrlo mlada postala samohrana majka dvojici dečaka. Ipak, smogla je snage da se vrati muzičkoj karijeri i da ostane ono što je oduvek bila „Dama sevdaha“. Tek 25 godina nakon smrti prvog supruga udala se za violinistu i profesora Dževada Šabanagića. Živeli su u skladom braku sve do Bebine smrti 10. marta 2020. godine.

Iako je neko vreme prestala da peva, Beba je napokon odlučila da se vrati muzičkoj karijeri. Njeno srce bilo je uz publiku, a suze na njenim koncertima svjedočile su o dubokim emocijama koje je nosila sa sobom.

Porodica je bila njena baza, znala je da razdvoji profesionalno od poslovnog

Za Bebu Selimović porodični život je bio najveća oaza mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

"Shvatila sam da ne treba preterivati u karijeri. Jer suprug mora imati ženu, dete mora imati majku, i naravno, prijatelj prijatelja. Nikada nisam sebi dozvolila da mi moja karijera, putovanja, moj izgled udalje od porodice", rekla je Beba Selimović u jednom od intervjua.

Okružena svojim najmilijim provela je poslednje godine života

Umrla je 2020. godine. Sahranjena je u Sarajevu.

"Imam lepa sećanja na nju. Bila je baš onako divna, dostojanstvena, jako je lepo pevala. Ipak je ostavila mnogo toga iza sebe i imaćemo po čemu da je pamtimo", rekla je na njenoj sahrani pevačica Branka Sovrlić.

Lik i delo Bebe Selimović ostaće večno utkani u naša srca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs