Nakon povratka iz supermarketa ili pijace, ono što mnogi prvo urade jeste da namirnice stave u frižider- iako neke od njih tamo zapravo ne bi trebalo da završe. Neke se u hladnim uslovima kvare brže, gube ukus ili menjaju teksturu.
Donosimo spisak onoga što ne bi trebalo držati u frižideru - uz tačne savete gde bi zapravo trebalo da se čuva.
Paradajz gubi ukus i postaje brašnjav
Paradajz je jedna od najčešćih namirnica koje ljudi pogrešno čuvaju u frižideru. Niske temperature ometaju njegovo sazrevanje, što rezultira gubitkom ukusa i vodenastom, brašnjavom teksturom.
Gde ga čuvati
Na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Najbolje ga je složiti u plitku posudu, peteljkom okrenutom ka dole - tako će duže ostati svež.
Hleb se brže se suši i postaje tvrd
Iako se možda čini logičnim da hleb stavite u frižider da bi duže trajao, zapravo se time ubrzava proces njegovog sušenja. Na niskim temperaturama skrob u njemu brže prelazi u kristalizovano stanje, što uzrokuje da postaje tvrd.
Gde ga čuvati
U platnenoj krpi, na sobnoj temperaturi. Ako ga nećete pojesti u roku od nekoliko dana, najbolja opcija je zamrzavanje.
Vlaga podstiče truljenje luka
Crni i beli luk ne podnose vlagu iz frižidera - ona podstiče klijanje, truljenje i razvoj buđi. Osim toga, mogu upiti mirise drugih namirnica, što menja njihov ukus.
Gde ih čuvati
Na tamnom, suvom i prozračnom mestu - idealno u mrežastim kesicama ili otvorenoj korpici - posuda ne bi trebalo da bude plastična.
Krompir menja ukus i boju
Kad se krompir čuva na preniskoj temperaturi, skrob se pretvara u šećer, što menja njegov ukus i uzrokuje preterano tamnjenje prilikom prženja. Tako može da poprimi gorku notu i da postane manje ukusan.
Gde ga čuvati
Na hladnom, ali ne prehladnom mestu - idealna temperatura je od sedam do 10 stepeni. Takođe, čuvajte ga dalje od luka, jer zajedno ispuštaju gasove koji ubrzavaju kvarenje.
Banane postaju tamne, kašaste i bez ukusa
U frižideru banane vrlo brzo menjaju boju - kora im potamni, a plod postaje kašast i gubi svoju prirodnu aromu. Iako to ne znači da su neispravne za konzumaciju, vizuelno i teksturom su manje privlačne.
Gde ih čuvati
Na sobnoj temperaturi, na vazduhu. Ako su potpuno zrele i želite da ih sačuvate još dan ili dva, možete ih nakratko staviti u frižider, ali računajte da će im kora potamniti.