Neobično

Na meniju drevnih Rimljana bile žirafe i flamingosi

Najnovije arheološko istraživanje u Pompeji na jugu Italije dokazalo je da je ishrana starih Rimljana bila daleko bogatija nego što se do sada mislilo, i da su oni, između ostalog, jeli i žirafe, flamingose, ali i egzotične životinje iz Indonezije
Zanimljivosti
14:22h Autor:
Na meniju drevnih Rimljana bile žirafe i flamingosi
Foto: Thinkstock

Drevni Rimljani su jeli meso žirafa, ružičastih flamingosa i egzotičnih životinja koje su dopremali iz najudaljenijih krajeva sveta, poput Indonezije, otkiva najnovije istraživanje u antičkom gradu Pompeji, na jugu Italije.

Proučavajući otpatke hrane, do kojih su dolazili tokom iskopavanja, istraživači sa američkog Univerziteta u Sinsinatiju, predvođeni arheologom Stivenom Elisom, ustanovili su da je jelovnik stanovnika Pompeje bio daleko bogatiji i raznovrsniji nego što se dosad mislilo.

Najzastupljenije na svakodnevnoj trpezi bile su žitarice, zatim voće, orašasti plodovi, masline, sočivo, riba i jaja, ali su se na njoj mogle naći i egzotičnije namirnice poput usoljene ribe iz Španije, školjki iz uvoza ili morskih ježeva. U kanalizaciji jedne od kuća pronađena je čak i kost žirafe.

- Veruje se da je ovo jedina žirafa koja je ikada pronađena u arheološkim iskopinama u Italiji - rekao je Elis.

Njegov tim već deset godina radi na nalazištima u predgrađu Pompeje, grada koji je potpuno uništen u erupciji vulkana Vezuv 79. godine. U ovom delu grada je bilo oko 20 prodavnica koje su posluživale hranu i piće.

Arheolozi su analizirali sastav kanalizacije kao i obližnje deponije u kojima su pronašli ostatke hrane iz 4. veka pre nove ere. Elis je izjavio da su stanovnici Pompeje imali daleko "viši životni standard" nego što se dosad verovalo i da istraživanje "znatno menja percepciju o ishrani Rimljana".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs