obavezno pročitajte

Žena Stivena Hokinga otkrila istinu o njihovom životu: Propali brakovi, posvađana porodica i optužbe za zlostavljanje! (FOTO)

Stiven Hoking je poznat po svom radu kao teorijski fizičar, ali njegov lični život nije bio ništa manje komplikovan od njegovih teorija

Zanimljivosti
Autor:
Žena Stivena Hokinga otkrila istinu o njihovom životu: Propali brakovi, posvađana porodica i  optužbe za zlostavljanje! (FOTO)
Džejn Vajld i Stiven Hoking, Foto: Profimedia

Propali brakovi, posvađana porodice, optužbe za zlostavljanje i opsesivni obožavatelji skrivali su se iza četiri zida popularnog naučnika koji je preminuo u 77. godini života.

Detalje njihovog bračnog života otkrila je prva supruga Džejn Vajld u memoarima "Travelling to Infinity" prema kojima je 2014. godine snimljen biografski film o Stivenu Hokingu "The Theory of Everything". Uoči izlaska filma 73-godišnja Džejn je otkrila dodatne detalje u kojima je opisala njihove početke, ali i postupan raspad njihovog braka - za koji krivi prvenstveno trenutak u kojem je on postao slavan.

foto: Profimedia

1963. godina bila je ona koja je iz temelja promenila život britanskom fizičaru: prvo je upoznao Džejn Vajld, svoju buduću suprugu s kojom je dobio troje dece, ali uskoro nakon mu je dijagnostifikovana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), paralizirajuća bolest koja uzrokuje slabljenje telesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć računala i sintetizatora glasa.

Venčali su se mladi, jer "nisu znali koliko će Stiven poživeti". Naime, lekari su mu dijagnostifikovali bolest kada je imao 21 godinu i rekli mu da će poživeti još samo 2 godine. Prvi sin Robert rođen je 1967. godine, ćerka Lusi stigla je 1970., a najmlađi Timoti rođen je devet godina kasnije. Džejn smatra da su problemi u njihovoj vezi krenuli kada je Hoking postao slavan širom sveta nakon objave knjige "Kratka istorija vremena".

- Osećala sam da je porodica bila zapostavljena. Za mene je Stiven je bio moj suprug i otac moje dece. Svi oko njega su imali taj nekakav ulizivački stav i to je bilo posebno frustrirajuće, a postajalo je sve gore - priznala je Džejn i otkrila da joj je njihov razvod bio vrlo traumatičan s obzirom na to da je bila uz njega od samog početka. A šta je tačno kumovalo raspadu braka opisala je u jednoj rečenici.

foto: Profimedia

- U našem braku bila su četiri partnera Stiven i ja, neurološka bolest i fizika. Čak i da sklonite bolest, ostaje vam fizika, a kao što znate – gospođa Ajnštajn navela je upravo fiziku kao razlog za razvod. Fizika je bila njegov idol. Nisam bila ljubomorna na nju niti me to zabrinjavalo. On bi ponekad celi vikend proveo u svojim kolicima u pozi s laktom na kolenu poput Rodinovog "Mislioca". Ne bi primećivao decu niti mene pa bih se zabrinula je li sve u redu, da li se oseća loše ili sam ga nekako uzrujala. Ali on bi u ponedjeljak ujutro s osmehom na licu izjavio "Rešio sam jednačinu!" - rekla je Džejn Vajld u jednom od intervjua i kao dodatan problem izdvojila negovateljice koje su stalno bile u njihovom domu i čija je prisutnost značila da porodica nikada neće imati privatnost.

foto: Profimedia

- Bila sam, čini mi se, vrlo naivna. Mislila sam da negovateljice dolaze u domove kako bi pomogle oko nege osobe s invaliditetom i da poštuju ostatak porodice. Ali retko koja od njih je to činila. Bila sam očajna. Mislila sam da ne mogu da nastavim sa životom jer sam bila toliko iscrpljena. Stalno su nešto šaputale i podcenjivale me.

Osim njih, nije je volela ni njegova porodica, što nisu ni pokušali da sakriju s obzirom na to da joj je njegova majka jednom jasno poručila da joj se ne sviđa jer "se ne uklapa u porodicu Hoking". Kombinacija različitih stvari dovela je do toga da se Džejn osećala usamljeno u braku sa Stivenom Hokingom, i utehu pronašla u platonskoj vezi s muzičarom Džonatanom Helerom Džounsom. Upoznali su se još 1977. godine kada je Džejn otišla u lokalni zbor kako bi se rasteretila od svih obaveza. Iako je Stivenova bolest bila veliki teret, Džejn kaže kako nije ona presudila njihovoj vezi i da nikada nije ni pomišljala da Stivena napusti zbog Džonatana.

- Volela sam Džonatana i bio mi je podrška, ali jednako sam volela i Stivena. Bila sam predana njemu i mislila sam da neće moći bez mene. Želela sam da nastavi sa svojim neverovatnim radom i da deca imaju stabilnu porodicu - priznala je njegova prva supruga, ali je Džonatan s vremenom postao deo porodice, pomagao je Džejn u brizi oko Stivena i u vaspitanju njihovo troje dece.

foto: Profimedia

Ipak, drama je krenula kada su se Džejn i Stiven početkom devedesetih rastali jer se Hoking zaljubio u svoju negovateljicu Elejn Mejson.

- Jednom kad se prekid dogodio, stvari su se jednostavno raspale. Komunikacija je bila nikakva – otkrila je Džejn i dodala kako je uprkos potpunog raspadanja konačan kraj bio jako težak. Ona se udala za Džonatana 1997. godine, dok je Hoking oženio svoju negovateljicu dve godine ranije. Taj brak je uzrokovao udaljavanje od dece koja su kasnije Elejn optužila da im nije dozvoljavala da vide svog slavnog oca. Dodatne tenzije pojavile su se 2003. godine kada su Hokingove medicinske sestre optužile Mejson da fizički zlostavlja Hokinga i sve prijavile policiji. Istraga je obustavljena jer je on rekao kako ništa od toga nije istina, ali par se razveo 2006. godine.

Pre razvoda je njegova ćerka izjavila da se njena maćeha može ugušiti u novcu koji će joj ostati ako joj otac umre.

foto: Profimedia

- Ako je sva bol i borba kroz koju smo prošli zapravo samo zbog novca, neka ga zadrži, nadam se da će se ugušiti u njemu – izjavila je. Tih godina uopšte nisu imali kontakta s njim i deca i njegova bivša supruga bili su zabrinuti. Ipak, nakon razvoda su se stvari odmah popravile. Bivši par je čak zajedno stigao na premijeru filma o njemu, a Džonatan i Džejn živeli su nedaleko od njega i redovno ga posećivali.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs