CECA JE BILA MIS JUGOSLAVIJE, A NUŠIĆ JOJ JE DAO LENTU NAJLEPŠE: Zbog njenog izgleda policija je morala da REAGUJE

Davne 1930. godine na izboru za Mis pobedila je Stefanija Ceca Drobnjak, a zbog njene lepote divio joj se svet.

Zanimljivosti
Autor:
CECA JE BILA MIS JUGOSLAVIJE, A NUŠIĆ JOJ JE DAO LENTU NAJLEPŠE: Zbog njenog izgleda policija je morala da REAGUJE
Ceca je bila mis Jugoslavije kojoj se divio svet, Foto: The John Barrett Collection / M / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Od davnih dana održavao se izbor za Mis, a možda je jedna od najzanimljivijih priča ona iz 1930. godine kada je na takmičenju, koje je trajalo dve večeri, predsednik žirija bio je Branislav Nušić.

Fotografija na kojoj poziraju predstavnice Srbije i Hrvatske koje su na sebi imale narodne nošnje i lente sa ćiriličnim natpisom imena država, privukle su veliku pažnju korisnika interneta.

U januaru 1930. godine u Beogradu je održan izbor za Mis, a medijsku podršku ovoj manifestaciji koja je trajala dva dana davao je list "Vreme".

Predsednik žirija bio je srpski književnik Branislav Nušić, dok su ostali članovi žirija bili najbolji predstavnici svojih profesija: Đorđe Jovanović, vajar, dr Vlada Petković, profesor Univerziteta i upravnik Narodnog muzeja u Beogradu, Dragi Stojanović, slikar i A.B. Herenda, urednik lista "Vreme".

"Tačno u podne 22. januara 1930. žiri je doneo jednoglasnu odluku: druga pratilja bila je iz Sarajeva - gospođica Milojka Đuković, a prva pratilja gospođica Jelena Bogić iz Beograda.

Čast da dodeli titulu nove Mis Jugoslavije pripala je Branislavu Nušiću, koji je lentu predao Beograđanki - Stefaniji Ceci Drobnjak", navela je u jednom intervjuu Lela Pavlović, direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva grada Čačka, koja je ove informacije iznela iz arhivske građe.

Mis Stefanija Ceca Drobnjak

Svi su tada pisali o pobedi ove Beograđanke, a iste te večeri oko jedan sat iza ponoći, građane su probudile serenade beogradskih mladića ispod Cecinog prozora. Međutim, žandarmi su ubrzo rešili situaciju i do upoznavanja nije došlo.

Stefanija Ceca Drobnjak je u intervjuu za "Vreme" otkrila da je poreklom od čuvenih Drobnjaka iz Hercegovine. Njena familija se za vreme kneza Miloša doselila u Beograd, a deda i otac bili su sreski načelnici. Rođena je 1912. godine u Beogradu i stekla je odlično obrazovanje.

Nakon Beograda, ceca se školovala u Trstu, Bernu, Atini, kao i u Rimu. Pored maternjeg jezika, govorila je i engleski, nemački, italijanski i francuski, a kako je tada otkrila bavila se crtanjem i slikanjem, a takođe je i svirala klavira.

Svoju zemlju predstavljala je na izboru za Mis sveta u Brazilu, a italijanski mediji su je prikazali kao "tipičnu predstavnicu srpske lepote koju krasi vitka linija, crna kosa i crne oči".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs