Evo šta može da se desi ako pijete lekove i jedete grejpfrut: Stručnjak izneo kako to utiče na naš organizam

Vodite računa pri konzumaciji lekova i grejpfruta. Farmakolog istakao šta može da se dogodi.

Saveti stručnjaka
23:08h Autor:
Evo šta može da se desi ako pijete lekove i jedete grejpfrut: Stručnjak izneo kako to utiče na naš organizam
Foto: Shutterstock

Grejpfrut u izvornom obliku ili kao sok bi mogao da budu deo vašeg doručka, ali može i da utiču na terapiju koju uzimate.

Osvežavajuća kriška grejpfruta ili sok od ovog voća mogu da imaju mnoge prednosti; prepun je vitamina C i A, kao i korisnih minerala poput kalijuma. Ali pre nego što uzmete ovo voće, trebalo bi da imate na umu da postoji važan nedostatak – grejpfrut može da utiče na dejstvo velikog broja lekova.

On može da utiče na lekove koji se koriste za lečenje visokog holesterola, anksioznosti i depresije, srčanih problema i odbacivanja transplantiranih organa, prenosi "IFL Science".

Devojka, Voće, Grejpfrut
foto: Thinkstock

Konzumiranje grejpfruta na ove lekove utiče na dva načina.

Previše leka u organizmu

Za većinu lekova na koje utiče grejpfrut, to može dovesti do nenormalno visokog nivoa leka u krvotoku. To je zato što sok od grejpfruta reaguje sa enzimom u crevima koji se zove citokrom P450 3A4 (CIP3A4), koji je odgovoran za razlaganje mnogih različitih vrsta lekova.

Jedinjenja u grejpfrutu poznata kao furanokumarini se takođe razgrađuju pomoću CIP3A4 – ali nastali proizvodi se zatim vezuju za enzim i nepovratno blokiraju njegovo delovanje. Kao rezultat toga, veći deo lekova na koje enzim obično deluje završava u krvotoku, a normalna funkcija se obnavlja tek kada telo proizvodi više CIP3A4.

Grejpfrut
foto: Shutterstock

Ljudi imaju različite nivoe CIP3A4 u svojim crevima, tako da uticaj konzumiranja grejpfruta može varirati među pojedincima. U nekim slučajevima, nivo leka koji završi u krvotoku može imati ozbiljne neželjene efekte.

Premalo leka u organizmu

Takođe je otkriveno da grejpfrut može dovesti do smanjenog dejstva leka, ovog puta ciljajući drugu grupu proteina: proteine transportera koji „pomeraju“ lekove u krvotok iz creva, blokirajući ih da to urade.

Jedan od najčešćih primera leka na koji ovo utiče vrsta antihistaminika koji se koristi za lečenje polenske groznice.

Grejpfrut
foto: Shutterstock

„Sok od grejpfruta može uzrokovati da manje leka feksofenadina uđe u krv“, rekao je dr Šeiv Mej Huang, zamenik direktora Kancelarije za kliničku farmakologiju FDA, u ažuriranju podataka FDA za potrošače.

Posledica ovoga je da lekovi kao što je feksofenadin mogu na kraju biti manje efikasni nego što je predviđeno, što nije baš ono što želite kada je alergija na polen u jeku.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs