Rušili sve tabue kroz istoriju

Najskandaloznije ljubavne priče: Njihove afere šokirale su svet! (FOTO)

Neke ljubavne priče veće su od života, zato se još uvek prepričavaju i uticale su na tok istorije. Inspiracija su za mnoge napisane redove i velike ekrane

Ljubav i zavođenje
11:29h Autor:
Najskandaloznije ljubavne priče: Njihove afere šokirale su svet! (FOTO)
Foto: Profimedia

Meri Šeli i Persi Biš Šeli

Tada 16-godišnja britanska spisateljica Meri Godvin upoznala je 21-godišnjeg pesnika Persija 1814. i to na grobu svoje majke, sifražetkinje Meri Vulstounkraft. Persi je bio oženjen, ali se otuđio od svoje bogate aristokratske porodice zbog želje da, umesto da gomila bogatstvo, pomaže onima u nevolji.

foto: Wikipedia

Merin otac nije se slagao s vezom, pa je prestao da priča s njom. Mlada spisateljica ostala je trudna, a Šeli se otuđio od trudne supruge. Ljubavnici su se venčali, a pesnikova supruga počinila je samoubistvo tako što se udavila. Meri je rodila četvoro dece, od kojih su troje umrli odmah nakon rođenja.

Šelija je to dotuklo i pao je u tešku depresiju. Udavio se pre 30. rođendana.

Zaveo je dok je još bio u braku, skidao joj zvezde s neba: Burna ljubavna priča Majkla Daglasa i Ketrin Zite-Džouns! (FOTO)

foto: Wikipedia

Elizabet Tejlor i Ričard Barton

I Elizabet i Ričard su bili u braku kada su se upoznali na setu filma "Kleopatra" 1963. u kojem je Tejlor tumačila naslovnu ulogu. Glumica je bila u četvrtom braku, s Edijem Fišerom, a Barton s prvom suprugom Sibil Vilijams. Par se brzinski zaljubio, a njihova veza je privukla neviđenu pažnju medija koji su ih pratili na svakom koraku. Samo devet dana nakon što se glumica razvela od prethodnog supruga, Elizabet i Barton su objavili veridbu.

Tejlor i Barton važili su za najglamurozniji holivudski par. Kako su oboje bili vrlo temperamentni, imali su strastven odnos prožet alkoholom, svađama i neverovatnim luksuzom. Barton je suprugu obasipao poklonima, a briljirao je kada je u pitanju bio nakit.

Razveli su se 1974. da bi se ponovno venčali sledeće godine i opet razveli ubrzo nakon toga.

Najboljoj drugarici Elizabet Tejlor otela muža: Slavna glumica u centru seks skandala! (FOTO)

foto: Profimedia

Čarls Dikens i Neli Ternan

Do 1875. viktorijanski pisac je bio na vrhuncu moći i važio je za uzornog supruga i oca devetoro dece. Ali onda je započeo aferu s glumicom Elen "Neli" Ternan, koja je tada bila samo godinu dana starija od njegove najstarije ćerke.

foto: Wikipedia

Dikensov brak se raspao, a romansa s Neli se nastavila sve do njegove smrti. Svih 13 godina njihove veze, romanopisac je pokušavao da sakrije vezu s mlađanom Neli od javnosti. Veruje se da je Neli inspirisala neke njegove mračnije likove, uključujući i Estelu u "Velikim očekivanjima".

Njihova ljubavna priča predstavlja je neviđen skandal svog vremena, a glumca Ralfa Fajnsa inspisala je za film "The Invisible Woman".

Najlepša ljubavna priča sa najtragičnijim krajem: Slavni glumac nikada nije preboleo suprugu! (FOTO)

foto: Wikipedia

Katarina II Velika i Grigorij Aleksandrovič Potemkin

Carica se zbližila s 10 godina mlađim zapovednikom Potemkinom kada joj je pomogao da s trona svrgne svog supruga, cara Petra III. Njihova veza ispočetka je bila strastvena, a prvi put su je "konzumirali" u sauni u podrumu Zimskog dvorca.

Ovaj par predstavljao je snažne političke saveznike sledećih decenija. Ali kako je rasla Potemkinova uloga na dvoru, tako se smanjivala ona u Katarininoj spavaćoj sobi i to do te mere da je postao svojevrsni svodnik koji je carici nastavio da dovodi mladiće koji bi mogli da joj se svide.

Joko Ono i Džon Lenon

Član tada najpoznatijeg benda na svetu "The Beatles" upoznao je japansku umetnicu 1966. na njenoj izložbi. Oboje su tada bili u braku, a Lenon je imao i sina. Ali Džon i Joko Ono su se zaljubili na prvi pogled, razveli su se od svojih supružnika i venčali se tri godine kasnije. Kao par, autori su mnogih umetničkih dela i performansa s porukom za mir u svetu.

Uskoro, Lenon je bio toliko "duboko" u svom svetu s Joko da je počeo da se svađa s kolegama iz Beatlesa. Grupa se raspala, a milioni obožavalaca krivili su upravo japansku umetnicu.

Rasturačica prijateljstava: Evo šta je Joko Ono uradila! (FOTO)

foto: Profimedia

Ali par se nije obazirao na burne reakcije i kritike, pa su nastavili da budu nerazdvojni. Zbog velikog pritiska javnosti, počele su trzavice u vezi i Joko i Džon su raskinuli. Lenon se tada upustio u romansu sa svojom asistentkinjom Mej Pang, a Joko je aferu i podržala. Umetnici su razgovarali svaki dan, a uskoro su ipak odlučili da se pomire. Godinu dana nakon pomirenja, rodio im se sin Šon. Lenona je 1980. ubio obožavalac u Njujorku, ispred njegove zgrade. Umro je u rukama supruge, a ona se nikada više nije udavala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs