Istraživanja

Naučnici: Žene počinju da stare od 45. godine!

Istraživanje pokazuje da smo sa produženim životnim vekom duže mladi, pa žene ulaze u srednje životno doba sa 45, a muškarci sa 43, dok će deca rođena oko 2010. u proseku doživeti 94 godine
Zanimljivosti
21:04h Autor:
Naučnici: Žene počinju da stare od 45. godine!
Foto: Thinkstock

Dobra vest je da život tek počinje kada napunite 40. Naime, istraživanje britanske administracije pokazalo je da su muškarci rođeni 1920. u proseku živeli 74 godine.

S obzirom na to, dečaci rođeni u ovoj dekadi u proseku će doživeti 91,6 godina. Granica je pomerena i za žene. Tako je sa 79 godina skočila na 90, a očekuje se da će iznositi 94 godine.

U izveštaju britanske vlade stoga stoji da se srednje doba za muškarce odsad računa od 43., a za žene od 45. godine. Svako ko se približava četrdesetim godinama nema razloga za brigu, rekao je britanski ministar Stiv Veb, jer je ispred četrdesetogodišnjaka još ceo život, a toje zaključak analize neverovatnih promena u životnom veku.

Naime muškarac koji je u 60-im godinama prošlog veka napunio 40 već je stigao na vrhunac odnosno do sredine života, a očekivalo se da će umreti nakon 74. godine života. Dečaci rođeni 2010. godine, predviđa se, živeće u proseku 91 godinu. Za žene su te brojke još veće - one koje su 60-ih godina prošlog veka napunile 40 u proseku su živele do 79, a devojčice rođene 2010. u proseku će doživeti 94 godine.

Srednje doba za žene odsad počinje u 45. godini života, a za muškarce u 43. Kada su pak ljude u pedesetim godinama pitali kada će sebe početi da smatraju starima, polovina je izjavila da će početi da se oseća tako u 70-im, a četvrtina njih u 80-im godinama.

Nedavno istraživanje je pokazalo da srednje godine obeležava poslepodnevni san, davanje prednosti udobnosti umesto stilu i prigovaranje u slučaju umora. Drugi znakovi da se ušlo u srednje godine su preferiranje mirnih noći umesto izlazaka, ispijanje čaja na izletu ili pak nošenje hrane na putovanje. Osim toga, stručnjaci kažu da službeno počinjemo stariti kada napunimo 50 godina. Britanske statistike predviđaju da će 30 posto današnjih dečaka i 39 posto devojčica doživeti 100 godina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs