10 POKAZATELJA DA IMATE TOKSIČNOG PARTNERA KRAJ SEBE: Uništava vam psihičko zdravlje, a vi to dopuštate i NE PRIMEĆUJETE

Ponižavanje, proveravanje, obmana i manipulacija mogu vas sprečiti da jasno sagledate svoju vezu i partnera...

Ljubav
18:30h Autor:
10 POKAZATELJA DA IMATE TOKSIČNOG PARTNERA KRAJ SEBE: Uništava vam psihičko zdravlje, a vi to dopuštate i NE PRIMEĆUJETE
10 pokazatelja toksičnog odnosa, Foto: Shutterstock

Toksične veze i brakovi uništavaju ono svetlo i pozitivno što je bilo temelj i osnova odnosa između dvoje ljudi. Svakako da u svakom odnosu postoje usponi i padovi, ali bitno je umeti razgraničiti kada je nešto toksično i pogubno po nas. Problemi u odnosu ne znače uvek da je takav odnos toksičan. Ponekad u životu postoje situacije koje je prosto malo teže prevazići.

Toksične veze
foto: shutterstock

Toksični odnosi spuštaju samopoštovanje, jedu iznutra i nikako ne donose radost. Mnogima je teško da shvate ali i da priznaju sebi da su u upravo takvoj vezi ili braku.

Zato vam donosimo 10 pokazatelja toksične veze i toksičnog partnera:

1. Izolacija

Partner pokušava da vas izoluje od drugih, prijatelja, porodice, da vas ubedi kako vam je samo sa njim najlepše. Drži finansijska ili druga sredstva van vašeg domašaja.

2. Ponižavanje

Često vas osramoti pred drugima a vi usled neprijatnosti nabacite onaj kiseli osmeh. Umanjuje ili zanemaruje vaše prednosti i dostignuća, pored njega se osećate neprivlačno i nesposobno.

Par, Razvod, Raskid, Svađa
foto: Shutterstock

3. Tretira vas kao manje ravnopravnog

Isključuje vas iz donošenja važnih odluka koje utiču na vas i vašu vezu. Narušava vašu privatnost. Ukazuje na to kako bez njega ne bi preživeli sami.

4. Obmana i zbunjivanje

Optužuje vas za ono što sam radi. Drži se dvostrukih standarda u situacijama kada mu to odgovara i ide u korist. Tvrdi da ste vi krivac njihovih loših postupaka. Promeni temu svaki put kada pokrenete neko važno pitanje.

Rasprava
foto: Shutterstock

5. Proveravanje i maltretiranje

Konstantno ispituje svaki vaš korak do detalja, kad ste i gde tačno bili i šta ste radili. Konstantan pritisak kako provodite svoje slobodno vreme ili kako trošite svoj novac.

6. Poricanje

Odbija da prihvati odgovornost za bilo kakvu neprijatnost ili uvredu. Minimizira ili opravdava sopstveno destruktivno ponašanje pretvarajući se da je sve u redu.

7. Zastrašivanje

Konstantne pretnje da će nauditi vama ili nekome vama bliskom. Agresivno gestikuliranje prilikom rasprava. Obećanja kako će vas ostaviti ili odvesti vam decu.

svađa, par se svađa
foto: Shutterstock

8. Tišina i ignorisanje

Kad se naljuti odbija svaki oblik komunikacije sa vama. Ne odgovara na pitanja i ne želi da rešava problem. Uz to ispoljavaja pasivno-agresivno ponašanje. Odbijaja čak i da učestvuje u svakodnevnim aktivnostima i kućnim poslovima.

9. Preterana ljubomora

Konstantno je sumnjičav, ljubomoran na sve iz vašeg okruženja. Optužuje vas za nepoštenje i ako ne postoje realni razlozi za to. Pokušava da kontroliše svaki vaš korak, proverava vam mobilni telefon, zahteva šifre od društvenih mreža...

Ljubomora
foto: Shutterstock

10. Manipulacija

Pokušava da vas navede da se osećate krivim zbog svojih potreba ili želja. Preti da će povrediti sebe ukoliko ne sledite njegova očekivanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs