Nakon povratka iz supermarketa ili pijace, ono što mnogi prvo urade jeste da namirnice stave u frižider- iako neke od njih tamo zapravo ne bi trebalo da završe. Neke se u hladnim uslovima kvare brže, gube ukus ili menjaju teksturu.

Donosimo spisak onoga što ne bi trebalo držati u frižideru - uz tačne savete gde bi zapravo trebalo da se čuva.

PARADAJZ  stock-photo-ripe-very-large-tomatoes-in-a-wooden-basket-on-a-colored-background-706083583.jpg
Foto: Lina Mo/Shutterstock

Paradajz gubi ukus i postaje brašnjav

Paradajz je jedna od najčešćih namirnica koje ljudi pogrešno čuvaju u frižideru. Niske temperature ometaju njegovo sazrevanje, što rezultira gubitkom ukusa i vodenastom, brašnjavom teksturom.

Gde ga čuvati

Na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Najbolje ga je složiti u plitku posudu, peteljkom okrenutom ka dole - tako će duže ostati svež.

HLEB  stock-photo-a-variety-of-fresh-baked-bread-loaves-wrapped-in-country-style-linens-in-a-basket-against-rustic-2476246989.jpg
Foto: REBECCA DALY/Shutterstock

Hleb se brže se suši i postaje tvrd

Iako se možda čini logičnim da hleb stavite u frižider da bi duže trajao, zapravo se time ubrzava proces njegovog sušenja. Na niskim temperaturama skrob u njemu brže prelazi u kristalizovano stanje, što uzrokuje da postaje tvrd.

Gde ga čuvati

U platnenoj krpi, na sobnoj temperaturi. Ako ga nećete pojesti u roku od nekoliko dana, najbolja opcija je zamrzavanje.

LUK  stock-photo-onions-and-garlic-in-the-basket-154393880.jpg
Foto: Valentina_G/Shutterstock

Vlaga podstiče truljenje luka

Crni i beli luk ne podnose vlagu iz frižidera - ona podstiče klijanje, truljenje i razvoj buđi. Osim toga, mogu upiti mirise drugih namirnica, što menja njihov ukus.

Gde ih čuvati

Na tamnom, suvom i prozračnom mestu - idealno u mrežastim kesicama ili otvorenoj korpici - posuda ne bi trebalo da bude plastična.

KROMPIR  stock-photo-close-up-view-of-a-woman-s-hands-collecting-potatoes-and-putting-them-in-a-bag-agricultural-worker-2206413067.jpg
Foto: dekazigzag/Shutterstock

Krompir menja ukus i boju

Kad se krompir čuva na preniskoj temperaturi, skrob se pretvara u šećer, što menja njegov ukus i uzrokuje preterano tamnjenje prilikom prženja. Tako može da poprimi gorku notu i da postane manje ukusan.

Gde ga čuvati

Na hladnom, ali ne prehladnom mestu - idealna temperatura je od sedam do 10 stepeni. Takođe, čuvajte ga dalje od luka, jer zajedno ispuštaju gasove koji ubrzavaju kvarenje.

shutterstock-726404332.jpg
Foto: Shutterstock

Banane postaju tamne, kašaste i bez ukusa

U frižideru banane vrlo brzo menjaju boju - kora im potamni, a plod postaje kašast i gubi svoju prirodnu aromu. Iako to ne znači da su neispravne za konzumaciju, vizuelno i teksturom su manje privlačne.

Gde ih čuvati

Na sobnoj temperaturi, na vazduhu. Ako su potpuno zrele i želite da ih sačuvate još dan ili dva, možete ih nakratko staviti u frižider, ali računajte da će im kora potamniti.

04:03
"TREĆINA BAČENE HRANE U EVROPI I SAD PREHRANILA BI ČITAVU POPULACIJU" Tri devojke iz Srbije postavile ZAJEDNIČKI FRIŽIDER u Zemunu Izvor: Kurir TV