dokazano deluju

Popravite i najlošiji dan: Naučno dokazane tehnike koje će vam pomoći!

Dobra vest je to što je najčešće reč o izmenama koje se mogu vrlo jednostavno uklopiti u vaš svakodnevni način života, a zbog njih ćete se osećati mnogo bolje, smatraju londonski naučnici

Zanimljivosti
Autor:
Popravite i najlošiji dan: Naučno dokazane tehnike koje će vam pomoći!
Foto: Shutterstock

Često nismo ni svesni koliko neke sitne navike koje radimo svaki dan mogu uticati na naše raspoloženje i osećaj sreće. Male promene dovoljne su da vam poprave i najlošiji dan, a da stvarno deluju dokazala je nauka.

Dovoljno je preduzeti male korake i usvojiti ne preterano revolucionarne nove navike koje će pojedinca učiniti zadovoljnim i srećnim te dokazano pozitivno uticati na njegovo mentalno zdravlje, tvrde naučnici sa londonskog Junivrziti koledža.

Dobra vest je to što je najčešće reč o izmenama koje se mogu vrlo jednostavno uklopiti u vaš svakodnevni način života, a zbog njih ćete se osećati mnogo bolje, smatraju londonski naučnici.

Predlažu jednostavne i lako primenjive korake koji će pojedincu pomoći da poboljša svoje mentalno zdravlje.

Ćao, doviđenja: Izbacite ove 4 reči iz upotrebe i sreća će vam se osmehnuti!

foto: Profimedia

1. Hodajte uspravno

Studije su pokazale da ćete se puno bolje osećati ako hodate uspravno, visoko držeći glavu, a ramena zabačena unazad. Ako su vam ramena spuštena i držite se pogrbljeno, verovatnije je da ćete se fokusirati na negativne stvari. 2. Prestanite fotografisati sve oko sebe

Iako nas većina veruje da su fotografije važne, jer ćemo na taj način lakše upamtiti neke važne trenutke, rezultati objavljeni u časopisu Psiholodžikal sajens kažu drugačije. Ako ipak želite ovekovečiti ukusan obrok ili lep pogled usresredite se na glavni motiv, nastojeći da pritom ne pravite i selfi.

3. Vežbajte

Kratko vežbanje triput nedeljno smanjuje opasnost od razvoja depresije za 19 posto, rezultati su istraživanja londonskog koledža. Aktivni ljudi manje su podložni depresiji, a depresivni su manje skloni vežbanju.

Šetnja je zdravija od napornih treninga: Hodanje od pet minuta poništava posledice dugog sedenja

foto: Profimedia

4. Ne odlažite

Što duže čekate da obavite ono što ste naumili, unapred strahujući, bićete još nervozniji, a to će vas dodatno iscrpeti. Smanjite stres slušanjem opuštajuće muzike ili vežbanjem, a potom prionite na posao.

5. Izađite iz otrovne veze

Ako ste u vezi s nekim ko vas neprestano kritikuje, to će vrlo negativno uticati na vaše samopouzdanje, a da toga niste ni svesni. U nekim slučajevima može rezultirati nelagodom ili depresijom. Poslušajte upozorenja bliskih prijatelja ili članova porodice koji primećuju kritike vašeg partnera i primetite znakove zlostavljačkog odnosa.

6. Naspavajte se

Ako niste naspavani, niste odmorni, a to znači da vaš organizam ne funkcioniše kako bi trebao. Ukoliko imate problema s nesanicom, potražite stručnu pomoć.

Princip 90/10 svi moraju da zapamte: Naučite ovo i zaboravićete šta su stres, problemi i nervoza!

foto: Profimedia

7. Odvojte vreme za sebe

Porodica, prijatelji, posao... Ne možete da ugodite baš svima, a ako to nastojite ostvariti, zapostavljate sebe. Osigurajte tokom dana vreme kada ćete ugađati sebi, radeći nešto što vas opušta ili veseli. 8. Prestanite raditi više stvari istovremeno

Slanje elektronske pošte uz obrok ne čini se na prvi pogled opasnim, no naučno je dokazano da nas istovremeno obavljanje više stvari jako iscrpljuje. Umesto multitaskinga fokusirajte se samo na jednu stvar, a potom pređite na sledeću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs