KO je prelepa selma Mekić?

PRELEPA BIVŠA ŽENA DADA POLUMENTE RAZBIJA PREDRASUDE O ISLAMU: Otkrila što nosi hidžab i da li su muslimanke potčinjene

Selma Mekić nam pokazuje potpuno drugačiji pogled na islam.

Zanimljivosti
13:39h Autor:
Foto: Printscreen Instagram / selmamekicc

Prelepa Selma Mekić je veoma talentovana umetnica koja je završila studije na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu. Ova diplomirana pedagoškinja je, definitivno, jedna od najistaknutijih žena iz Novog Pazara. Osim što je veoma obrazovana, poseduje i mnoge talente. I ističe da sa ponosom nosi hidžab

Takoše, Selma je i uspešna je dizajnerka elegantne, raskošne odeće, kao i kaligrafkinja koja vešto oživljava tu drevnu arapsku umetnost.

Kaligrafija je Selmina velika ljubav. Imala je izložbe u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni, Nemačkoj, Teheranu, Dubaiju i Libanu. Kaligrafski rad na koji je Selma posebno ponosna našao se na koricama Tirmizijine zbirke hadisa (Kapitalno delo u Islamu u sedam tomova).

- Dok stvaram kaligrafska djela, potrebna mi je osama i neka lijepa melodija u pozadini. Što se mog stila kaligrafije tiče potrebna je velika preciznost i nikad ne pravim greške i ne brišem napisano. Tako da moji kaligrafski radovi su neponovljivi i iz jednog poteza - opisuje umetnica za Zadovoljna.rs.

Sa druge strane to je žena koja otovreno, bez dlake na jeziku, govori o o pravima Muslimanki. A posebno ističe zašto je mišljenje da su žene u islamu potčinjene - pogrešno.

Njen odnos prema veri je, kako kaže, ispunjava ljubavlju i daje joj pravac. Ona živi punim plućima i kaže da je dobro ako neko upravo putem njenog lika i dela razbije predrasude o muslimankama – i nošenju hidžaba.

- Ako ne, zašto bih ja trošila svoje vreme da nekog ubeđujem da je u zabludi kad su muslimanke sa hidžabom u pitanju? Ako bih objašnjavala nekome zašto nosim hidžab, to bi značilo da sam ja to objašnjenje nekome dužna. Ja često volim da kažem: ‘Ok, nosim hidžab na glavi. Možemo li da pređemo na dijalog?’ Ja još nisam naišla da neko postavlja pitanja časnim sestrama zašto su potpuno pokrivene. To je jasno ko dan i ljudi ih poštuju zbog toga - izričita je Selma, koji je i durgim ljudima dala jedna savet:

- Savetujem ljudima da se edukuju, putuju, da razgovaraju sa ljudima koji su drugačiji od njih. Samo na taj način mogu da prošire svoje vidike i da razbijaju predrasude i zablude.

Osvrnula se i na, po njenom mišljenju, najgore iskustvo kada je nošenje hidžaba u pitanju. Naime, ističe da se nimalo nije prijatno osećala kada je morala da ga skine zbog slikanja sa ličnu kartu.

-Hvala Bogu, zakon se promenio i sada sam pokrivena u svim ličnim dokumentima. Sva ostala negativna iskustva su za mene sitna i nisu vredna pomena.

Ova uticajna žena iz Novog pazara je posebno podvukla da je žena u Islamu i uopšte u izvornom Šerijatu potpuno zaštićena.

- Muslimanke nemaju problem u Islamu, one imaju problem sa muslimanima i nemuslimanima koji ne poštuju prava muslimanki koja im Islam garantuje. Kur’an ima 600 stranica i 114 poglavlja. Neka od poglavlja čak nose i po imenu žene ili uopšte o ženama (Sura-poglavlje „Merjem, sura-poglavlje “ En-Nisa“- Žene). Tako da bi se o pravima žena koje Kur’an navodi moglo pričati danima. Neka od prava su prava na nasledstvo, brak, razvod, školovanje, da zadrže svoje prezime, da se ponovo udaju, i tako dalje. Svi oni koji zaista žele o tome više da znaju neka pročitaju prevod Kur’ana i Tefsir (kapitalno delo o tumačenju svakog poglavlja i citata iz Kur’ana) - priča lepa Selma.

Razbila je i još jednu predrasudu o muslimanskim običajima.

- Što se tiče položaja žene muslimanke kad je u pitanju razvod ne razlikuje se ništa od ostalih žena sa Balkana. Nekad je razvod više bio tabu tema, sad to više nije, jer žene sve manje trpe fizičko i psihičko nasilje samo da bi ostale u braku - objašnjava.

Vera i nauka su načela po kojima Selma živi, uz kućno vaspitanje koje je dobila od svojih roditelja, sa ponosom ističe ova prelepa dama.

Široj javnosti Selma je postala poznata, dok je bila u vezi sa pevačem Dadom Polumentom. Par je krunisao svoju ljubav brakom 12. decembra 2012. godine u Novom Pazaru, a svadbenom veselju prisustvovao je i njegov sin Dorijan iz vanbračne zajednica sa Anom Marijom Kikoš.

Međutim, posle samo pet i po meseci par je raskinuo bračnu zajednicu koja je sklopljena po islamskim običajima, a razlog je pevačev povratak noćnim izlascima, što se kosi sa razmišljanjima njegove supruge, ali i njihovom verom. Skandal je nastao kada je Selma videla suprugove fotografije iz noćnog provoda.

Kako je sa Selmom imao "šerijatsko" zabavljanje koje isključuje ljubljenje, dodirivanje, seks i izlaske, Dado je ranije izjavio da mu ništa od navedenog nije nedostajalo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...