Da li ste znali?

MENI SU RODITELJI BILI MUSLIMANI, NJIH NISAM MOGLA DA BIRAM, ALI VERU JESAM: Ovi pevači su se odrekli islama!

Kad je prešla na pravoslavlje snimila je pesmu "Srpkinja je mene majka rodila!"

Vip priča
Autor:
MENI SU RODITELJI BILI MUSLIMANI, NJIH NISAM MOGLA DA BIRAM, ALI VERU JESAM: Ovi pevači su se odrekli islama!
Foto: Pritnscreen/youtube

Promena vere na našim prostorima uvek je bila pod lupom javnosti. Teško je pričati o razlozima takvih odluka, ali najčešće su isti lične prirode. U ovom članku osvrnut ćemo se na pevače i estradne ličnosti sa naših prostora koji su se odrekli islama:

Sinan Sakić

Iako rođen kao musliman, jedan od prvih koji je pronašao svoj duhovni mir bio je folk pevač Sinan Sakić. U Indiju je često odlazio sa suprugom Sabinom, što zbog kćerke koja je tamo studirala, što zbog želje da uživaju u njihovom načinu života. Sinan i Sabina su u Indiji upoznali i duhovnog vođu Sai Babu, te su boravili u njegovom hramu. Meditacije su ih kaže opuštale i smirivale. Sakići su prvi put otišli u Indiju 1996. godine, kada je njihov sin Alen imao teške opekotine. Tvrdili su da im je upravo indijski duhovni vođa mnogo pomogao kod ovog problema. Sinan je često govorio da ga je budizam veoma zainteresovao.

Amir Rešić – Nino

Na estradi najpoznatija ličnost koja je čak dva puta navodno menjala veru bio je pokojni folk pevač Amir Rešić poznatiji kao Nino. Navodno je sa islama sredinom 1990-ih na vrhuncu slave prešao na hrišćanstvo i uzeo ime Nikola. U pravoslavlju je navodno ostao do 2004. godine kada se ponovo vratio u islam. Nino je preminuo 2007. godine.

Lepa Brena

Među onima koji su promenili veroispovest je bila i Fahreta Živojinović nadaleko poznatija kao Lepa Brena koja je islam zamenila pravoslavljem, a na krštenju dobila ime Jelena. Lepa Brena nikada nije želela da komentariše razlog za ovakav korak, ali se pridržavala svih pravoslavnih pravila i zajedno sa porodicom slavi Svetog arhangela Mihaila.

Seka Aleksić

Seka Aleksić je dete mešovitog braka. Rođena u komunističkoj porodici u Zvorniku. Njen otac ateista pravoslavac Milorad se oženio muslimankom Ibrimom. Rodili su dve kćerke – Seku i Ajselu. Za vreme ratnih dešavanja devedestih godina Seka odlazi u Srbiju, a Ajsela u Tuzlu. Obe se okreću pesmi, s tim da je Seka bila ambicioznija. Seka Aleksić danas ne krije da je ponosna pravoslavka.

Nada Topčagić

Nada Topčagić dolazi iz muslimanske porodice iz Modrič.

"Meni tadašnji hodža nije dozvolio da sahranim oca kako ja želim, već pod njihovim uslovima i cenama. To je tada za mene bilo neprihvatljivo, a kako sam čula, oni su imali dil sa kamenorezačkom radnjom. Ja i ne znam gde je moj otac tačno sahranjen, orjentisala sam se ranije po četiri šljive, kojih danas više nema. Ime nikada nisam menjala, kada sam ja rođena, u selu su bile svega tri ili četiri Nade. Meni jesu roditelji bili muslimani, ali roditelje nisam mogla da biram, veru sam promenila”, kazala je Nada.

Indira Radić

Indira Radić, dete iz bosanskog mešovitog braka, rođena u Doboju, takođe je menjala veru. Ona je danas ponosna pravoslavka, a snimila je i pesmu “Srpkinja je mene majka rodila”.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs