Otkrijte o čemu se radi

Zašto vam dlake rastu na bradavicama: Problem većine žena i kako ga rešiti!

Mnoge žene se zapravo suočavaju sa ovakvom situacijom, ali ih je sramota da o tome pričaju
Nega
20:30h Autor:
Zašto vam dlake rastu na bradavicama: Problem većine žena i kako ga rešiti!
Foto: Shutterstock

Da li ste nekada slučajno primetili da su vam na bradavicama grudi izrasle dlake?

Ako jeste, ne brinite, mnogo žena se zapravo suočava sa ovakvom situacijom, ali ih je sramota da o tome pričaju.

"Naše telo ima folikule dlaka bukvalno svuda, uključujući i bradavice, pa je moguće da izrastu na bilo kom mestu", objašnjava dermatolog Lens Braun.

On dodaje i da na ljudskom telu postoji oko 50 miliona folikula dlaka, od čega kosa zauzima samo petinu.

Najčešća neobična mesta na kojima izrastaju dlake

Izuzev bradavica, dlake se mogu pojaviti i na ušnim školjkama, bradi i pupku. To su tri veoma česta mesta na kojima žene iznenada primećuju dlake.

Zbogom dlačicama na licu i telu: Drevni ruski recept zauvek uklanja malje!

Kada je reč o bradabicama, dlake uglavnom izrastaju na samoj spoljašnjoj ivici alveola. Dlake koje iznenada izrastu na ušnim školjkama mogu da vam naprave i smetnje sa sluhom, dok se na stomaku obično formira niz dlaka od pupka do pubičnog dela, u obliku "stazice", ili se pojavi samo nekoliko dlačica oko pupka.

Sa druge strane, najčešće i mesto gde se neželjene dlake najpre primete, jeste brada.

Zašto se dlake pojavljuju na ovim mestima?

Vodeći uzrok izrastanja dlaka na neobičnim mestima jeste neravnoteža hormona, a najčešće se javljaju tokom trudnoće ili menopauze.

Mogu ih izazvati i određeni lekovi i suplementi, poput testosterona, danazola (sintetički hormon), anaboličkih steroida, glukokortikoida (steroidni hormoni), kao i lekova za tretiranje psorijaze, stimulaciju rasta kose i tableta za kontrolisanje epilepsije.

Vodič kroz vaginu: Sramota je koliko žena ovo ne zna! (FOTO)

Ukoliko primetite da se dlake pojavljuju sve češće i u sve većoj količini, možda se radi o hirzutizmu, pojačanoj maljavosti kod žena.

Hirzutizam može biti genetski nasleđen od majke, a može da znači i da patite od malo ozbiljnijeg stanja, poput sindroma policističnih jajnika. Ipak, policistični jajnici su, verovali ili ne, relativno retko stanje, koje pogađa 5 do 10 odsto žena na svetu.

Šta uraditi?

Iako iznenadna pojava dlačica na neobičnim mestima nije često znak većeg zdravstvenog problema, to ne znači da morate da se pomirite sa njima.

Zašto nije dobro uklanjati stidne dlake: Doktori upozoravaju!

Najlakša opcija vam je pinceta - jednostavno ih počupajte. Jedina loša strana jeste što su ova mesta vrlo osetljiva, pa će vas boleti mnogo više nego kada čupate obrve, naročito ako se radi o bradavicama.

Možete olakšati sebi i preventivno uticati na to da vas čupanje manje boli - epilacijom ovih dlaka pozabavite se nakon tuširanja, kada su pore otvorene, dlake mekše, pa je i čupanje lakše i bezbolnije.

Što se tiče uklanjanja dlaka sa stomaka i brade, odlučite se za brijanje ili depilaciju, dok dr Braun preporučuje na prvom mestu lasersko uklanjanje.

"Iako to možda i neće biti trajno rešenje, svakako će vas osloboditi depilacije na nezgodnim mestima malo duže vreme", ističe Braun.

Čudo prirode: Seme koje prirodno povećava grudi i smanjuje težinu! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs