Papa veruje da je ovaj dečak svetac te da izvodi čuda sa onog sveta: U patikama, duksu i farmerkama leži ovoj crkvi

Karlo Akutis postaće prvi milenijalac -svetac i to po nalogu Pape Franje

Zanimljivosti
Papa veruje da je ovaj dečak svetac te da izvodi čuda sa onog sveta: U patikama, duksu i farmerkama leži ovoj crkvi
Foto: Maurizio Maule / Zuma Press / Profimedia

Karlo Akutis, koji je umro 2006. godine u dobi od 15 godina od leukemije, u Italiji zovu "Božijim uticajnikom" i "svecem zaštitnikom interneta" zbog promovisanja Hristovog dela na internetu pre smrti.

Njegovo telo je izloženo u Asiziju, gde nosi svoje omiljene Nike patike, farmerke i duks, ali je rođen u Velikoj Britaniji od majke Italijanke i oca napola Engleza, pola Italijana koji je radio u Britaniji kao trgovac bankar.

Karlo Akutis
foto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Porodica se preselila u Milano gde je od svoje treće godine Karlo donirao džeparac siromašnima, a kasnije u školi podržavao žrtve maltretiranja i provodio večeri kuvajući i dostavljajući obroke beskućnicima, uz čista ćebad.

Kada je umro ubrzo nakon što mu je dijagnostikovana leukemija, rekao je roditeljima: „Srećan sam što sam umro jer sam proživeo svoj život a da nisam izgubio ni minut radeći stvari koje se Bogu ne bi dopale.“

Karlo Akutis
foto: Maurizio Maule / Zuma Press / Profimedia

I skoro 20 godina nakon njegove smrti, papa Franja je prepoznao čudo koje se pripisuje Karlu - nakon što je preminuo. Naime, jedna žena se pored tela Karla Akutisa molila da joj izleči ćerku koja je bila nastradala u saobraćajnoj nesreći i nalazila se na intenzivnoj nezi. Nakon 10 dana od molitve ucveljene majke, njena ćerka je počela samostalno da diše i puštena je iz bolnice.

Papa Franja je sada potpisao dekret kojim se otvara put da Akutis postane svetac, jer Vatikan kaže da je Karlo takođe posredovao sa neba 2013. da izleči brazilskog dečaka koji boluje od retke bolesti pankreasa.

Karlo Akutis
foto: Roberto Settonce / LaPresse / Profimedia

Od svoje smrti, Karlo je stekao svetske sledbenike, a njegovo telo je prebačeno u crkvu Santa Maria Magiore u Asiziju gde je trenutno izloženo.

Čuda, kada su prijavljena, crkva istražuje kako bi utvrdila njihovu valjanost i shvataju se kao čin koji je po prirodi nemoguć.

Nema datuma za kanonizaciju, ali takvi događaji mogu privući ogromnu publiku sa hiljadama hodočasnika.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs