Žene ih obožavaju

U PLEMENU BODI CENE SE MUŠKARCI SA VELIKIM STOMAKOM: Što je deblji, on je ženama lepši - a put debljanja je AGONIJA

Na jugu Etiopije muškarci svake godine održavaju neobično takmičenje u lepoti, ali pripreme za izbor mistera su mukotrpne i traju šest meseci

Zanimljivosti
Autor:
U PLEMENU BODI CENE SE MUŠKARCI SA VELIKIM STOMAKOM: Što je deblji, on je ženama lepši - a put debljanja je AGONIJA
Običaji plemena Bodi gde se cene muškarci sa velikim stomakom, Foto: Profimedia

Ako ste muškog roda i prosečnog izgleda, a slučajno dospete u Etiopiju među pripadnike plemena Bodi, koji žive u regionu Omo-Torkana, gledaće vas s prezrenjem. Zategnuti kaiš njima nije znak da vodite računa o zdravlju, već da ste skroz-naskroz propali.

Samo oni s pozamašnim stomakom biće dočekani domaćinski, sa osmehom, a sigurno će im prići i neka pripadnica lepšeg pola, jer su debeljuce za njih - najpoželjniji muškarci.

Među ljudima za nas iznenađujuće kulture, gde je "veliko" definitivno najlepše, sasvim je uobičajeno da mršave dođoše zaobilaze u širokom luku. To čine i sa svojima: oko najdebljeg u plemenu svi se vrte, a one koji i pored velikog truda nisu uspeli da se ugoje - ignorišu.

Zato u plemenu Bodi, koje broji oko 10.000 duša, muškarci daju sve od sebe kako bi na fascinantnom takmičenju bili proglašeni za najdebljeg: titula heroja prati ih ceo život, čak i kad im se stomak s vremenom vrati u normalu.

pleme Bodi, Etiopija
foto: Profimedia

Evo kako to funkcioniše.

Za ovaj neobični izazov muškarce nominuju porodice, a zatim kreću pripreme, koje traju najmanje tri meseca, a najčešće šest meseci.

Tokom dobrovoljnog zatočeništva u svojim kolibama (za to vreme ne smeju da izađu i obavezno je uzdržavanje od seksa), izabrani muškarci od svitanja do sumraka piju kravlju krv pomešanu s mlekom i medom, koje im donose žene.

Kako su krave za pripadnike plemena Bodi svete životinje, zbog ovog uzvišenog cilja ih ne ubijaju, već samo zarežu kopljem ili sekirom kako bi iz vene istisli krv. Potom im rane prekrivaju glinom da bi se što pre oporavile.

I dok kravama brzo bude bolje, muškarci prolaze kroz velike muke. Zbog visokih temperatura, moraju u tren oka da ispiju napitak od dva litra pre nego što se zgruša.

Etiopija
foto: Profimedia

Svi ne mogu da podnesu toliku količinu pića popijenu na brzinu, pa povraćaju, a koga spopadne muka - taj bude diskvalifikovan.

Za pobedu pomažu i žene

Na dan D muškarci koji su izdržali surovi tretman, pre nego što izađu iz svojih koliba i krenu do mesta gde će se održati ceremonija, prekrivaju tela glinom i pepelom i na sebe stavljaju ukrase od školjki a pera na glavu. Zbog naglog prekomernog debljanja i izbočenog stomaka svaki korak im se čini kilometarskim, ali ne smeju da posustanu jer će i u tom slučaju biti eliminisani iz takmičenja.

Da se to ne bi dogodilo, žene im stalno brišu znoj i polivaju ih alkoholom, posebno kad stignu do svetog drveta, oko kog još satima moraju da hodaju.

Etiopija, Deca
foto: Shutterstock

I pored toga, postati debeo čovek je san svakog Bodi klinca!

Nakon izbora može da se smrša

Kad se konačno izabere najdeblji čovek, nagrađuje se divljenjem, a ceremonija se završava klanjem krave velikim svetim kamenom. Potom seoske starešine pregledaju njen stomak i krv da saznaju kakva će biti budućnost pobednika i život im se vraća u normalu. Većini takmičara se s vremenom "istope" stomaci, taman kad se obnovlja ciklus i bira novi mister.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs