ŠTA SE DESILO NESREĆNIM PRINCEZAMA ROMANOVIH: Jedna je trebalo da postane SRPSKA KRALJICA, ali je SMRT BILA BRŽA

Nikolaj II Romanov i njegova porodica ubijeni su 17. jula 1918. godine, ali ostaje večito pitanje šta se tačno dešavalo tog kobnog dana.

Zanimljivosti
Autor:
ŠTA SE DESILO NESREĆNIM PRINCEZAMA ROMANOVIH: Jedna je trebalo da postane SRPSKA KRALJICA, ali je SMRT BILA BRŽA
Tragična smrt carske porodice Romanov, Foto: Фото ИТАР-ТАСС / TASS / Profimedia

Ubistvo cele carske porodice Romanov već decenijama intrigira javnost. Istraga koja je ponovo pokrenuta u jesen 2016. godine trebalo bi da razjasni da li su zaista svi članovi carske porodice ubijeni ili je, ipak, neko od njih preživeo?

Prema zvaničnoj verziji, cara Nikolaja II, njegovu suprugu Aleksandru, njihove četiri ćerke Anastasiju, Mariju, Olgu i Tatjanu i njihovog sina carevića Alekseja, kao i četiri člana kraljevske posluge, boljševici su streljali u podrumu kuće u Jekaterinburgu 1918. godine.

Ljubav majke Carice Aleksandre Fjodorovne Romanova i poslednjeg Cara Nikolaja II Aleksandroviča Romanova krunisana je brakom u novembru 1894. godine.

Nikolaj Romanov, Aleksandra Fjodorovna
foto: Profimedia

Pored četiri ćerke, na kraju su dobili i sina, koji je na nesreću njegove porodice bolovao od hemofilije. Carica Majka, koja je bila nemačkog porekla izazvala je na početku rata burne reakcije naroda, koji ju je proglašavao špijunom.

Ove ruske princeze su platile kobnu cenu svog porekla:

Romanovi, Porodica Romanov
foto: Profimedia

1. Olga Nikolajevna Romanov (Ольга Николаевна Романова)

Rođena je 1895. godine kao najstarija ćerka bila je po svim opisima divno dete, jedna od najučenijih princeza tog doba i vrlo inteligentna. Svojim najboljim životnim prijateljem smatrala je 18. meseci mlađu rođenu sestru Tatjanu (Татьяна Николаевна). Imale su nadimak “Veliki par”, pošto se skoro nikada nisu odvajale.

Za vreme rata, prošla je bolničku obuku i zajedno sa svojom majkom i mlađom sestrom Tatjanom vodila računa o ranjenicima, sve do kućnog pritvora 1918. godine. Imala je nepune 23 godine kada je ubijena.

2. Tatjana Nikolajevna Romanov

Bila je velika kneginja od Rusije, rođena 1897. godine. Opisivali su je kao najlepšu carsku kćerku, i bila je omiljena svojoj majci Aleksandri. Taj izgled je zdravstveno narušen kada je dobila boginje i svoju kilažu vidno izgubila, ali je to nije sprečilo da svom mlađem bratu Alekseju (Алексей Николаевич Романов) bude kao druga majka kada je porodica Romanov bila zatočena.

Kralj Srbije Petar I nameravao je da osigura ruku mlade princeze za prestolonaslednika Aleksandra. Prilikom posete Petrovgradu 1914. godine predsednik srpske vlade, Nikola Pašić, predao je pismo Kralja Petra na koje je Car Nikolaj odgovorio da on prepušta svojim kćerkama da odluče za koga se žele udati. Imala je 21 godinu kada je streljana. Vest o masakru porodice Romanov stigla je na Solunski front gde se naslednik Aleksandar burno oprostio od svoje nesuđene supruge i jugoslovenske kraljice.

Romanovi, Porodica Romanov
foto: Profimedia

3. Marija Nikolajevna Romanov (Мария Николаевна Романова)

Kao treća ćerka u porodici, rođena je 1899. godine. Bila je miljenica cara Nikolaja zbog svoje ljupkosti i topline. Važila je za anđela porodice, s obzirom na to da su sestre govorile da ona nije njihova sestra, jer nikada ne upada u nevolje. Sa sestrom Anastasijom (Анастасия Николаевна Романова), najmlađom ćerkom dinastije, važila je za “Mali par”. Govori se da je pokazala ogromnu hrabrost pred samo ubistvo u Sibiru, a imala je svega 19 godina.

4. Anastasija Nikolajevna Romanov

Rođena kao porodično "spadalo" 1901. godine. Sa činom najmlađeg člana porodice, gde je sa prethodno troje dece sve već bilo viđeno, zadatak joj je bio da bude glavni zabavljač porodice. Sa Marijom je bila u “Malom paru”, na koju je zbog svoje energičnosti imala velikog uticaja. Guvernanta Margarita Iger (Маргарита Александра Игер) govorila je da je Anastasija najšarmantnije dete koje je ona poznavala.

Za vreme pritvora, mentalni razvoj joj je bio usporen i praćen izuzetno teškim emotivnim uslovima, ali je ipak pored svega uspevala nekako da razvedri svoju porodicu. Većina veruje da je u svojoj 17 godini ubijena sa ostalim članovima porodice, ali postoji sumnja da je ipak preživela kada je nađena masovna grobnica i to se vodi kao jedna od najvećih misterija 20. veka.

Sudbina ženskog dela porodice već decenijama predstavlja temu polemike među istoričarima. Mišljenja su podeljena. Neki se slažu sa zvaničnom verzijom da su svi članovi carske porodice iste noći streljani, ali ima i onih koji veruju da su carica i princeze preživele.

Romanov
foto: Profimedia

Lažne princeze i carević:

Lažnih Anastasija u svetu bilo je najmanje 34. Još više je bilo lažnih Alekseja, čak 81. U istoriji su poznate takođe i 53 samozvane Marije, 33 Tatjane i 28 Olgi.

Pored ovoga, neverovatno je da su se dve strankinje predstavljale kao ćerke ruskog imperatora, koje nikada nije imao: kao Aleksandra i Irina. Poslednja je navodno bila rođena posle Oktobarske revolucije, u toboljskom izgnanstvu, i uz saglasnost sovjetskih vlasti prebačena je u inostranstvo.

Ukupno je izbrojano najmanje 230 prevaranata, koji su se lažno predstavljali kao članovi porodice Romanovih. Ciljevi svih ovih prevaranata su se manje više svodili na isti a to je sticanje bogatstva Romanovih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs