Zanimljivost o čuvenom zdanju

Zemunska Gardoš kula se uopšte ne zove tako: Činjenica koju malo ko zna!

Zemunsko utvrđenje se prvi put pominje u IX veku, a krajem XI veka je stradalo pod naletom krstaša Prvog krstaškog pohoda
Zanimljivosti
00:54h Autor:
Zemunska Gardoš kula se uopšte ne zove tako: Činjenica koju malo ko zna!
Foto: Filip Plavčić

Zemunska tvrđava potiče iz ranog srednjeg veka (izvori je pominju već u IX veku) i smeštena je na današnjem Gardošu. Od nekadašnjeg utvrđenja se očuvala samo četvorougaona citadela, u čijem središtu je 1896. godine podignuta tzv. Milenijumska kula, danas poznatija kao Kula Sibinjanin Janka.

Zemunsko utvrđenje se prvi put pominje u IX veku, a krajem XI veka je stradalo pod naletom krstaša Prvog krstaškog pohoda. Tokom prve polovine XII veka, često se pominje u vezi sa vizantijsko-mađarskim ratovima, a vizantijski hroničar Jovan Kinam navodi da su Mađari 1127. godine zauzeli Beogradsku tvrđavu i od njenog kamenja podigli Zemunski Grad.

Kasnije je Manojlo I Komnin (1143—1180) zauzeo Zemun i razrušio ga (1151), a njegovo kamenje je preneo preko Save i obnovio Beograd. Osmanlije su tvrđavu razorile 1397. godine, kada i obližnju Beogradsku tvrđavu. Zemun je 1411. godine mađarski kralj Žigmund Luksemburški (1387—1437) dao despotu Stefanu Lazareviću (knez 1389—1403, despot 1403—1427), 1441. godine je predat Đurđu Brankoviću (1427—1456), a u njemu je 11.08.1456. godine, od posledica rana zadobijenih tokom odbrane Beograda, preminuo Janoš Hunjadi (Sibinjanin Janko).

U sklopu napada na Beograd 1521. godine, Osmanlije su opsele i Zemun, koji je zauzet 12.07. posle jakog otpora koji su pružili njegovi branioci predvođeni Markom Skoblićem. Samo utvrđenje se pominje 1609. godine, a tokom XVIII veka je već bilo u ruševinama.

Zaboravljena mračna tajna Beograda: Na mestu Narodnog pozorišta dešavale se jezive stvari! (FOTO)

Foto: Filip Plavčić
Foto: Filip Plavčić

Danas je od nekadašnje utvrđenja očuvana kvadratna citadela, smeštena na kraju velike lesne zaravni iznad Dunava. Približne dužina njenih stranica, sa kulama, iznosi oko 45 metara. U svakom od četiri temena citadele, okrenuta ka stranama sveta, nalaze se ostaci velikih kružnih kula.

Ukleti vojvođanski dvorac Kapetanovo: Svake godine na Svetog Iliju dešava se ista stvar! (VIDEO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs