Misterije i danas kruže

Brus Li je zaspao u krevetu svoje ljubavnice i nikad se više nije probudio: Bio je to skandal koji je uzdrmao ceo svet!

Ljubavnica, kanabis, lekovi i alkohol - bio je to savršen skandal; plodno tle za misterije i nagađanja. Ko je ubio Brus Lija?

Vip priča
Autor:
Foto: Profimedia

Slike njegovog natečenog lica podstakle su mnoge da pomisle da je reč o trovanju. Nakon sahrane u Hong Kongu, Linda je najavila da će biti sahranjen u Sijetlu te izjavom nastavila poznate glasine i tračeve.

 

Pre 47 godina, 20. jula, preminuo je glumac i majstor borilačkih veština Brus Li.

 

Tog jutra 20. jula 1973. godine, Brus je napisao pismo svom američkom advokatu Adrianu Maršalu oko niza pregovora i dogovora za nove projekte. Među njima bila je i nova filmska ponuda iz Vorner Brosa, te predlog Hana-Barbera za animiranu seriju utemeljenu na njegovom životu.

 

Bilo je tu i predloga za knjigu, odeću, i slično, u tom velikom carstvu kojeg je Brucs Li gradio. Nakon što je poslao pismo, odvezao se u Golden Harvest studio. Tamo se sastao sa Džordžom Lazenbijem, australijskim Džjmsom Bondom, kako bi razgovarali o njegovom učestvovanju u filmu "Igre smrti". Priključio im se i Andre Morgan. Li je snimio veći deo kraja tog filma, a cilj mu je bio na neki način uključi i Lazenbija u priču. O tome je razgovarao i sa Rejmondom Krovmom koji je predložio da otiđu na večeru i formalizuju dogovor. Ali Li je imao druge planove, hteo je posetiti Beti Ting Pei, trebao mu je "nooner" (seks u vreme ručka). Obećao je da će se vratiti popodne kako bi se dogovorili koliko će novca ponuditi Lazenbiju.

Kod Beti je stigao oko 13 sati, i ostao nekoliko sati.

 

- Bila sam njegova devojka - rekla je.

foto: Profimeida

 

Bilo je tu seksa i nešto hašiša, ali ne i alkohola ili nekih drugih težih droga. Li je bio uzbuđen zbog sastanka i onoga što će Džordž Lazenbi značiti za njegov film. Ulogu je ponudio i Beti, koja to baš nije oberučke prihvatila. Kaže kako joj nije bilo prijatno da na filmu glumi njegovu devojku, dok mu je u stvarnom životu bila ljubavnica.

 

- Nikada nisam htela da snimim taj film. Bilo bi mi neprijatno - rekla je.

U njenom stan je oko 18 sati stigao i Rejmond Kov iako zapravo i nije potpuno jasno zašto. Možda zato što su ga čekali celo popodne da se vrati u studio, a kada nije došao, odlučili su doći do njega, ili su mu možda hteli pomoći nagovoriti Beti da pristane da snimi film. Bio je to najtopliji dan u mesecu, piše The Ringer.

 

- Brus se nije osećao baš najbolje, a ni ja se nisam osećao dobro. Popili smo vode i tada je krenuo da glumi. Uvek je bio jako aktivan i uživljen u ulogu. To ga je iscrpelo, pa je popio malo vode. I nakon toga se osećao nekako smušeno i malaksalo, kaže Kov.

 

Ubrzo se počeo žaliti na glavobolju. Bližilo se vreme večere, a njegova glavobolja bila je sve veća. Kada je rekao da bi hteo da se malo odmori, Kov je pokušao otići.

 

- Rajmond je mislio da je to neka vrsta izgovora - priseća se Beti sa smeškom.

Dala mu je pilule, lekove protiv bolova za koje kaže da ih je uzimao već i ranije. Li je otišao u spavaću sobu da se odmori, a Beti se spustila u dnevnu sobu, i gledala televiziju. Rajmond je otišao oko 19:45, krenuo po Lazenbija kako bi ga odvezao u japanski restoran u Miramar hotelu. Nakon što su ga neko vreme čekali, nazvali su Beti koja im je rekla da on i dalje spava i da počnu bez njega.

Kada su zvali oko 21:30 rekla im je da i dalje spava ali da će ga pokušati probuditi. Ušla je u sobu, pokušavala i nikako nije uspela. Histerično je nazvala Rajmonda i ispričala mu da ga ne može probuditi. Rekao joj je da se smiri i da će odmah doći. Prisetio se 10. maja kada je Li zamalo umro do cerebralnog edema. Tako je odmah i nazvao lekara koji mu je tada spasao život, dr Langforda. Ali linija mu je stalno bila zauzeta.

 

Kada je Kov stigao pronašao je Brusa kako leži potrbuške na krevetu, i Beti koja je bila pored njega, u stanju potpunog šok, pokušavala ga dozvati da se probudi. Kov je shvatio da je već kasno, i da je već preminuo. Situacija nije bila nimalo dobra, ovaj slavni glumac mrtav je ležao na krevetu svoje ljubavnice, a njih dvoje bili su jedini svedoci. Razmišljao je kakav bi to skandal mogao biti i kako će za njegovu smrt kriviti i mediji i ostali. I tada je odlučio spasiti stvar, i da bi bilo najbolje da je Brus Li umro negde drugde a ne u stanu svoje ljubavnice.

 

foto: Profimeida

Ponovno ga je obukao, i razmišljao šta bi mogao uraditi, da li da ga odveze do njegovog stana koji je bio samo pet minuta od tog. ALI na kraju je odlučio dovesti lekara. Rekao je Beti da nazove njenog ličnog doktora. Ona ga je nazvala, smo mu nije rekla ime pacijenta o kojem je reč. Kada je stigao Brus Li je već bio u komatoznom stanju, bez pulsa i bilo kakvih znakova života. Bezuspešno ga je pokušavao oživeti deset minuta. Tada mu je već bilo jasno da je umro pre njegovog dolaska. Rajamond mu je objašnjavao o kakvoj teškoj situaciji je reč, ali lekar nije prihvati njegov predlog da ga odvezu u bolnicu, već je nazvao hitnu pomoć. Insistirao je da je reč o kolabiranju i da ga odvedu u dalju bolnicu Kvin Elizabet, a ne u onu u kojoj je radio, jer mu takva pažnja nije bila potrebna.

 

Pre dolaska hitne Rajmond je preuzeo kontrolu nad situacijom, poput pravog producenta. Rekao je Beti da ne kaže ništa medijima, i zatim nazvao njegovu suprugu i rekao joj da je Li na putu prema bolnici, zbog stanja sličnog onome iz maja. Bolničari su stigli za sedam minuta i nisu odmah prepoznali pacijenta. Pokušavali su mu pronaći puls, posle je bolničar Pang Tak Sun objašnjavao kako "iako se osoba činila mrtvom, morao je primeniti svu prvu pomoć". Supruga Linda u bolnicu je stigla 15 minuta pre hitne pomoći.

 

- Nikad nisam pomislila da bi mogao umreti, ili da je već mrtav - priseća se.

 

Spojili su ga na EKG, i pokušali probuditi elektrodama. Linda je pitala jednog od lekara je li on i dalje živ. Umesto odgovora samo joj je odmahnuo glavom. Tumarala je hodnicima i na pitanje lekara o autopsiji, potvrdno odgovorila.

 

Vest o smrti 32-godišnjeg Brus Lija brzo se proširila. I mnogi su krenuli prema bolnici. Među njima i novinari koji su pokušali saznati šta se dogodilo. Tako su došli do Čestera Lova. Novinar ga je pitao da li je istinita glasina koju je čuo da je Li poginuo u borbi. Ovaj mu je odgovorio da je to samo glasina, nazvao ga ludim jer je insistirao na tome, i poklopio slušalicu. Nazvao je i njega kući, gde mu se na telefon javio osmogodišnji Brandon i na pitanje gde mu je tata, odgovorio "Film! Film!"

 

Novinari su opkolilo njihovu kuću, pa je Kov Lindu smestio u kuću doktora Langforda koji je živeo u blizini. Tada ga je Linda ponovno želela da vidi i uverit se da ga stvarno nema.

 

- Osetila sam neverovatnu snagu koja je prolazila mojim telom. Znala sam šta moram učiniti i na koji najbolji mogući način za Brusa, Brandona i Šenon - rekla je.

 

Policija je stigla i u stan Beti Ting Pei, nešto iz podneva. Nisu joj rekli da je Brus Li umro, a ona izuzetno uzrujana nije mogla ništa pitati o njegovom stanju. Ubrzo nakon što ga je iz njezinog stana odvela hitna pomoć, nazvala je svoju majku i mlađeg brata koji su sad bili u stanu i tešili je. Policija nije pronašla nikakve znakove borbe, a kao dokaze su uzeli tri čaše sa stola, bocu gaziranog soka, i kutiju lekova. Dala je izjavu, a po onome što su ona i Rajmond rekli policiji, čini se kako su bili spremni, ipak je bilo reč o glumici koja je jako dobro znala da upamti tekst. Trebalo je tu puno tog pripremiti i namestiti, posebno po pitanju ljubavnice o kojoj se raspitivala i Linda. Prvo je pitala dr Langforda koji je rekao kako "po njegovim saznanjima nije imao nikakve druge odnose".

 

Dogovorili su se šta će reći medijima. Andre Morgan stigao je u Golden Harvest na poziv Kova, koji se bavio kontrolom štete. Pripremili su izjave za medije s engleskog govornog područja i za one na kineskom. Dogovorili su se da će reći da se Brus Li srušio dok je šetao baštom sa svojom suprugom Lindom. U to je vreme bolnica izdala službeno saopštenje sa uzrocima smrti - glumac Brus Li umro je od akutnog cerebralnog edema, čiji je uzrok zasad nepoznat.

- Hteli smo zaštiti njegov ugled i zaštiti Lindu i osećanja dece. Nismo bili toliko glupi da smo mislili da ćemo se izvući, hteli smo samo kupiti vreme - rekao je Morgan.

Lažna izjava o smrti izdržala je tri dana. Novinaru H.S. Kovu, trebalo je dva dana da uz pomoć svojih izvora pronađe ambulantna kola i ekipu hitne pomoći koja je došla po njega. Nagovorio je vozača da s njim popriča i tada je polako otkrio gde je Brus Li bio. Kineski mediji su pisali tekst na temu " Ko laže oko lijeve smrti".

 

Rajmond Kov postao je meta medijskog raspitivanja, i ubrzo prestao odgovarati na pozive novinara. I svi su se okrenuli Beti. A ona je napravila kobnu grešku, izmenila je prvu priču.

 

Njenu priču potvrdio je i brat Piter, i optužbe nazvao "fantazijom". Novinari su razgovarali sa komšijama koji su im rekli da je Brus Li bio čest gost u njenom stanu. Izmislili su novu priču, ovaj put njih troje, onu u kojoj su negirali ono što novinari nisu mogli dokazati, a priznali ono što nisu mogli negirati. Negirali su vezu, i dalje naglašavali da je Brus umro u Kvin Elizabet bolnici. Nikada nisu mogli priznati da je bio sam s Beti. Priču je izmenila i Linda, koja je rekla kako se spremala za ručak sa prijateljicom, i da joj je Brus rekao da će posle doći Rejmond Kov kako bi razgovarali o idejama za Igre smrti i da će najverojatnije večerati sa Džordžom Lazenbijem. Rejmond je pak rekao kako je u Lijevu kuću stigao oko 15 sati, radili su na scenariju do oko 17 sati i tad otišli do stana Beti Ting Pei kako bi je nagovorili na ulogu u filmu. Bio je to posao i ništa drugo.

 

Beti i Brus bili su samo prijatelji. Ostalo je više manje slično onome kako je stvarano i bilo, pozlilo mu je, dala mu je lekove i on je otišao da se odmori u njenu sobu. Još je bio živ kada je Rajmond stigao, onako omamljen ali živ, kako su tvrdili. Pozvali su hitnu pomoći koja ga je odvela u bolnicu u kojoj su službeno njegovu smrt potvrdili 23:30. I ta se verzija držala 30 godina. Telo je identifikovao stariji brat Piter, i izvršena je autopsija. Nakon pregleda doktor je utvrdio kako je reč o "normalnom 30-godišnjaku", a jedine abnormalnosti koje su pronašli bile su vezane uz pluća, probavni sistem i bubrege i otok na mozgu.

 

- Endem mozga bio je uzrok smrti. Kongestija pluća i ostalih organa pokazuje da je najverovatnije edem prvo zaustavio respiratornu funkciju, dok je srce i dalje pumpalo krv u arterije, koje su se proširile zbog manjka kiseonika. Edem je konačno uzrokovao zaustavljanje srčanih centara u mozgu i zaustavio srce - zaključak je lekara.

 

Edem ga je sigurno ubio, niko nije znao što ga je uzrokovalo. Sumnjali su da je povezan sa trovanjem od lekova, a u želucu su našli tragove tableta i kanabisa. Sastao se sa doktorima koji su glumcu spasili život u maju. Kako su bili uvereni da je kanabis kriv za prvi napad, tako su se sada uverili da je tako bilo i u ovom slučaju. Ubrzo je to došlo do medija, i nastao je savršeni skandal. Priča o seksu, drogama, prevari i smrti.

 

- Mediji u Hong Kongu su jednostavno poludeli - priseća se Linda.

 

Proglasili su ga ovisnikom, koji je sa ljubavnicima učestvovao u seksualnim orgijama, a preminuo nakon što je koristio stimulans poput Vijagre, predozirao se sa 707. Povezivali su ga sa LSD-om, heroinom i kokainom. Svime. Krenula je potraga za "drugim ljubavnicama" tj. ženama s kojima su ga videli pa su ih krenuli i povezivati, i napravili od njega ne samo superheroja već i super zavodnika.

 

- Imali su pet stranica o njemu sa različitim ženama, sa smeškom,

rukama oko vrata i slično. Priče su bile svakakve, od onih da se predozirao, da je umro jer se previše seksao, da ga je ubila erekcija, otrovao pomoćnik. A bila je tu i priča da zapravo nije mrtav - kaže Andre Morgan.

Njegovi obožavatelji nisu mogli prihvatiti činjenicu da je neko tako mlad i u dobrom stanju umro. I zato su krivca zatražili u raznim misterijama, tradicionalnim kinesko japanskim rivalima.

 

- U Japanu postoji tradicija ubica poznati kao nindže. Svaki od njih bio je izuzetno dobar sa lekovima, vešt u pripremanju različitih otrova - pisao je Block u prvoj biografiji Brusa Lija.

 

Jako su bile česte glasine da je umro sa erekcijom, pa su se novinari uvukli u mrtvačnicu kako bi fotografirali njegovo telo.

 

- Platio sam im 1500 hongkonških dolara da mi dozvole da napravim slike njegovog leša. Nakon fotografiranja lica, pokušao sam fotografišem i niže, ali žena me izvukla iz mrtvačnice i rekla mi da bi mogla dobiti otkaz zbog toga - priča Patrik Vang, osnivač tabloida Kam Yeh Pao.

 

- Ja lično ne smatram nikoga odgovornim za njegovu smrt. Jedino je važno

da njega više nema i da se neće vratiti - rekla je.

 

Fanovi su bili jako ljuti na Lindu jer je njegovo telo prebacila u Sijetl i zato su sumnjali da se nešto događa. Golden Harvest zato je poslao kamermana da snimi njegov sprovod u Sijetlu i materijal donese medijima u Hong Kongu. To je samo pogoršalo stvari. Naime obožavatelji dobrog oka primetili su da je kovdžeg zamenjen (zbog tehničkih problema s vlagom prilikom prevoza) i optužili ih da su zamenili telo. Posebno glasni bili su i oni koji su verovali da ga je neko prokleo. Posebno su se okomili na Beti Ting Pei.

 

- Činilo mi se kao da ljudi žele da umrem. I ako se to nastavi, ja više ne želim živeti. Brus je mrtav, zašto to jednostavno ne ostane ne tome - rekla je The China Star.

 

Kada molbe nisu upalile, počela im je pretiti tužbom, što je ispalo još gore. Ubrzo se ta 26-godišnjakinja zaključala u stan, nije izlazila i samo je gledala televiziju. Da ona zna nešto više i da je možda odgovorna za njegovu smrt smatrali su širom sveta, studenti u Kuala Lumpuru nosili su transparente s njenom imenom, a u Hong Kongu je bila postavljena bomba s natpisom "Beti zna uzrok smrti Brus Lija". Ispalo je da je reč o prevari, ali tokom sledećih nedelja postavljeno je još nekoliko bombi sa porukom Osveta za Brus Lija. Takvo stanje zabrinulo je britansku kolonijalnu vlast, jer su strahovali od sukoba sa pro komunističkim kineskim radikalima, koji su ih hteli isterati iz zemlje. Zato su naredili detaljnu istragu o smrti Brusa Lija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...