oprez

Zašto ženama rastu dlačice na bradi: Evo na kojih 6 zdravstvenih problema mogu da ukažu!

U nastavku pročitajte velike razloge rasta dlaka na bradi kod žena

Medicina
Autor:
Zašto ženama rastu dlačice na bradi: Evo na kojih 6 zdravstvenih problema mogu da ukažu!
Foto: Shutterstock

Sa starenjem je normalno da raste i maljavost na određenim delovima tela. Pored hormona na rast dlačica kod žena utiču i još neki faktori.

Ali, preterana dlakavost na mestima koja su tipičnija za muškarce na primer na bradi naziva se hirzutizam, a u nastavku pročitajte od čega zavisi.

Hormonska neravnoteža

Rast dlake zavisi od ravnoteže između hormona androgena (npr. testosterona, dehidroepiandrosteron sulfata [DHEAS], dihidrotestosterona [DHT]) i estrogena.

Androgeni podstiču rast debelih, tamnih dlaka, dok estrogeni usporavaju rast dlake ili stvaraju tanje, svetlije dlačice.

Kad je uzrokovan pojačanom androgenom aktivnošću, hirzutizam je često praćen virilizacijom, koja se može da dovede do izostanka menstruacije, povećanjem mišićne mase, produbljenjem glasa i hipertrofijom klitorisa.

Kušingov sindrom

Reč je o endokrinom poremećaju koji se najčešće pojavljuje kada je telo izloženo visokim nivou hormona kortizola, a može biti uzrokovan upotrebom oralnih kortikosteroida ili stanjem u kojem telo proizvodi previše kortizola.

Kao posledica toga jeste pojačan rast dlačica. Ovaj sindrom nije čest, ali žene imaju veći rizik od muškaraca da obole.

Kušingov sindrom ne uzrokuje samo pojačanu dlakavost nego i gojaznost, slabljenje mišića i kostiju, kao i sklonost dobijanju modrica.

Napitak koji čuva kosti i mišiće: Garantuje dobro zdravlje žena preko 60 godina!

foto: Shutterstock

Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika je hronično stanje koje prate neredovne ovulacije i menstruacije ili policistični jajnici što je vidljivo na ultrazvuku.

Kao da to nije dovoljno, hormonska neravnoteža je takođe prisutna.

Rezultat: pojačana dlakavost, pojava akni čak i gubitak kose.

Kilaža igra važnu ulogu

Težina na dva načina može da utiče na pojačan rast dlaka na neuobičajenim delovima tela. Gojaznost će poremetiti hormonsku ravnotežu u telu što dovodi do viška hormana koji podstiču dlakavost.

Ali, horomonsku ravnotežu može poremetiti i prenaglo mršavljenje. Naime, praktikovanje dijeta može da podstakne stvaranje lanugo-dlačica, malih i tankih najčešće bezbojnih dlačica na koži. Lanugo-dlačice su često simptom poremećaja ishrani, kao što su anoreksija i malnutricija.

Uzimanje određenih lekova

Teške terapije poput hemioterapije i lekova za epilepsiju mogu da pojačaju dlakavost. Pored toga, i neka druga sredstva poput anaboličnih steroida koji se nelegalno koriste u nekim sportovima takođe mogu biti uzrok rasta dlačica na ovom području.

Starenje

Pojačan rast dlačica na bradi ipak ne mora da ima nikakve veze sa zdravstvenim stanjem. Naime, može se pojaviti usled prirodnog procesa starenja, posebno u vreme menopauze.

Nus pojave lekova o kojima se retko govori: Ovi rizici se mogu pojaviti i godinama kasnije!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs