Obratite pažnju

Feng šui: Pet elemenata koji oplemenjuju telo, um i prostor

Suzan Saradon uvek sa sobom nosi aromatične sveće koje je opuštaju, smatra da feng sui nije samo vezan za nameštaj, sitnice su bitne
Zanimljivosti
21:12h Autor:
Feng šui: Pet elemenata koji oplemenjuju telo, um i prostor
Foto: Thinkstock

Šta je feng šui, čime se tačno bavi, ali i na koji način možemo da iskoristimo ovo drevno učenje za lično zdravlje i benefite, prenosi Stori.

Feng šui bavi se uređenjem prostora i okoline koju čovek koristi kako bi se dobrim energetskim tokom postiglo blagostanje, dobro zdravlje, zadovoljstvo pa i dobio novac. U prevodu, ovo znači da se bavi akupunkturom prostora.

Da biste mogli da procenite koliko veliku ulogu Feng šui igra u našim životima, treba da znate koji sve faktori i na koji način utiču na nas. Metafizičko objašnjenje jeste usklađenost energije čoveka, sa dve vladajuće energije oko njega: energijom neba i energijom zemlje. Čovek se nalazi između zemlje i neba. Znanja koja su sticana hiljadama godina primenjuju se tako da se čovek što bolje pozicionira u odnosu na ono što ga okružuje.

U primeni ove istočnjačke nauke posebno je važna teorija pet elemenata. Sistem lečenja prostora primenjuje se i u tradicionalnoj kineskoj medicini i u Feng šui sistemu. Svaki od elemenata (voda, vatra, drvo, metal, zemlja) vezuje se za određeni deo u telu i kompasni pravac u prostoru. Kad uređujemo prostor u kome živimo, onda u određeni kompasni smer možemo da unesemo pripadajući element ili element koji ga podržava.

Zemlja: pripada kompasnim pravcima severoistok i istok i organima: slezina, pankreas i želudac. Energija zemljanog čia mirna je i pomaže nam da postignemo stabilnost. Donosi nam ljubav i dobre porodične odnose. Ako se prejako aktivira, ova energija može da nas učini depresivnima i da nam da osećaj stagnacije.

S druge strane, nedostatak zemljane energije ili njen slab intenzitet pokazaće se u lošim međuljudskim odnosima i problemima u porodici.

Voda: pripada kompasnoj direkciji sever i organima: bubrezi i bešika. Voda je element nepravilnog oblika, a njena energija je tekuća i stalna. Pomaže nam u situacijama kada stvari dugo stagniraju i kada ih treba ponovno pokrenuti. Povezana je sa prilivom novčanih sredstava, karijerom i životnim putem. Ako je prejako aktivirana, može da nas učini neodlučnima u životnim odlukama. Njen nedostatak ili pre slab intenzitet, s druge strane, uticaće na smanjen priliv novca i loše poslovno napredovanje.

Vatra: pripada kompasnoj direkciji jug i organima: srce i tanko crevo. Energija ovog elementa brza je i uzbudljiva. Pomaže nam da povećamo intenzitet na bilo kojem životnom području i donosi napredak. Ako je prejako aktivirana, može da nas učini plašljivima. Njen nedostatak ili slab intenzitet pokazaće se u lošem mišljenju drugih ljudi o nama, u nedostatku uspeha ili slave u različitim područjima.

Metal: pripada kompasnoj direkciji zapad i severozapad i organima: pluća i debelo crevo. Energija metalnog čia oštra je I hladna. Pruža nam hladnokrvnost i bistrinu misli, pomaže da se usredsredimo na detalje i obavimo posao. Ako je prejaka, može da nas učini kritičnima i oštrim u izražavanju. S druge strane, njen manjak ili slab intenzitet pokazaće se u smanjenoj kreativnosti, problemima sa začećem, kao i u nedostatku podrške važnih ljudi.

Drvo: pripada kompasnoj direkciji istoka i jugoistoka i organima: jetra i zuč. Energija drvenog čia rastuća je i napredujuća. Pomaže nam da postignemo prosperitet u poslovima koje započinjemo.

Ako je prejako aktivirana, drvena energija može da nas učiniti agresivnima, nestrpljivima i bezosjećajnima. Nedostatak novca ili loše zdravlje rezultat su njenog slabog intenziteta ili nedostatka. Takođe, u ovom slučaju može doći do problema sa familijom, zahlađenja odnosa sa prijateljima, ili lošeg odnosa sa decom.

Primer: ako je u nekom delu vašeg prostora nered, pogledajte kom organu pripada taj prostor i proverite ko od ukućana ima problem sa tim organom ili aspektom života, a nakon toga raščistite nered.

Zašto je sve ovo važno?

Interakcija između različitih elemenata

daje nam smernice za njihovo kombinovanje u pojedinim delovima doma kako bismo postigli potpunu ravnotežu i privukli u njega pozitivan či.Feng šui nas uči da kreiramo svoje okruženje kako bismo se uskladili s njim i što lakše ostvarili svoje ciljeve idući kroz život poput energije vetra i vode.

Glumica Suzan Saradon smatra da feng šui ne mora da bude vezan samo za nameštaj. Ona je pristalica feng šuija, a kaže da sa sobom na putovanja uvek nosi sitnice kojima oplemenjuje prostor. Tako po savetu Karla Šašona, stručnjaka za feng šui, uvek sa sobom nosi aromatične sveće koje joj pomažu za relaksaciju. Ipak, Suzan se trudi da i sam hotelski nameštaj bude raspoređen po ovim principima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs