Mentalna snaga

Kako ostati pribran u najtežim trenucima: Isprobajte tehniku Novaka Đokovića!

To nije meditacija sa namerom da se pobegne od problema, već vizualizacija, objasnio je Nole
Zanimljivosti
03:52h Autor:
Kako ostati pribran u najtežim trenucima: Isprobajte tehniku Novaka Đokovića!
Foto: AP / Andy Wong

Da bi bili duže vreme koncentrisani i u fokusu tokom igre, mnogi teniseri imaju određeni način kako da održe pažnju. Neki se služe umnim trikovima, dok drugi meditiraju.

Pete Sampras je novinaru sajta Business Insider pokazao igru kartama, gde jedna osoba beleži vreme, okreće karte i broji greške. Druga osoba donosi odluku. Odluka je jednostavna: Da li će sledeća karta imati veće ili manje brojeve nego prethodna?

Ova igra može da se igra brzo, da se što pre prođe špil karata, a osoba koja pogađa može biti suviše isfrustrirana kada zaređa nekoliko grešaka. Tako na primer kada dođe na red kralj, neko kaže više, a šta može biti veće od kralja?

Noletov recept za uspeh: Njemu je pomoglo, probajte i vi!

Foto: Reuters / Robert Deutsch
Foto: Reuters / Robert Deutsch

Tada shvatate da pravite mentalne greške bez razloga, odnosno bez razmišljanja. U tome se sastoji mentalna snaga - da i nakon nekoliko grešaka ostanete fokusirani na sledeći zadatak, odnosno u tenisu - poen.

Da bi bio fokusiran na pobedu i izbegavanje grešaka, Novak Đoković u slobodno vreme meditira. To nije meditacija sa namerom da se pobegne od problema, već vizualizacija, objasnio je Nole za NYTimes i dodao:

"Mislim da je vizualizacija veliki deo života svakoga od nas, ne samo sportista, i jako verujem u nju. Verujem da postoji zakon privlačnosti - događaju ti se one stvari koje proizvodiš u mislima. Život funkcioniše na takav način", istakao je teniski as.

Novak Đoković i njegove neobične navike: 12 stvari koje su ga izdvojile od drugih!

Foto: Reuters / Toby Melville
Foto: Reuters / Toby Melville

Profesionalni teniski trener Robert Landsorp ima sjajnu tehniku kako da neometano pogađate pravo u centar. On se pita zašto neko može da nas ometa dok govorimo kada možemo da hodamo i žvaćemo žvaku u isto vreme.

Zatim to podiže na viši nivo - treba da govorite u isto vreme kada i drugi. Za to vreme on će vam dobaciti po neku ružnu reč pokušavajući da vas ometa, dok vi govorite.

Jasno je da smo puni negativne energije nakon ove kombinacije glasova, buke i prekidanja. U praksi tenisera to izgleda ovako - koliko možete loptica da udarite bez greške, a da ne dopustite da vas bilo šta omete - loši komentari, povici, misli...

Ovo je dobar način da budete koncentrisani i kod veoma stresnih situacija!

Izborite se sa stresom i problemima: Mudra priča psihologa koju svako treba da pročita!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs