serija koja je digla prašinu

ZLOČIN KOJI JE ZAINTRIGIRAO I HOLIVUD: Osuđen za ubistvo supruge, a onda je UZEO STVAR U SVOJE RUKE! (VIDEO)

Evo gde je danas Michael Piterson po čijoj je istinitoj priči snimljena hit serija 'The Staircase'.

Zanimljivosti
19:36h Autor:
ZLOČIN KOJI JE ZAINTRIGIRAO I HOLIVUD: Osuđen za ubistvo supruge, a onda je UZEO STVAR U SVOJE RUKE! (VIDEO)
Majkl i Ketlin Piterson, Foto: Printscreen Youtube / Timothy Jones

HBO-ova true dokumentarna serija ‘The Staircase’ privukla je veliku pažnju gledaoca, a sad je poslužila kao ideja za istoimenu igranu seriju u kojoj glavne uloge igraju Kolin Firt i Toni Kolet.

U seriji snimljenoj prema istinitoj priči pratimo jedno od najkontroverznijih suđenja, ono američkom piscu Majklu Pitersonu koji je oputžen za ubistvo svoje supruge Kejtlin.

Iako se njegovo prvo suđenje odvijalo 2003. godine, cela saga dobila je svoj definitivni završetak tek 2018. Ipak, ovaj je slučaj i dalje predmet brojnih diskusija među obožavateljima priča o istinitim zločinima.

Sve je počelo kad je izbezumljeni Piterson pronašao suprugu u podnožju stepenica u lokvi krvi (tako on bar tvrdi) i nazvao hitnu pomoć. Vlasti nisu poverovale njegovom objašnjenju u kojem je tvrdio da je u pitanju nesrećan slučaj te je optužen za teško ubistvo i osuđen na doživotni zatvor.

U zatvoru je proveo 89 meseci, a zatim je prebačen u kućni pritvor 2011. gde je čekao novo suđenje za koje su se izborili njegovi advokati nakon što je utvrđeno da je ključni svedok optužbe lagao pod zakletvom.

Šest godina kasnije pozvao se na nešto što se u američkom pravnom sistemu zove ‘Alford Plea’, a radi se o mogućnosti da optuženi prizna da protiv njega postoji dovoljno dokaza da bi ga se proglasilo krivim, no pri tome ne priznaje da je zločin zaista počinio.

2019. kazna odbačena i vreme koje je do tad proveo u zatvoru se računalo pa je pušten na slobodu.

Nakon što je izašao iz zatvora Piterson je prodao kuću u kojoj je živeo s pokojnom suprugom (i u kojoj je ona umrla) te se preselio u stan u prizemlju zgrade (bez stepenica).

Iste je godine objavio dve knjige u sopstvenoj režiji ‘Behind the Staircase’ i ‘Beyond the Staircase’ u kojima je opisao svoju stranu priče.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs