KAKO JE ZAPRAVO IZGLEDAO ISUS HRIST? Vekovima su ga pogrešno predstavljali - nova teorija ruši sve što smo do sada znali

Napredak u forenzici napokon je otkrio kako je izgledalo najslavnijie lice u ljudskoj istoriji, lice Isusa Hrista

Zanimljivosti
16:36h Autor:
KAKO JE ZAPRAVO IZGLEDAO ISUS HRIST? Vekovima su ga pogrešno predstavljali - nova teorija ruši sve što smo do sada znali
Kako je stvarno izgledao Isus Hrist?, Foto: Profimedia

Bledo, usko i lepuškasto lice s velikim očima uokvireno dugom i talasastom smeđom kosom - to je slika koju ljudi zamišljaju kad se spomene Isus Hrist, ali to je zapravo posledica umetničke vizije.

Prvi prikaz Isusa kojeg hršćanstvo slavi kao sina Božijeg, nastao je u 4 veku, to je isključivo vizija umetnika, jer se u niti jednom od jevanđelja ne spominje kako je Isus izgledao, piše "Popular Mechanics".

Ni u jednom jevanđelju ne piše kako je Isus Hrist izgledao
Ni u jednom jevanđelju ne piše kako je Isus Hrist izgledao foto: Shutterstock

Nigde se u njima ne spominje ni njegova kosa niti brada. Pa ipak, potreba da se njegovom svetom imenu doda i lice već je vekovima snažna potreba hrišćana, a na opšte prihvaćenu sliku Isusovog najviše su uticali slikari iz Evrope, koji su živeli u doba srednjeg veka i renesanse. Oni su Isusa prikazivali kao zgodnog, visokog, sa svetlom tenom i uglavnom plavim očima.

Bez opisa, tela i DNK

Postoji dodatni problem što nema ni kostura ni drugih telesnih ostataka za ispitivanje DNK. Zbog nedostatka dokaza, Isusove slike prepuštene su mašti umetnika. Uticaji različitih umetničkih kultura i tradicija mogu biti duboki, primećuje Karlos F. Kardoza-Orlandi, profesor Hršćanstva na "Columbia Theological Seminaria" u Atlanti.

Isusove slike prepuštene su mašti umetnika
Isusove slike prepuštene su mašti umetnika foto: Profimedia

Zbog toga prikaz Isusa zavisi u kom ga delu sveta tražite - pa je tako Isus prikazivan i kao crnac, Latinoamerikanac i Arapin. I tako ostaje temeljno pitanje: kako je izgledao Isus?

Odgovor je stigao iz uzbudljivog novog područja nauke: forenzičke antropologije. Koristeći metode slične onima koje je policija razvila za rešavanje zločina, britanski naučnici, potpomognuti izraelskim arheolozima, ponovno su stvorili ono za što smatraju da je najtačnija slika najpoznatijeg lica u ljudskoj istoriji.

Smeđe oči i visok samo 166 cm

Ričard Nejv, penzionisani lekar i umetnik sa Univerziteta u Mančesteru koristio je forenzičku antropologiju kako bi dobio precizan portret Isusa Hrista. Tokom protekle dve decenije on je rekonstruirao desetine poznatih lica, uključujući Filipa II Makedonskog, oca Aleksandra Velikog i kralja Midasa iz Frigija. Ako bi iko mogao da stvori precizan Isusov portret, to bi bio Nejv.

Nejv i njegov tim istraživača došli su tako do lobanje Semita od izraelskih arheologa. Pomoću rengenskih snimaka od lobanje su napravili tzv. "kriške" pa su računarom dobili mišiće i kožu na tipičnoj lobanji Semita. Prema jevrejskoj tradiciji, Isus je imao kratku kovrdžavu kosu i bradu, a ne svetlu, dugačku, kako se inače opisuje.

Isusov izgled je tako karakterističan za Jevreje s Bliskog istoka koji žive na području Galileje u severnom Izraelu. Osim toga, Isus nije bio ni naročiti visok - veruje se kako je imao tek oko 166 centimetara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs