"MUŽ ME JE OSTAVIO KADA MI JE IZRASLA BRADA" Bila je očajna, ali zbog ovog čoveka danas ponosno NOSI DLAKE NA LICU

Ženu iz Indije po imenu Mandep Kaur muž je rešio da ostavi nakon što joj je po licu izrasla brada.

Zanimljivosti
10:55h Autor:
"MUŽ ME JE OSTAVIO KADA MI JE IZRASLA BRADA" Bila je očajna, ali zbog ovog čoveka danas ponosno NOSI DLAKE NA LICU
Žena sa dlakama na licu, Foto: Jam Press/Rareshot / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Mandep Kaur iz Pendžaba u Indiji se udala, za sada bivšeg supruga, 2012. i godinama su živeli kao svaki prosečni indijski par. Međutim, tada su Mandep počele da rastu dlake po licu, iako ih nikad pre nije imala. I nije se radilo o tankim, jedva vidljivim dlačicama, već o crnim, debelim dlakama kakve imaju muškarci. Takođe su počeli da joj rasti brkovi i brada.

Njenom mužu se to nikako nije sviđalo pa je zatražio razvod, a Mandep je pala u depresiju. S vremenom je shvatila da ne može da živi tako pa je počela posećuje Gurdvaru - mesto obožavanja među Sikhima, pripadnicima religije nastale u toj zemlji.

Tamo ju je blagoslovio Guru Sahib, a zahvaljujući njegovim učenjima, Mandep je naučila da prihvati dlake na licu i prestala je se brije. Kaže kako su joj one sad najbolja karakteristika, piše 24sata.hr.

Počela je nosi turban i vozi motor. Mnogi misle da je muškarac dok ne progovori. Takođe, pridružila se braći u poslovima vezanima za poljoprivredu. Nije navedeno da li je poznat uzrok nagle pojave dlaka kod ove žene.

Mandep Kaur
foto: youtube

Pojavu neuobičajene dlakavosti kod žena zovemo hirzutizam

Dlačice na bradi mogu biti česta i normalna pojava, na primer, kao rezultat hormonalne neravnoteže tokom trudnoće ili uzimanja kontracepcije. Međutim, ponekad su pokazatelj zdravstvenog problema. Pojavu neuobičajene dlakavosti kod žena zovemo hirzutizam, tj. preterana dlakavost na mestima na kojima dlakave muškarci; brada, brkovi, prsa, ramena, donji deo stomaka..

- To samo po sebi nije opasno, ali može biti znak da u tilu nešto nije kako treba - objasnila je američka dermatološkinja dr. Dendi Ingelman. Ona je navela i moguće razloge dlakavosti po licu.

Genetika

Višak dlačica kod žena se pojavljuje kao rezultat genetike. Recimo, ako vaša baka ili mama imaju nešto više dlačica po licu, i vama bi se to moglo dogoditi kasnije u životu. Mogle bi se pojaviti na vama u periodu kada su se pojavile kod njih, pojasnila je.

Neuravnoteženi hormoni

Hormoni su često krivac kada naše telo radi neke abnormalne stvari, a to uključuje i pojavu dlačica na bradi. Tu se radi o prevelikoj količini muških polnih hormona u ženskom telu.

Godine života

Mnoge žene ulaskom u stariju dob dobiju dodatne dlačice na licu, tako da to svaka može očekivati. Ponekad znaju proviriti i ranije, tokom menopauze jer žene tada proizvode manje estrogena.

Mandep Kaur
foto: youtube

Policistični jajnici

Ovo je ozbiljno stanje koje ne utiče samo na pojavu dlačica, već i na reproduktivno zdravlje te na hormone. Sama pojava dlačica ne mora biti znak policističnih jajnika, ali ako tome pridružimo nepravilne menstrualne cikluse, gubitak na težini, neplodnost, a ponekad i ciste na jajnicima, tada je lekarska pomoć nužna.

Kušingov sindrom

Višak dlačica ponekad je povezan s Kušingovim sindromom koji izaziva prevelika količina hormona stresa - kortizola.

Kongenitalna adrenalna hiperplazija

Ponekad je pojava dlaka na bradi povezana s kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom, stanjem koje se tipično dijagnostikuje pri rođenju i ljudi obično znaju da to imaju. To je nemogućnost sinteze kortizola u kori nadbubrežnih žlezda zbog potpunog ili delimičnog manjka određenih enzima u telu.

Trudnoća ili kontracepcija

Trudnoća ima ogroman uticaj na žensko telo, a pojava viška dlačica na licu nije razlog za brigu. Kada se hormoni opet vrate u normalu, nestaće i dlačice. Takođe, one se ponekad mogu pojaviti i zbog uzimanja kontracepcijskih tableta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs