Pikantnog, pomalo gorkastog ukusa i mekane teksture, patlidžan je najbolje konzumirati od jula do oktobra.

Sezona im je tada na vrhuncu, pa nema razloga da se ne nađu i na vašem dnevnom jelovniku. Ali budite pažljivi, jer prilikom njihove pripreme često pravimo greške.

Veličina određuje ukus

Patlidžan koji najčešće možete pronaći na tržištu uglavnom je velikih dimenzija, ali činjenica je da postoji čitav niz različitih sorti ovog ljubičastog povrća. Treba znati i to da razlike u boji i veličini patlidžana takođe znače i razliku u ukusu. Manje sorte najčešće su slađe i zbog toga bolje idu uz jela s krompirom, dok su veći bolji za pečenje ili za namaze.

shutterstock-360375350.jpg
Foto: Shuterstock

Mekani patlidžan nije dobar

Kako znati da je patlidžan zreo? Valja obratiti pažnju na jasno vidljive znake. Većina zrelo povrće pronalazi tako što ga pomiriše i lagano stisne, ali s patlidžanom je drugačije. Ako je mekan na dodir ili ima rupice na kori, prošao mu je rok trajanja. Zreo patlidžan izgleda savršeno i ima čvrstu, zategnutu i sjajnu koru. Kako bi ostao svež i nakon kupovine, najbolje je držati ga u frižideru.

NE TREBA GA UVEK SOLITI PRE KUVANJA  stock-photo-woman-s-hand-sprinkles-salt-over-sliced-eggplant-on-a-cutting-board-in-the-kitchen-2294919375.jpg
Foto: Angelika Heine/Shutterstock

Ne treba ga uvek soliti pre kuvanja

Mnogi patlidžan pre kuvanja sole kako bi iz njega izvukli višak vlage i gorčine. Ali, prema rečima stručnjaka, ovaj korak, koji neretko produžava vreme pripreme patlidžana, često je suvišan, naročito ako jelo treba da bude sočno. Kod većine patlidžana uzgojem je uklonjen taj gorki ukus, pa je tako i soljenje patlidžana ponekad suvišno.

OPREZNO S ULJEM PRILIKOM PRZENJA  stock-photo-eggplant-fried-in-a-pan-211672837.jpg
Foto: schankz/Shutterstock

Oprezno s uljem prilikom prženja

Prženi patlidžan je prava poslastica, ali tu treba biti oprezan, jer je ovo povrće poput sunđera. Zato i najmanja greška prilikom njegove pripreme umesto u hrskave zalogaje može da se pretvori u nešto lepljivo i bezukusno. Naime, patlidžan može da upije velike količine masnoće, pa je potrebno preduzeti preventivne mere. Isečene kriške premažite jajima i/ili prezlama kako bi se stvorila barijera između ulja i patlidžana, pa ga lagano pržite na malo ulja sve dok ne potamni i ne postanu hrskav.

ljuti-patlidzan.jpg
Foto: Thinkstock

Zadržite njegov divni ukus

Iako patlidžan možete koristiti u raznim jelima od povrća, on je odličan i kad je sam pripremljen. Nemojte, ako ne morate, taj lepi ukus maskirati s mnogo drugih namirnica, a ni začina, jer oni treba da istaknu ukus patlidžana, a ne da ga pokvare.

01:01
Recept za ulje i vodu od ruzmarina Izvor: @naraazizasmith/tiktok