ljubavna priča

Skandal koji je tresao Englesku: Ostavio sve zbog mlade glumice, živeli do kraja života na tajnom imanju! (FOTO)

Slavni engleski pisac Čarls Dikens poslednjih 13 godina života ludo je voleo Elen Ternan zbog koje je ostavio suprugu i desetero dece. Sagradili su svoje tajno ljubavno gnezdo i živeli pod lažnim imenima...

Zanimljivosti
Autor:
Skandal koji je tresao Englesku: Ostavio sve zbog mlade glumice, živeli do kraja života na tajnom imanju! (FOTO)
Čarls Dikens i Elen Ternan, Foto: Profimedia

Viktorijanski pisac Čarls Dikens, autor "Olivera Tvista" godinama je slovio za uzornog supruga i oca desetero dece. Imao je sve. Veliku porodicu, slavu i ugled, bio je najveća književna zvezda svog vremena.

Ali onda je započeo aferu sa glumicom Elen "Neli" Ternan, koja je u vreme njihovog prvog susreta bila samo godinu dana starija od njegove najstarije ćerke. Kada su se upoznali 1857. godine on je imao 45, a ona 18 godina. Voleo je mlade devojke, a ona je bila sitna, mlada i lepa - baš po njegovom ukusu.

Večito gladan novca: Šta je bolesna pohlepa napravila od Marka Tvena! (FOTO)

foto: Profimedia

Dikensonov 22-godišnji brak sa četiri godine mlađom Ketrin Hogart od koje se već bio potpuno udaljio uskoro se raspao, počeo je da vodi dvostruki život. Za neveru je njegova supruga saznala tako što je otvorila paket koji je isporučen od draguljara na njihovu adresu. Mislila je da je suprug napravio lep gest. Ali, u paketu je pronašla zlatnu ogrlicu namenjenu Elen, s posvetom njenog muža mladoj ljubavnici. Pisalo je “Za Nelly, moju ljubav”

Njihova ljubavna priča izazvala je neviđen skandal. Po tadašnjim viktorijanskim konvencijama razvod je bio nezamisliv. Ali to Dikensa nije obeshrabrilo. Godinu dana nakon što je upoznao 27 godinu mlađu Elen ostavio je suprugu. Zvanično je ostao u braku, ali vezu s Elen nije hteo da prekine uprkos tome što je izazvao buru u javnosti i ponizio suprugu. Ipak, vezu su sve vreme pažljivo čuvali od javnosti.

Afera nije naškodila njegovoj slavi

Ipak, ta afera nije poljuljala njegov stečeni ugled i slavu. Naime, Čarls Dikens bio je slavna, javna osoba, nešto kao današnji "celebrity".

Iako je romansa s Neli bila tajna, nastavila se sve do njegove smrti. Sagradili su svoje tajno ljubavno gnezdo izvan Londona gde su živeli pod lažnim imenima. Elen ga je do kraja života pratila na putovanjima. Veruje se da je njegova voljena Neli inspirirala neke njegove mračnije likove, uključujući i Estelu u "Velikim očekivanjima".

Komplikovan život Danijele Stil: Udavala se 5 puta, rodila 9. dece, na kraju ostala sama! (FOTO)

foto: Wikipedia

Umro je u svom domu u 58. godini nakon što je doživeo moždani udar. Uz njegovu postelju u trenutku smrti bila je upravo ljubavnica Neli. Njegovo veliko bogatstvo, više od 90 hiljada funti podelila su deca i različite dobrotvorne organizacije. Neli je dobila svega hiljadu funti. Oplakivala ga je šest godina, a potom se udala za 12 godina mlađeg sveštenika.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs