Isidora dankan i sergej jesenjin

Ludo se voleli, tragično skončali: Posle njegove smrti, sve je postalo nevažno! (FOTO)

Isadora Dankan, majka modernog plesa i 18 godina mlađi ruski pesnik Sergej Jesenjin momentalno su se zaljubili. Ona nije ni znala ko je on. On je znao ko je ona, ali nije znao reč engleskog

Zanimljivosti
22:12h Autor:
Ludo se voleli, tragično skončali: Posle njegove smrti, sve je postalo nevažno! (FOTO)
Isidora Dankan i Sergej Jesenjin, Foto: Profimedia

Osim plesa, zanosna Isidora Dankan , najviše na svetu je volela 18 godina mlađeg ruskog pesnika Sergeja Jesenjina. Njihova burna veza do danas je ostala upamćena kao jedna od najvećih, ali i najtragičnijih ljubavnih priča svih vremena.

Kad su se upoznali, on je imao 26, a ona 44 godine. U trenutku je došlo do kobne privlačnosti. Rasplamsala se fatalna ljubav koja je, naravno, završila kako i inače završavaju takve ljubavi.

Sve je počelo na privatnoj zabavi u Rusiji kad je Isidora, Amerikanka koja se smatra majkom modernog plesa, nastupala, a on bio jedan od gostiju. Ona nije ni znala ko je on. On je znao ko je ona ali nije znao reč engleskog, a ona ni reč ruskog. Započela je jedna teška veza puna alkohola, svađa, nasilja, rastanaka i sastanaka. Ona je na prijemima plesala, a on čitao svoje stihove. Ona mu je bila inspiracija, njegova muza. Bili su ludo zaljubljeni i presrećni.

Najstrastvenija ljubavna priča svih vremena: I posle razvoda žudeli jedno za drugim! (FOTO)

foto: Profimedia

'Ti si, moja gipka lakonoga breza. Stvorena za mene i za mnoge druge' - pisao je Jesenjin.

Svađe, tuče, pijanstva i skandali

Par je odlučio da se venča iako je Isadora iza sebe imala nekoliko propalih ozbiljnih veza i nije verovala u brak. Imao je i Jesenjin brak iza sebe , puno ljubavnica kao i kratkotrajnih avantura. Ali nisu hteli da se rastanu ni trenutka, a Isadora je morala da ide u Pariz.

Njen voljeni Sergej Aleksandrovič je tako, kao njen suprug, dobio vizu da otputuje sa svojom ljubavi. Ali, van Rusije, on nije bio ništa drugo nego "dodatak" slavne plesačice, njen "prilepak". Iako se ona svim silama trudila da ga se prihvate i van njegove domovine, organizujući mu književne večeri, prevođenje i objavljivanje pesama, niko nije reagovao.

On je potonuo u depresiju, nastupile su svađe, tuče, pijanstva i skandali. Neki izvori tvrde da je Jesenjin često napuštao Isidoru, a ona ga je preklinjala da se vrati. Slavna plesačica klečala bi na kolenima i ljubila mu cipele. Govorila bi mu nežnim glasom i suznih očiju: “Sergej Aleksandroviču, ja te volim!”

Vratili su se u Rusiju, a problemi nisu prestali. Znao je da kaže prijateljima da se ofucala i da ga stalno gnjavi. Umorna od svega Isidora mu je nakon samo godinu dana braka rekla da se vraća u Pariz, a uskoro je dobila telegram od njega. U njemu je pisalo: "Ja volim drugu. Stop. Ženim se. Stop. Srećan. Stop”.

Ali Jesenjin je bivao u sve gorem psihičkom stanju. Jedan njegov prijatelj, prisećajući se poslednjeg susreta, nekoliko dana pre njegove smrti, rekao je da ga je pesnik pitao: “Sviđa li ti se moj šal? To mi je Isidora poklonila. Eh, kako me je volela ta starica! Ja ću joj napisati... ma pozvaću je, i videćeš, ona će razdragana i oduševljena dotrčati i opet mi pasti u zagrljaj."

Ljubavna priča o kojoj se govori i nakon 35 godina: Moderna bajka sa tragičnim krajem! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Obesio se njezinim šalom

U decembru 1925. godine u stanju jake potištenosti i duševnog nemira, 30-godišnji Jesenjin je izvršio samoubistvo. Mnogo je želeo da umre, pa je odlučio da se osigura i ništa ne prepusti slučaju. U hotelu u Sankt Peterburgu presekao je vene, zapalio cev od grejanja i oko vrata omotao šal koji ga je tako bolno podsećao na Isadoru i obesio se.

Jesenjinovi prijatelji tvrdili su da on uopšte nije bio zaljubljen u slavnu plesačicu, već samo u njenu slavu i strast, i da mu je prijala pažnja i obožavanje jedne tako popularne svetske zvezde. Ali, ima i onih koji tvrde da je Isidora bila velika i istinska Jesenjinova ljubav i da ju je veliki ruski pesnik voleo iskreno i ludo.

Ona je umrla zdrobljenog vrata

Posle Sergejeve smrti, Isidora ne pronalazi mir. Potpuno se povukla iz javnog života. Često se pojavljuje pijana u javnosti i vodi neuredan život. Muče je i finansijski problemi. Tugu leči kratkotrajnim vezama, a vreme provodi između Nice i Pariza.

Tog 14. septembra pre 90 godina posle ručka s prijateljima sa svojim mladim italijanskim ljubavnikom, sela je u sportski "Bugatti". Tokom vožnje automobilom, rukom oslikani svileni šal koji je nosila oko vrata, zapleo se u kotač automobila. Bukvalno joj je zdrobio vrat. Imala je 50 godina. Tako je dve godine nakon Jesenjinove smrti, šal - njen zaštitni znak, presudio i njoj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs