Najnoviji trend

Hipsteri pojeli sav kelj: Nestašica širom sveta!

Snabdevači semena kelja kažu da su ostali bez ijednog povrća koje je trenutno aktuelno, a ovo povrće je steklo ogromnu popularnost u poslednje tri godine jer je čest sastojak smutija koji su omiljeni među hipsterima i poznatim ličnostima
Zanimljivosti
05:54h Autor:
Hipsteri pojeli sav kelj: Nestašica širom sveta!
Foto: Thinkstock

Kelj je čest sastojak smutija koji su omiljeni među hipsterima i poznatim ličnostima, ali je poslednjih godina toliko popularan da poljoprivrednici širom sveta kažu da vlada nestašica ove zdrave namirnice.

Iz jednog od najvećih svetskih snabdevača semena kelja u Holandiji kažu da su ostali bez zaliha bilo kojeg povrća koje je u "trendu", a australijski poljoprivrednici jedva izlaze na kraj sa potražnjom kelja.

"Mogli biste to da smatrate sramotom za nas, ali ta stvar se dešava na globalnom nivou", izjavio je Toni Habard, predstavnik jednog australijskog snabdevača semenjem.

Ovo moderno povrće iz porodice kupusa je postalo popularno tokom poslednje tri godine, jer je redovan sastojak raznih napitaka koji su sve traženiji među poznatim ličnostima i hipsterima, prenosi sajt Dailymail.

Australijski poljoprivrednik Stiv Brajnen je izjavio da je prestao da proizvodi crveni kupus i praziluk zbog ogromne potražnje kelja.

"Trebala mi je zemlja na kojoj ću da ga uzgajam", rekao je on i dodao:

"Obično smo imali tri ili četiri hiljade sadnica svake sezone. Međutim, sada smo došli do 25.000, i opet imam nestašicu".

Debora i Daren Korigan, koju su među najvećim snabdevačima Australije ove zdrave namirnice, kažu da su pre nekoliko godina počeli sa 1.500 zasađenih glavica kelja, a sada svake nedelje sade 150.000 na svom poljoprivrednom dobru.

"Potpuna je ludnica. Širom cele Australije sam pokušavao da nađem sadnice kako bih mogao da ih uzgajam", kaže Daren.

Kelj je takođe najprodavaniji proizvod vodećeg australijskog trgovinskog lanca, navodi njihov predstavnik Bred Gorman, čemu mnogi ne mogu da se načude.

"Aktuelan je već tri godine, i mislim da je neverovatno da ovoliko raste potražnja".

A kako da napravite zdrav napitak od kelja saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs