NEVEROVATNO!

OTKRIVENA NAJVEĆA MISTERIJA TUTANKAMONOVE GROBNICE U DOLONI KRALJEVA: Čuvari ukrašeni zlatom su skrivali TAJNU PORUKU

Tutankamonova grobnica čuva mnogo tajni, a javnost posebno intrigiraju dve figure odmah na ulazu, koje su i egiptolozima odmah privukle pažnju. I posle 100 godina i dalje nije poznata njihova uloga.

Zanimljivosti
19:24h Autor:
OTKRIVENA NAJVEĆA MISTERIJA TUTANKAMONOVE GROBNICE U DOLONI KRALJEVA: Čuvari ukrašeni zlatom su skrivali TAJNU PORUKU
Tutankamonova grobnica, Foto: Realy Easy Star / Alamy / Alamy / Profimedia

Hauard Karter je 1922. godine otkiro prvi stepenik koji vodi ka zapečaćenoj Tutankamonovoj grobnici u Dolini kraljeva, a čovečanstvo nije moglo ni da pretpostavi šta se skrivalo hiljadama godina u toj odaji. Naime, sačekale su ga ogromne količine zlata, ali od dve statue na ulazu nije mogao da pomeri pogled.

Zašto toliko intrigiraju javnost?

- Dve statue su privukle našu pažnju: crne figure kralja u prirodnoj veličini, okrenute jedna prema drugoj kao stražari, u zlatnim kiltovima i sandalama, naoružani toljagom i štapom, dok na čelu nose svetu kobru kao zaštitu . To su veoma čudne i impresivne figure, taj utisak su nam odavale čak i kad smo ih ugledali dok su bile delimično skrivene iza drugih predmeta - opisao ih je Karter, piše nationalgeographic.rs.

Figure koje su toliko zaintrigirale arheologe kada su ih prvi put ugledali, predstavljale su, ni manje, ni više, do samog vlasnika grobnice - faraona Tutankamona. Statue su napravljene od drveta i obložene gipsom koji je obojen u crno i ukrašen zlatnim elementima, na prvi pogled identične - sa levom nogom isturenom ka napred i štapom od papirusa koji drže u levoj ruci, a buzdovan u desnoj - predstavljaju suštinske razlike.

Posebnost figura

Sličnosti između njih su odmah uočljive, a obe prikazuju faraona kako nosi široku ogrlicu na grudima ukrašenu krilatim skarabejem. Takođe od nakita su primetne još i narukvice, dok od odeće nose suknju do kolena sa trapezoidnim uštirkanim prednjim delom i jednostavne sandale. Oči su napravljene od opsidijana i krečnjaka, a ureo ili kraljevska kobra im stoji na čelima. Egiptolozi danas pretpostavljaju da je crna boja tela dobijena od mulj koji je Nil ostavio za sobom nakon izlivanja i da predstavlja plodnost i ponovno rođenje.

Što se tiče pozlaćenih delova na suknjama, sandalama, pektoralima, narukvicama, buzdovanima, štapovima, profilu očiju i obrva statua - stručnjaci veruju da naglašavaju Tutankamonovu vezu sa bogom sunca Ra koji čuva ulaz u najvažnije i najsvetije mesto u grobnici - pogrebnu komoru.

Iako ovo nisu jedine statue sa ovim karakteristikama iz kraljevskih grobnica, one predstavljaju daleko najbolje očuvane i najkompletnije primerke.

Skrivena razlika

Glavna razlika između dve statue faraona "leži" na njihovim glavama - tj. ukrasima. Na jednoj od njih se nalazi tipičan neme - prugasta ceremonijalna tkanina kojom je prekrivana glava i koja je padala preko ramena, a povezivana je sa solarnim bogom Ra koji predstavlja Sunce u zoru i identifikuje se na osnovu natpisa na njoj kao "dobri boga Nebkeperure, sina Raa, Tutankamon, guvernera južnog Iunua, obdarenog večnim životom, kao i Ra za sve dane". Sve ove reference, uključujući i onu o "Južnom Iunu" - nazivu po kojem je poznat grad Heliopolis imaju solarnu konotaciju.

Dok druga statua nosi afnet ili khat - periku u obliku "torbice" - koja predstavlja krunu sa tipično pogrebnom simbolikom povezivanom sa putovanjem pokojnika u zagrobni život i tamom. Takođe, na njoj je uočljiv natpis koji identifikuje statuu kao "ka Horaktija, Ozirisa, kralja, gospodara Dve zemlje, Nebhkeperure, pravoglasan". Drugim rečima, ova statua predstavlja faraonov ka - jedna od pet komponenti ljudskog duha,a možda i najvažniji.

Mnogi se danas slažu da bi prisustvo ovih ukrasa za glavu na obe statue moglo da simbolizuje noćno putovanje boga sunca Ra, koji se iznova rađa svake zore. Međutim, ova baš kao i mnogi drugi predmeti pronađeni u grobnici farona Tutankamona predstavljaju predmet rasprava koji se i dalje pomno proulavaju i čija simbolika pokušava da se utvrdi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs