Da li ste znali?

Mnogo važnije od samopouzdanja: Ovo je presudno za uspeh u bilo kom poslu!

Što češće radite stvari koje se nalaze izvan vaše zone komfora, manje ćete se osećati ograničenim
Lifestyle 28.08.2017. - 16:10h Autor: bizlife.rs
Foto: Profimedia

Autori knjiga za samopomoć, „lajf koučevi“ i predavači najrazličitijih radionica za lični razvoj imaju isti cilj: da vam pomognu da imate više samopouzdanja. Ali, šta ako vam ono nije urođeno? Šta ako vas i najmanja greška tera da se tresete? Da li to znači da nikada nećete biti uspešni preduzetnik?

 

I dok je zaista tačno da ćete, ukoliko pokažete da posedujete samopouzdanje, lakše pridobiti ljude, to nije jedini put do uspeha. Mnogi uspešni preduzetnici su bili nesigurni u sebe. Evo kako su oni postigli uspeh:

 

Prekinite da krivite sebe jer ste uplašeni.

 

U jednom skorašnjem intervjuu u novinama, jedan uspešan biznismen je rekao: „Morate da verujete u svoj posao u potpunosti. Ako čak i malo sumnjate, nećete uspeti".

 

To je prilično velika obaveza koju sebi možete da nametnete. Ako vaš posao ne uspe, da li će to zaista biti zbog toga što ste vi u jenom trenutku posumnjali u njega? Naravno da ne.  Ulazak u rizik je obavezan deo.

 

Iskoristite strah u svoju dobit.

 

Problem sa strahom je što nas nekada sprečava da preduzmemo akciju i često nam dolazi prerušen u vidu racionalizacije i kao: „Moram sve prvo dobro da istražim“ ili „za nekoliko meseci će tržište biti bolje“. Počnite tako što ćete odlučiti da vas strah neće paralisati i zapamtiti da donošenje odluke (pa čak i one pogrešne) je skoro uvek bolje od nedonošenja nikakve.

 

Međutim, ako mu dopustite, strah vas može usmeriti u pravom smeru. Ukoliko brinete da nećete imati dovoljno novca da isplatite plate, to vas može naterati da pozovete stare klijente da kupe vaš proizvod, iako se plašite odbijanja.

 

Dakle, kada god možete, peretvorite vaš strah u motivaciju kako biste više uradili ili postali pametniji. To možda ne bude najprijatniji put ka uspešnom poslovanju, ali ćete postići cilj.

 

Čim vas vide, ljudi odmah znaju da li ste bogati ili siromašni: Ovo vas odaje!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ponašajte se kao da ste neko drugi

 

Nekada je najbolji način da se nosite sa manjkom samopouzdanja da zamislite šta bi samopouzdana osoba uradila na vašem mestu.

 

Uradite domaći.

 

Ako vam nedostaje samopouzdanja, ne pravite stvari gorim jer ste nepripremljeni za izazove sa kojima ćete se susretati. Provedite onoliko vremena koliko možete kako biste naučili sve što je relevantno za vašu profesiju i određene projekte na kojima radite. Što ste spremniji, to ćete imati manje vremena da se plašite.

 

Vežba.

 

Što češće radite stvari koje se nalaze izvan vaše zone komfora, manje ćete se osećati ograničenim. Što više vremena provedete radeći zadatke koji vam izgledaju lako i neizazovno, teže će vam biti da uradite nešto neočekivano.

 

Ova 3 znaka će se obogatiti u septembru: Novac pljušti, uspeh na poslu, nove šanse!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs