Oni su jedini Amiši u Srbiji: Zbog njega je Jovana napustila grad i evo kako živi i gaji decu danas, osude ih ne dotiču

Jedna neobična porodica se nastanila u našoj zemlji i donela običaje koji nisu tipični za ovo podneblje, a ni vreme u kojem živimo

Lifestyle
Oni su jedini Amiši u Srbiji: Zbog njega je Jovana napustila grad i evo kako živi i gaji decu danas, osude ih ne dotiču
Foto: Printscreen Youtube / kvadratura kruga

U selu Mali Drenovac kod Aleksinca, živi jedna, za naše društvo, veoma neobična porodica. Oni ne samo što misle, izgledaju i oblače se drugačije, već im i svakodnevne navike odudaraju od savremenih društvenih shvatanja. Naime oni žive bez struje i novih tehnologija. Nekima su interesantni, dok mnogi na ovakav život gledaju s predrasudama. Upoznajte Kristofera i Jovanu, jedine Amiše u Srbiji.

Ništa nije teško, kad čovek zna – šta i zašto to želi. Oni nisu imali dilemu. Želeli su život na selu, u skladu sa verom i prirodom. Interesantno je da ne potiču iz porodice Amiša, već su se sami odlučili na takav život. Kristofer je godinama u Americi živeo u amiškoj zajednici.

Amiši
foto: Printscreen Youtube / kvadratura kruga

"Ovde u Malom Drenovcu planiram da živim slično kao Amiši u Americi. Čuvam ovce, imam 40 komada, obradio sam 15 hektara. Naša vera je hrišćanstvo, žena ne sme da seče kosu, mora da nosi maramu, ne može da nosi pantalone kao muškarac. Mi nemamo ikone, slavu, mi samo slavimo Boga", objašnjava Kristofer Petrović.

Kada je došao u Srbiju, upoznao je Jovanu, koja tada nije znala ništa o takvom načinu života.

"Mislim da je to nekako bilo usađeno od malih nogu. Ja sam oduvek želela da živim u porodici gde ima puno dece, da živim na selu, da imam svoje konje. Venčali smo se pre četiri godine, ali sam ja pet meseci pre toga krenula dublje da razmišljam o svemu tome. Nekako nisam mogla da živim dva života. Trebalo je da se odlučim ili za život na selu ili život u centru Vrnjačke Banje. Pitala sam se da li ću nekada želeti da se vratim. Samo sam presekla", kaže Jovana Petrović.

Amiši
foto: Printscreen Youtube / kvadratura kruga

Neki je osuđuju, neki ne. Najbitnije je, kažu, biti iskren prema sebi i drugima.

Odlika Amiša je da sami donose odluku da li će ostati u zajednici ili će možda kasnije napustiti zajednicu. Na pitanje kako vide budućnost svoje dece - da li će ih podržati šta god da odluče, Kristofer odgovara:

"Kada dete ima 18 godina, to je kraj. Ja imam 18 godina da ih učim, posle toga je gotovo".

Nedostaje im zajednica, nekad su, kažu, pomalo usamljeni. Iskušenja će uvek biti, pa u šali, dodaju, i Amiši su samo ljudi, pa možda i oni negde greše.

Stil / Espreso

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs