10 VRSTA CVEĆA KOJE BUJNO CVETA OD PROLEĆA DO JESENI: Lako se sadi i održava, bašta biće kao iz SNOVA, a prizor ČAROBAN

Odaberite cveće koje vam se najviše sviđa i napravite sebi omiljeni letnji kutak

Zanimljivosti
Autor:
10 VRSTA CVEĆA KOJE BUJNO CVETA OD PROLEĆA DO JESENI: Lako se sadi i održava, bašta biće kao iz SNOVA, a prizor ČAROBAN
Dalija, Foto: Shutterstock

​​​​​​Možete imati baštu u svom dvorištu poput onih iz časopisa koje vam oduzumaju dah i to bez mnogo truda. Naime, pred vama je spisak biljaka koje najlepše i najduže cvetaju, ne smeta im ni jako sunce, ni hladovina, a oplemenjuju prostor na impresivan način.

  • Petunija
Surfinija, Cveće, Terasa, Petunija
foto: Profimedia

Obična petunija je mala biljka do 30 cm visine. Danas je sortiment toliko uznapredovao da je teško napraviti razliku između ovih malih semenskih petunija, onih koje su polupuzavog stabla i viseće semenske petunije. Rast je od uspravnog preko polupolegljivog do potpuno polegljivog, odnosno, visećeg.

Cvetaju od ranog proleća. Zavisno od sortimenta, cvetanje se završava u kasnu jesen. Plavi tonovi petunija vrlo opojno mirišu, pa su i najomiljenije. Odlična je i za cvetne leje i za velike baštenske saksije i za sve moguće kombinacije i dekoracije.

  • Globe Amaranth

Reč je o jednogodišnjoj biljci koja raste do 30 centimetara u visinu. Njegove najkarakterističnije osobine su razgranati izdanci i višebojni, pretežno purpurni cvetovi sa okruglim glavama. Cveta od jula do oktobra.

  • Cinija
Cinija, Lepi čovek
foto: Shutterstock

Cvet koji liči na suncokret, obojiće vaše dvorište prelepim žutim i narandžastim tonovima od početka leta pa do prvih mrazeva.

  • Gailardija

Gailardija poznata po nazivima kokarda, cvet prekrivač. Uvek je lep ukras u žardinjerama i saksijama, kao i rezano cveće u vazi. Ova baštenska biljka je laka za negu. Toleriše i najtoplija mesta, dok u hladovini raste u visinu, a cvetovi su sitniji. Odgovaraju joj sunčana ili umereno senovita mesta.

Prihranjivanje nije neophodno, ali podloga mora da bude dobro drenirana. Na primer, tešku i glinovitu zemlju treba prvo obogatiti peskom.

U toku leta gailardiju treba povremeno zalivati. Dobro podnosi sušu, a ako je zemljište suviše vlažno korenje istruli i može da propadne. Precvetale cvetove treba redovno uklanjati, kako bi cvetala tokom celog leta.

  • Hortenzija
Hortenzije
foto: Shutterstock

Sa raskošnim loptastim cvetovima različitih boja i nijansi ulepšavaju vrtove tokom letnjih meseci. Kada većina grmova i perena završi svoj period cvetanja, onda se budi hortenzija. Čak i kada nemaju cvet, njihovi veliki tamno zeleni listovi su zanimljivi ukrasi, i izgledaju atraktivno u kombinaciji sa cvetnim perenama. Sadite ih kao pozadinu nižim cvetnim gredicama u kojima će biti cveće svetlijih boja.

Njen cvet se razvija na snažnim izbojcima koji se razvijaju u proleće. Cvetne glavice mogu se pojaviti u raznim oblicima. Najčešće su okrugle, odnosno loptaste, ali mogu biti i kupaste ili pločaste (što zavisi od vrste). Boja cveta može biti bela, ružičasta, ljubičasta ili plava.

  • Kadife
Kadifa, Kadifica
foto: Shutterstock

Kadifia je pravi vatreni prizor za letnje bašte. Raste u visnu od 20 cm do pola metra. Sve kadife imaju uspravan rast, a glavna razlika je u kombinaciji boja u cvetu i veličini cveta. Najpopularnije su one krupnog jednobojnog cveta i niskog rasta. Cveta od ranog proleća do kasne jeseni, a ukoliko se lepo zaliva, odlično se održava u toku celog leta. Miris je dosta opor i privlači noćne leptire koji je oprašuju.

  • Hibiskus
Hibiskus
foto: Shutterstock

Hibiskus je biljka koja pripada vrsti slezova, a baštenski hibiskus je hibiskus sirijaki, to jest sirijska ruža, i poreklom je iz tih krajeva. To je listopadni žbun koji može da se sadi pojedinačno i u grupama.

Baštenski hibiskus može da se sadi u polusenci, ali i na osunčanoj strani, ali u polusenci će manje cvetati. Dobro je da se što češće orezuje kako bi bio gušći. Manje će cvetati, ali će cvet biti krupniji.

  • Lepa Kata
Lepa Kata, aster
foto: Shutterstock

Lepa kata ili aster se sadi u proleće, a cveta u kasno leto i jesen. Iako ima cvetove različitih formi najprepoznatljivija je po cvetu zvezdastog oblika.

Dolazi nam u raznim bojama, uključujući ružičastu, ljubičastu, crvenu i belu. U vreme kada se druge trajnice usporavaju i lagano spremaju za zimski san, lepa kata kao da se baš tada budi i užurbano ulepšava, dodajući lepotu potrebnih boja u vrtu.

  • Dalije
Dalija, Georgine
foto: Profimedia

Postoji 14 kategorija sa 42 varijeteta i one se uglavnom razlikuju po visini, dimenzijama cveta, obliku i broju latica i naravno, boji. Umesto reči, o lepoti ove predivne biljke najbolje govori sam cvet, koji očarava svakog već na prvi pogled. Mnogi smatraju da je ova vrsta sveća jedna od najlepših.

  • Monarda

Monarda je domorodna američka bilјka poznata ne samo po svojim privlačnim grimiznim cvetovima koje cvetaju tokom leta, već i po svom mirisnom lišću. Vitki, cevasti cvetovi nastaju u cvetnim glavama širine 2 do 7.5 cm u junu i julu. Boje cvetova mogu biti bele, roze, crvene, lavanda i lјubičaste.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs