Najlepša imena koja su nosile srpske princeze i kraljice: Kada čujete njihovo značenje ostaćete bez reči

Ako želite da vaša devojčica bude prava princeza, evo nekih od najlepših imena koje su nosile srpske kraljice i plemkinje

Lifestyle
12:10h
Najlepša imena koja su nosile srpske princeze i kraljice: Kada čujete njihovo značenje ostaćete bez reči
Foto: Wikipedia

Ako želite da vaša devojčica ima lepo i neobično, a u isto vreme važno i tradicionalno ime iza koga se krije neka značajna priča, izaberite neko od ovih imena i sigurno nećete pogrešiti! Tako su se zvale neke od najvećih Srpkinja u istoriji!

Zahvaljujući dodiru koji imamo sa stranim narodima, neke reči stižu u naše rečnike i govor iz daleka. Slično je i sa imenima. Zato i ne čudi što neka s vremena na vreme postaju popularna, dok druga padaju u zaborav.

Ipak, ako želite da se vaša devojčica zove tradicionalno, da to ime bude lepo, a ujedno nosi i neku “težinu”, onda birajte sa ove liste najlepših imena koje su nosile srpske vladarke iz prošlosti:

Carica Nemanjić
foto: Wikipedia

ANA – ona koja donosi milost i zahvalnost, često je ime među našim vladarskim dinastijama naročito u srednjovekovnoj Srbiji. Tako se zvala žena velikog župana Stefana Nemanje, jedna supruga kralja Milutina i žena cara Uroša Nejakog.

BELOSAVA – stvoreno od “belina” i “slava”, Belosava Bugarska je bila bugarska princeza i kraljica Srbije od 1234. do 1243. godine kao žena kralja Vladislava Nemanjića.

VOJISLAVA – slavni borac, ćerka Zavide, oca velikog župana Stefana Nemanje, udata da bosanskog kulina Bana

GABRIJELA – ime je izvedeno od hebrejskog imena Gabrijel, u značenju “Bog je moja snaga“. Gabrijela Obrenović je bila ćerka kneza Miloša Obrenovića

DRAGA – draga, mila, Draga Obrenović, supruga kralja Aleksandra Obrenovića tragično ubijena u Majskom prevratu

Aleksandar Obrenović, Draga Mašin, Draga Obrenović
foto: Wikipedia

EVDOKIJA – nastalo od grčke reči “eudokia” što znači dobra volja, blagonaklonost. Evdokija Anđel bila je prva žena Stefana Nemanjića, prvog kralja Srbije. Prva strana princeza na dvoru Nemanjića i majka Stefana Radoslava, Predislava i Stefana Vladislava.

ZORKA – ona koja je dar zore. Zorka Karađorđević (devojačko Petrović) ćerka crnogorskog knjaza, kasnije kralja Nikole I Petrovića i supruga Petra I Karađorđevića.

IRINA – mirna, spokojna. Irina (Jerina) Branković u narodnoj tradiciji poznata kao Prokleta Jerina, srpska despotica, žena despota Đurđa Brankovića.

JEFIMIJA – da govori dobro. Monahinja Jefimija, despotica Jelena Mrnjavčević, autorka “Pohvale knez Lazaru”

KATALINA – Varijanta imena Katarina u značenju “čistoća, čistoća emocije”. Katalina Arpadović, ugarska princeza i srpska kraljica, supruga kralja Dragutina.

LJUBICA – sazdana od ljubavi. Ljubica Obrenović, srpska kneginja, žena kneza Miloša Obrenovića

Ljubica Obrenović
foto: Wikipedia

MARA – jedan je od oblika imena Marija, ima više značenja – svetlost, gospod, ali i gorčina, vladarica. Mara Branković, ćerka despota Đurđa Brankovića i žena turskog sultana Murata II.

NATALIJA – od “natalis” dan Isusovog rođenja (u narodu se deci rođenoj na Božić davalo ovo ime). Natalija Obrenović je bila supruga kralja Milana Obrenovića

OLIVERA – izvedeno od latinskog “Olivarius, Oliverus” što znači “maslina”. U prenesenom značenju ime znači “onaj koji nosi nadu”. Olivera Lazarević, najmlađa ćerka kneza Lazara Hrebeljanovića data nakon Kosovskoj boja u harem osmanskog sultana Bajazita I.

POLEKSIJA – gostoljubiva. Poleksija Karađorđević, ćerka kneza Aleksandra Karađorđevića, unuka Karađorđa

SIMONIDA – ona koja sluša, koja je poslušna. Simonida Nemanjić, ćerka vizantijskog cara Andronika II Paleologa i peta supruga srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina.

Simonida Nemanjić
foto: Wikipedia

TEODORA – dar od Boga. Teodora Smilec, prva supruga srpskog kralja Stefana Uroša III Dečanskog, majka prvog srpskog cara, Stefana Dušana. Prema nepotvrđenoj priči, tako se zvala i ćerka cara Dušana, o čijem postojanju se istoričari i danas spore.

URSULA – od latinske reči “ursa” što znači “medvedica”. Ursula (Ursa) Nemanjić, ćerka kralja Dragutina, udata za Pavla I Šubića.

CARICA – ona koja vlada, carica. Carica (megde i Zorica) Nemanjić, srpska princeza, ćerka kralja Milutina

Stil / istorijski zabavnik

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs