KOLIKO GODINA JE IMALA BOGORODICA KAD JE RODILA ISUSA: Podatak koji mnoge vernike ostavlja bez teksta

Iako nam se čini da znamo skoro sve o Mariji, Isusovoj majci, ipak ostao je relativno nepoznat detalj o tome koliko godina je imala kada se porodila

Zanimljivosti
Autor:
KOLIKO GODINA JE IMALA BOGORODICA KAD JE RODILA ISUSA: Podatak koji mnoge vernike ostavlja bez teksta
Bogorodica i Isus Hrist, Foto: Profimedia

Marija je na skicama, ikonama i crtežima prikazana kao veoma mlada žena. Ipak ostaje večito pitanje: Koliko godina je imala kada je rodila Isusa?

Jasno je da je Marija bila izvanredna žena. Kao prvo, zaista je razumela šta znači žrtvovati se radi Božje volje. Očigledno u to vreme niko, uključujući ni nju samu, nije očekivao da će se Mesija roditi od device. Zbog toga je pitala anđela Gabriela kako će nositi Mesiju kad nije u braku i nije polno aktivna (Luka 1, 34). Znala je da će prihvatanje trudnoće od Boga izazvati previranja i bol njoj i njenim najmilijima, ali je poslušno prihvatila Božji plan za svoj život, piše Novi život.

"U šestome mesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k devici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a devica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: “Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!” Na tu se reč ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: “Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega." (Luka 1, 26-32)

Bogorodica i Isus
Bogorodica i Isus foto: Profimedia

Marija je možda bila zbunjena anđelovim pozdravom i očito prestrašena, jer je anđeo nastavio govoreći joj da se ne boji, da će začeti i roditi sina kojeg će nazvati Isus. Marija je postavila sasvim normalno pitanje: “Kako to može biti, jer ja ne poznajem muža?” Nije ga poznavala po pitanju bračne intime. Nen odgovor ne ukazuje na sumnju ili nevericu u poruku, kao što je to učinio Zaharija (Luka 1, 18), već na nedoumicu u pogledu načina ispunjenja.

Bez obzira na sve što je anđeo rekao, Marija odgovara s čistom verom i poslušnošću rekavši:

"Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj reči!" (Luka 1, 38)

Pravoslavna ikona koja predstavlja Bogorodicu i Isusa
Pravoslavna ikona koja predstavlja Bogorodicu i Isusa foto: Profimedia

Koliko je godina imala Marija kada je rodila Isusa?

Biblija ne navodi koliko je Marija imala godina kada je rodila Isusa. Ne postoje ni istorijski dokumenti koji navode Marijinu dob u vreme kada se Isus rodio. Uprkos tome, možemo izneti neke razumne pretpostavke na temelju onoga što su jevrejski običaji bili u to doba.

Većina hrišćanskih istoričara pretpostavlja da je u vreme Isusova rođenja imala oko 15-16 godina. Prema tadašnjim jevrejskim običajima, mlada bi se žena mogla veriti s mladićem već u dobi od 12 godina, iako se ispunjenje njihovog braka obredom i fizičkom intimom može dogoditi nekoliko meseci ili čak nekoliko godina kasnije.

Isus Hrist u naručju Bogorodice, dok je pored njih Jovan Krstitelj
Isus Hrist u naručju Bogorodice, dok je pored njih Jovan Krstitelj foto: Profimedia

Često se pretpostavlja da se Josip oženio kasno u životu, jer je gotovo sigurno da je umro kada je Isus započeo svoju službu. Ovaj zaključak izvlačimo iz niza biblijskih zapisa u kojima je Josip bio vidljivo odsutan. Kada se Isus preselio u Kafarnaum, s njim su bili njegova majka i braća, ali ne i otac (Ivan 2, 12). Još je značajnije to što je Isus, dok je bio na krstu, naložio apostolu Ivanu da se brine o Njegovoj majci, a Mariji je rekao da se prema Ivanu odnosi kao prema sinu.

Bogorodica oplakuje stradalog Isusa Hrista
Bogorodica oplakuje stradalog Isusa Hrista foto: Profimedia

I Маrіја і Јоѕір ѕu uvek bili poslušni Bogu, naročito kada je život bіо tеžаk. Zajedno su prоlаzіlі krоz ѕіrоmаštvо, nevolje i probleme … No s ljubavlju su odgajali Isusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs