Pročitajte

Sirota plemkinja Grejs Keli: 10 činjenica koje niste znali o fatalnoj plavuši!

Danas se zna da njena bajkovita udaja za princa Renijea III nije bila baš tako savršena, a ona je ostala oličenje blagosti, stila, lepote i plemstva
Zanimljivosti
17:50h Autor:
Foto: Profimedia

Postoji mnogo zanimljivih podataka o Grejs Keli, koja se još uvek smatra ikonom i van i na platnu. Princeza Grejs je tragično poginula 1982. godine, kada je doživela moždani udar za volanom dok se vraćala kući u Monako sa svojom ćerkom i skrenula sa puta. Iako je u prvi mah preživela automobilsku nesreću, umrla je sutradan u bolnici. Njena ćerka Stefani nije bila povređena.

 

Danas se zna da njena bajkovita udaja za princa Renijea III, nije bila baš tako savršena, a Grejs Keli ostaće oličenje blagosti, stila, lepote i plemstva. Evo nekih veoma zanimljivih činjenica o ovoj divnoj dami:

 

Smrtno zaljubljena u pogrešnog: Ovako je Onazis uništio život Mariji Kalas!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

1. Princezini dnevnici

 

Jedna od najzanimljivijih podataka o Grejs Keli je njena udaja za princa Renijea III od Monaka, nakon koje je postala princeza od Monaka. Njihovo upoznavanje na snimanju filma Alfreda Hičkoka „Drž’te lopova“ 1955. godine, bilo je deo reklamne kampanje za film. Navodno, princ je delimično želeo da oženi mladu holivudsku zvezdu u nadi da će privući bogate turiste u Monako. On je čak zahtevao miraz od njene porodice od dva miliona američkih dolara. Inače, Renije je, radi nasledstva, morao da se oženi, jer ukoliko ne bi obezbedio naslednika njegova kneževina bi pripala Francuskoj.

 

2. Hičkokova muza

 

Iako je njena filmska karijera bila relativno kratka, igrala je u 29 filmova. Mnoge je režirao Alfred Hičkok i najveće uspehe ostvarila je baš u njegovim filmovima. Dva čuvena njegova filma „Nazovi M radi ubistva“ i „Prozor u dvorište“ snimila je iste godine 1954, a sledeće godine već pomenuti „Drž’te lopova“ gde joj je partner bio Keri Grant. „Visoko društvo“ je bio njen poslednji film, iako ona ti nije planirala....

 

Kad je saznala za aferu: Šta je ljubomorna Džeki Kenedi rekla Merilin Monro?

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Poštanska marka

 

Grejs Keli je imala tu čast da bude prva glumica koja se našla na poštanskoj marki Sjedinjenih Američkih Država. Izašla je iz štampe 1993. godine, a na njoj je pisalo jednostavno Grejs Keli, jer zakon zabranjuje da se na njoj nađe lik nekog stranog lidera, šefa države ili despota. Zanimljivo je da je Monako iste godine odštampao marku u znak sećanja na Grejs Keli i da se odnosila na glumicu kao princezu.

 

4. Uspeh kao porodična tradicija

 

Cela porodica Grejs Keli je bila uspešna, iako su potekli iz siromaštva. Njen otac je bio sin irskih emigranata, ali je zaradio milione kao zidar nakon što je osvojio tri zlatne medalje na Olimpijadi u disciplini skif. Njen brat je krenuo očevim stopama, a majka, koja je bila poreklom iz Nemačke, radila je na Univerzitetu u Pensilvaniji, kao prvi trener ženskog atletskog tima. Kelin stric, Volter C. Keli je bio uspešan u vodvilju, a drugi Džordž Keli je bio neverovatno uspešan dramski pisac koji je osvojio Pulicerovu nagradu za svoj rad.

 

5. Nema više snimanja

 

Algred Hičkok je 1964. godine ponudio Keli glavnu ulogu u filmu „Marni“, ali ju je ona odbila, zbog protesta naroda Monaka koji nije želeo da njihova princeza tumači lik kleptomanke, kao ni da snima ljubavne scene sa Šonom Konerijem.

 

Prvi put iz ljubavi, drugi zbog para, treći zbog prijateljstva: Svi muškarci Džeki Kenedi!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. Keli torba

 

Poznato je da je Grejs Keli volela marku „Hermes“, jednom je čak nosila Hermesov šal kako bi slomljenu ruku držala u odgovarajućem položaju. Njena upotreba Hermesovih tašni je zanimljiv modni podatak. Naime, dok je bila trudna, pokrivala je svoj stomak Hermesovom tašnom, uspešno skrivajući svoj stomak od fotoreportera. Kompanija je ovaj model nazvala - Keli tašna.

 

7. Oličenje milosti

 

Grejs Keli je pravo oličenje ženstvenosti, gracioznosti i blagosti. Vlada Austrije ju je čak odlikovala medaljom 1959. godine. To je bila nagrada koju je primila za pružanje pomoći izbeglicama iz Mađarske, koji su pokušavali da pobegnu od ruske invazije. Bila je dugogodišnji domaćin Bala Crvenog krsta, a dobila je i priznanje Crvenog krsta u Monaku.

 

8. Veza sa Kenedijevima

 

Grejs je bila veoma dobar prijatelj sa porodicom Kenedi. Pre nego što se udala za princa Renijea III, bila je verena za Olega Kasinija, modnog dizajnera poznatog po tome što je oblačio Džeki Onazis. Kada je Džon Kenedi jednom prilikom bio u bolnici zbog problema sa leđima, Džeki je pomogla Grejs da se obuče kao medicinska sestra kako bi uspela da se ušunja i poseti svog prijatelja.

 

Tajna prljavih telefonskih razgovora: Ovu ženu je Džeki Kenedi mrzela iz dna duše! (FOTO)

 

Foto: AP
Foto: AP

9. Pesma „Labuda“

 

Jedan od poslednjih filmova Grejs Keli „Labud“, bio je neobično proročki. Tada je, ne sluteći da će jednog dana zaista biti princeza, igrala princezu Aleksandru. Film je prikazao ljubavnu priču između princeze Aleksandre i princa Alberta.

 

10. Zabrana filmova u Monaku

 

Ovo je veoma tužna činjenica iz mnogo razloga. Nakon smrti princeze Grejs, princ Renije je stavio zabranu na njene filmove. Više nisu smeli da se prikazuju u Monaku.

 

Smrt Grejs Keli je bila tragična, a njenoj sahrani prisustvovalo je preko četiri stotine ljudi, uključujući političke ličnosti iz celog sveta i članove kraljevskih porodica širom Evrope, kao i njene nekadašnje kolege iz Holivuda. Prenos na televiziji pratilo je oko stotinu miliona ljudi. U svom oproštajnom govoru glumac Džejms Stjuart je rekao:

 

„Znate, ja mnogo volim Grejs Keli. Ne zato što je bila princeza, niti zato što je bila glumica, već zato što je bila najljubaznija dama koju sam ikada upoznao. Grejs je u moj život donela ono što je donela i u vaš, nežno, toplo svetlo, a svaki put kada bih je video osećao bih se kao da je neki poseban praznik. Nema sumnje da će mi nedostajati, svima će nam nedostajati. Bog te blagoslovio, princezo Grejs“.

 

Prljave tajne Merilin Monro: 12 činjenica koje niste znali o fatalnoj plavuši!

 

Foto: AP
Foto: AP

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...