ZAŠTO SE ALBANKE MASOVNO UDAJU U SRBIJI: Postoje 3 jaka razloga, a procedura sklapanja braka je veoma jasna

Mnogi se pitaju zašto se Albanke masovno udaju u Srbiji, a razlozi su veoma jasni kao i sama procedura sklapanja braka.

Zanimljivosti
09:06h Autor:
ZAŠTO SE ALBANKE MASOVNO UDAJU U SRBIJI: Postoje 3 jaka razloga, a procedura sklapanja braka je veoma jasna
Zašto se Albanke masovno udaju u Srbiji, Foto: Shutterstock

Poslednjih godina svedoci smo učestalog sklapanja brakova između Albanki i Srba. Momci koji dovode devojke iz Albanije uglavnom su u poodmaklim godinama, te ovaj postupak pravdaju time da im je lakše tako da se ožene, nego da ostanu sami ceo život.

Mlade devojke se ne zadržavaju na selu, gledaju da upišu neku školu ili fakultet u gradu, da se tamo zaposle ili udaju. S druge strane devojke iz grada ne žele da dolaze na selo i zato su, između ostalog sela po Srbiji puna neženja. Sve se veći broj ljudi, a pogotovo potencijalnih mladoženja podržava brakove sa Albankama.

Albanka, Muslimanka
foto: Shutterstock

Zanimljivo je da u Albaniji ima mnogo više žena, nego muškaraca, te je šansa da žena ostane neudata velika. Takođe, kod njih je veća sramota da devojka ostane neudata, nego da se uda za čoveka druge vere.

Nije tajna ni da momci koji se žene daju mladinoj porodici određenu sumu novca, što se smatra činom kupovine mlade. Takođe, postoje i agencije za posredovanje koje svoje usluge naplaćuju od 1.000 do 3.000 evra, zavisno od kvaliteta usluge.

Albanka, Muslimanka
foto: Shutterstock

Posoje i oni koji zloupotrebljavaju situaciju, te nije retkost da mlada obmane mladoženju tako što mu uzme sav novac i pobegne. Međutim, treba napomenuti da je većina tih brakova opstalo i da su veoma skladni.

- Već 2005. sam napravila reportažu o tome da se Albanke rado udaju za Srbe. Dolazile su u južnu Srbiju. Mi imamo inače mnogo neoženjenih momaka na selu jer devojke idu u grad, međutim, posle 15-20 godina, kako se i Srbija promenila i kako modernizujemo sela, imamo internet, dobre zarade, menja se i situacija - rekla je etnolog Jasna Jojić.

Interesovanje za Albanke je rasprostranjeno po celoj Srbiji, najviše je onih iz planinskih sela centralne Srbije, ali ima i mnogo zainteresovanih u Sremu, pa i u celoj Vojvodini, a u poslednje vreme ima čak i Beograđana koji na ovaj način traže svoju sreću, piše Mondo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs