jovana stojiljković

PORODIČNE TRAGEDIJE NAŠE OBOŽAVANE MLADE GLUMICE: Njeno srce je zarobio jedan od najpoželjnijih muškaraca

Mladu glumicu smo upoznali u serijama "Jutro će promeniti sve", "Južni vetar" i "Senke nad Balkanom".

Vip priča
Autor:
PORODIČNE TRAGEDIJE NAŠE OBOŽAVANE MLADE GLUMICE: Njeno srce je zarobio jedan od najpoželjnijih muškaraca
Jovana Stojiljković, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Jovana Stojiljković je srpska pozorišna i filmska glumica. Rođena je 19. marta 1992. godine u Beogradu gde živi i radi. Jovana je od osme godine pohađala školu glume koju vodi glumac Nenad Nenadović. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta. Nakon osnovnih, završila je i postdiplomske studije. Sredinom 2017. godine Jovana je započela vezu sa košarkašem Bogdanom Bogdanovićem, piše Biografija.org.

Upoznali su se na svadbi glumice Jelisavete Orašanin i košarkaša Miloša Teodosića. Nakon pet meseci zabavljanja, Bogdan ju je zaprosio, ali su se ubrzo rastali.

Iako je stekla veliku popularnost, Jovana ne želi da se eksponira u javnosti, a u prilog tome govori činjenica da nije otvorila profil ni na jednoj društvenoj mreži. Sa ljudima komunicira putem telefona i smatra da može lepo da živi i bez objavljivanja slika i statusa.

Jovana je godinama u vezi sa poznatim bosnoercegovačkim glumcem Goranom Bogdanom (40), a mediji su prošle godine pričali i da su se na kratko rastali. Ipak, u decembru su obnovili romansu i od tada su nerazdvojni, a ovaj par je poznat i po tome što o svojoj vezi nikada ne pričaju u javnosti.

Zato je prava retkost videti njihove zajedničke fotografije.

Umetnici kojima se divi su Anita Mančić i Nebojša Glogovac. Na Kanskom festivalu je upoznala glumce Natali Portman i Kolina Farela koji su na nju ostavili lep utisak.

Jovana je svoju prvu filmsku ulogu odigrala kada je imala 13 godina. Bila je Sanja u komediji „Mladi položajnik“. 2014. godine je tumačila ulogu Tatjane u filmovima: „Samac u braku“ i „Kad ljubav zakasni“ koji su snimljeni po motivima romana „Samac u braku“ koji je napisala srpska književnica Mir-Jam.

2015. godine Jovana se pojavila u nekoliko ostvarenja od kojih je najznačajniji angažman u filmu „Panama“ gde je tumačila glavnu žensku ulogu. Ona joj je donela nagradu „Carica Teodora“ na niškom filmskom festivalu, kao i nagrade na novosadskom festivalu Cinema city i leskovačkom filmskom festivalu LIFFE.

Film je prikazan i na Kanskom festivalu zbog čega je glumica imala veliku tremu.

Izjavila je da joj je, u početku, snimanje scena seksa bilo neprijatno, ali da se kasnije oslobodila i da je uživala u njima. Imala je poverenja u reditelja Pavla Vučkovića, kao i u svog kolegu Slavena Došla i oboje su se trudili da to prikažu što realističnije. 2016. godine je glumila u filmovima: „Prvaci sveta“, „Grad“, „Jedna noć“ i „Tata“, a započela je i snimanje serije „Sumnjiva lica“ koja je rađena po komediji Branislava Nušića.

Za ulogu Dunje u filmu „Grad“, Jovana je nagrađena na filmskom festivalu u Sarajevu, na Bašta festu i na Studentskom festivalu Ilinois USA. Takođe su joj uručene nagrade „Mata Milošević“ i „Branivoje Đorđević“ na festivalima Fakulteta dramskih umetnosti.

Iako je prethodnih godina tumačila veliki broj uloga, 2017. godina se može smatrati najznačajnijom u njenoj dosadašnjoj karijeri. Jovani je poverena uloga forenzičarke Bojane Antić u seriji „Senke nad Balkanom“ koju mnogi smatraju jednom od najboljih srpskih serija.

Glumica se na kraju prve sezone obnažila i snimila je erotsku scenu sa inspektorom Stankom Pletikosićem koga glumi Andrija Kuzmanović. Pošto važi za veoma talentovanu glumicu, Jovana stalno dobija ponude reditelja da glumi u njihovim umetničkim delima. Srećna je što se bavi poslom za koji se školovala i volela bi da se oproba i u inostranstvu.

Iako već godinama broji mnoge uspešne projekte, a o njenom privatnom životu se ne zna mnogo.

Ipak, Jovana je jednom prilikom otkrila da joj je detinjstvo bili prilično stresno.

"Morala sam da se određujem i da kroz svoje ideje i stavove ljudima govorim ko sam. Odrasla sam u jednom kraju u Beogradu koji je, nažalost, poznat po nasilju, i u kvartu sam morala da se izborim ne da sačuvam patike, nego i za živu glavu, a još sam i devojčica", prisetila se glumica jednom prilikom.

Iako ne govori o tome javno poznato je da je njen deda bio vrlo uticajna ličnost. Naime, Vlajko Stojiljković bio je poslanik Savezne skupštine Savezne Republike Jugoslavije i ministar unutrašnjih poslova. On je nakon petog oktobra 2000. ostao poslanik, ali je samo dve godine nakon toga izvršio samoubistvo.

Na stepenicama ispred zgrade tadašnje Skupštine izvršio pokušaj samoubistva. Preminuo je dva dana kasnije u Urgentnom centru u Beogradu, nakon čega je sahranjen u Požarevcu, a njegovoj sahrani prisustvovalo je 1.500 ljudi.

Pre njega i njegova supruga, a Jovanina baka izvršila je samoubistvo u zgradi u kojoj su stanovali.

Nažalost, ovo nisu jedini slučajevi suicida u njihovoj porodici. Samo dve godine nakon dede i Jovanin otac Vladimir se ubio. Inače on je bio profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Sebi je oduzeo život u svom stanu na Novom Beogradu.

Goran Bogdan, Jovana Stojiljković
foto: Antonio Ahel/ATA
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs