Neverovatno

MISTERIOZNA PRIČA O TUTANKAMONOVOJ ŽENI: Evo šta se desilo izgubljenoj kraljici Egipta!

Svi smo čuli za Tutankamona, o njegovoj grobnici i prokletstvu koje je zadesilo one koji su je otvorili.. Međutim, o njegovoj ženi Ankhesenamon malo se zna

Zanimljivosti
Autor:
MISTERIOZNA PRIČA O TUTANKAMONOVOJ ŽENI: Evo šta se desilo izgubljenoj kraljici Egipta!
Scena iz filma Mumija, Profimedia, Foto: Profimedia

Evo šta smo saznali o izgubljenoj kraljici Egipta:

Godine 1922. svet je obišla vest o otkriću netaknute Tutankamonove grobnice. Arheolog Hauard Karter bio je srećnik koji je pronašao ove jedinstvene artefakte. Tokom detaljne pretrage sadržaja grobnice, Karter je pronašao pominjanje Tutankamonove mlade žene - kraljice Ankhesenamon. Ime je iznenadilo Hauarda jer nikada ranije nije video da se pominje ova žena. Karter je uspeo da otkrije neke detalje o životu mlade kraljice.

Anhesenamun je bila treća ćerka Nefertiti i Ehnatona i dobila je ime Anhesenpaten kada se rodila. Detinjstvo je provela u gradu koji je izgradio njen otac — Akhetatonu, gde su se nalazile i činjenice o njoj.

Nakon što je Ehnaton umro, mladi Tutankamon je postao kralj i oženio se Anhesenpaaten. Otprilike 3 godine kasnije, mladi faraon je izvršio versku reformu ponovo uspostavivši kult Amona, pa je kraljica promenila ime u Anhesenamun.

Tutankamnonova žena
foto: Profimedia

Mladi par vladao je Egiptom oko 10 godina. Njihova zajednica nije bila samo politička. Tutankamon i njegova žena voleli su se. Mnogo otkrića u grobnici ukazuje na činjenicu da su imali dobre odnose. Na primer, jedan od murala prikazuje kraljicu koja daje kralju prelepe lotose.

Par nije imao dece. Dve trudnoće koje je Ankhesenamun imala nisu dobro završile: 2 prerano rođene devojčice nisu preživele. Njihovi ostaci, sahranjeni s ljubavlju i pažnjom, pronađeni su u Tutankamonovoj grobnici, blizu podnožja njegovog sarkofaga.

Sam mladi faraon je patio od skolioze i crtan je štapom na mnogim muralima. Nije poznato šta je tačno dovelo do smrti kralja. Naučnici misle da je to mogla biti malarija ili trauma uzrokovana padom s kočije. Tutankamon je umro i Anhesenamon je bio poslednja osoba iz kraljevske porodice.

Tutankamon je umro sa 19 godina, a njegova mlada žena bila je udovica. Nije imala vremena da rodi naslednika, pa se usudila da se ponovo uda da bi zadržala svoje mesto i zaštitila se od planova drugih ljudi koji su bili žedni moći.

Izgledalo joj je da je najbolja opcija za muža prvi savetnik i Tutankamonov mentor Aj. Ali Ankhesenamun nije želeo da se uda za starog birokratu. Prema jednoj od verzija, pisala je kralju Hita da ga zamoli da pošalje jednog od svojih sinova da joj postane muž. Rekla je da se neće udati ni za jednog od svojih slugu. Kralj Hita je bio srećan i poslao jednog od svojih sinova da se oženi Anhesenamunom. Istoričari nisu mogli da saznaju šta se dogodilo princu. Poznato je da je umro na putu do svoje neveste.

Moguće je da je postao žrtva zaverenika koji nisu želeli da Heti budu blizu egipatskog prestola.

Ankhesenamun nije imao drugog izbora osim da se uda za Aja. To dokazuju i prstenovi sa njihovim imenima koje su arheolozi pronašli. Bivši savetnik je dobio ono što je želeo - tron, i postao je faraon.

Tutankamnonova žena
foto: Profimedia

Nakon toga, Ankhesenamunova priča se misteriozno završava. Sva druga otkrića pokazuju da se Aj oženio ženom po imenu Tej. U njegovoj grobnici ona je jedina pominjana kao njegova žena. Nedaleko od Tutankamonove grobnice nalazila se još jedna grobnica. Ženske stvari, nakit i drugi artefakti pokazali su da je grobnica pripremljena za Ankhesenamun, ali njeni ostaci tamo nisu pronađeni.

Početkom 19. veka arheolozi su pronašli grobnicu sa 2 ženske mumije. Više od stotinu godina, ostaci nisu identifikovani sve dok naučnici nisu uradili DNK test 2010. Na osnovu rezultata smatraju da bi jedna od mumija mogla biti biološka majka devojčica pronađenih u Tutankamonovoj grobnici.

Dakle, moguće je da su ovo ostaci Ankhesenamuna.

Lik kraljice je nekoliko puta korišćen u filmovima. Njena najpoznatija filmska slika bila je u filmu Mumija (1999). Ali kreatori filma su promenili njenu priču i napravili od nje negativan lik koji nema nikakve veze sa stvarnom osobom.

Ankhesenamun je živela kratak život pun tragičnih događaja. Ali uprkos svim svojim nedaćama, ona je bila supruga puna ljubavi i do kraja života zadržala je dostojanstvo i ponos koje je nasledila od svojih velikih roditelja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs