Religijska uverenja

Tutankamon bio balsamovan sa erekcijom

Najnovija studija tvrdi da je Tutankamon bio balsamov sa penisom u erekciji zbog religijskog značaja, jer se verovalo da se time evociraju regenerativna svojstva boga Ozirisa
Zanimljivosti
00:56h Autor:
Tutankamon bio balsamovan sa erekcijom
Foto: AP

Egipatski faraon Tutankamon bio je balsamovan sa penisom u erekciji, tvrdi egiptolog Salima Ikram, profesor na Američkom univerzitetu u Kairu. U studiji objavljenoj u časopisu "Etudes et Travaux", on je objasnio da je 11. faraonu XVIII egipatske dinastije, čuvenom po lepoti grobnice, polni organ ispravljen pod uglom od 90 stepeni pomoću traka tokom balsamovanja.

Ikram navodi da je ovaj postupak imao religijski značaj jer penis u erekciji evocira regenerativna svojstva boga Ozirisa. Prema mitologiji, Oziris je ubijen, a njegovo telo raskomadano na 13 delova. Njegova žena Izida uspela je sakupi sve delove rasparčanog tela osim penisa.

Neobično balsamovanje imalo je za cilj da spreči širenje atonizma, monoteističke religije koju je uveo Tutankamonov otac Ehnaton. Posmrtna erekcija mladog faraona bila znak poštovanja prema kultu Ozirisa. Nijedna druga mumija nije pronađena u tom položaju.Tutankamonov penis je vremenom otpao i nestao. Veruje se da je ukraden u trenutku kada je mumija otkrivena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs