rodio se u umro u aprilu

ŽENE SU SE DAVILE U NJEGOVOM ZNOJU, OBLAČIO SE KAO ŽENA, OTAC GA UPUCAO U GRUDI: Životna priča Marvina Geja!

Čitav život takozvanog princa soul muzike, američkog pevača Marvina Geja, bio je obojen traumama iz detinjstva, a ovaj svet napustio je nakon što ga je iz pištolja upucao otac. Ovaj nesputani muzički talenat bio je kokainski zavisnik, maltretirao je svoje žene

Vip priča
Autor:
ŽENE SU SE DAVILE U NJEGOVOM ZNOJU, OBLAČIO SE KAO ŽENA, OTAC GA UPUCAO U GRUDI: Životna priča Marvina Geja!
Marvin Gej, Foto: Profimedia

April je mesec koji je obeležio život čuvenog američkog soul muzičara Marvina Geja. Tada je rođen, ali i ubijen.

Dan pre njegovog 45. rođendana, prvog aprila 1984. godine, ubio ga je rođeni otac po kojem je dobio ime i s kojim je oduvek imao neobičan i težak odnos. Prezirao ga je zbog zlostavljanja koja mu je priređivao, ali se i sam Marvin kasnije pretvorio u nasilnika, a obojica su delili zajedničku strast prema odevanju ženskog rublja.

Ime slavnog pevača u prethodnih nekoliko meseci u medijima se često spominjalo i zbog pesme Blurred Lines Robina Tika, kojeg su Marvinova deca tužila zbog nedopuštenog korišćenja delova numere Got to give it up, piše Glossy.

Marvin Penc Gej Junior rođen je u Vašingtonu, drugog aprila 1939. godine i to u porodici sveštenika Marvina Penca Geja starijeg i Alberte, koju je porodica iz rodnog mesta poslala u glavni grad SAD-a pošto im je priredila skandal.

Naime, ostala je trudna, a otac njenog sina Majkla Kupera nije želeo da se njome oženi, a ni Marvin stariji nije hteo mališana pod svojim krovom, te ga je odgajala Albertina sestra. U braku koji su roditelji Marvina Geja sklopili u julu 1935. godine, rodile su se još dve ćerke, Džen i Zeola, kao i sin Frenki. Marvin stariji imao je i vanbračnog sina Antvona.

-Znala sam da je Marvin rođen za velika dela, ali moj suprug nikada nije želeo da ga prihvati. Umeo je da mi kaže kako misli da on nije njegov sin. Nije ga voleo, a što je najgore, iz nekog razloga nije želeo ni da ga ja volim. Marvin je bio jako mali kada je to shvatio - otkrila je muzičareva majka Alberta koja je, uprkos suprugovim zahtevima, obožavala svoje dete, dok je Marvin priznao da mu je ona spasila život.

- Da nije bilo majke koja je uvek bila uz mene da me uteši i pohvali moje pevanje, mislim da bih bio jedno od one dece o kojima čitate nakon što izvrše samoubistvo - opisao je on.

Marvin Gej imao je teško detinjstvo budući da ga je otac fizički zlostavljao, a svoju decu umeo je da bičuje i kažnjava zbog sitnica.

- Život sa ocem ličio je na život sa vrlo prevrtljivim, okrutnim i moćnim kraljem. Morao sam da pazim na njegove promene raspoloženja i sve sam radio kako bih dobio njegovu naklonost. Ali, u tome nikada nisam uspeo. Iako mi je najveći cilj u detinjstvu bio da zadobijem njegovu ljubav, često sam mu prkosio. Mrzeo sam njegovo ponašanje - opisao je tamnoputi umetnik koji poslednjih godina svoje karijere bio prepoznatljiv po bradi i karakterističnom imidžu.

Da je buduća svetska muzička zvezda odrastala u nezdravoj atmosferi svedoči i činjenica kako je sa bratom i sestrama morao da citira delove Biblije, a ukoliko bi pogrešili neku reč, otac ih je terao da skidaju garderobu i tukao ih po goloj koži. Stariji Marvin bio je fundamentalista i protivnik bilo kakvog udovoljavanja seksualnim potrebama, ali je istovremeno bio transvestit i neretko je nosio perike i ženske bluze.

- Nisam sigurna da li je bio homoseksualac, ali znam da su petorica njegove braće to bila. Istina je da je voleo mekanu odeću, a često je umeo da uzme moje gaćice, cipele ili haljine - opisala je Alberta.

Na početku svoje pevačke karijere, Marvin je svom prezimenu dodao slovo e, kako bi se distancirao od oca i svih pogrdnih naziva, ali i kako bi izbegao pitanja o sopstvenoj seksualnosti. U knjizi Divided Soul: The life of Marvin Gaye, autor ovog štiva Dejvid Ric preneo je pevačevu izjavu u kojoj on otkriva svoje sličnosti sa ocem kojeg je mrzeo.

- Bilo je perioda kada je njegova kosa bila vrlo dugačka i ufrćkana. Kao da je želeo da pokaže svoju ženstvenost. Možda je to radio samo kako bi me sramotio. No, moram da budem iskren, imam istu fascinaciju ženskom odećom. U mom slučaju to nema veze s tim da me privlače muškarci. Kada je reč o seksu, predstavnici jačeg pola uopšte me ne zanimaju, ali intrigira me da vidim sebe kao ženu - komentariše autor hitova I heard if through the grapevine, What's going on, Got to give it up, Let's get it on, Sexual healing...

Junak naše priče beg od porodičnog pakla u kome se nalazio tražio je u pevanju i sviranju klavira koji je bio instaliran u dnevnom boravku porodice Gej. Zbog trauma koje je poneo iz porodičnog doma, buduću muzičar bio je vrlo sramežljiv i povučen dečak i često se osamljivao odlazeći u prirodu. Iako je njegov muzički talenat prepoznat još u srednjoj školi, kada je imao 17 godina, odlučio je da prekine školovanje jer ga je otac zbog jedne svađe izbacio iz kuće.

Tada je otišao na služenje vojnog roka.

- Bio sam potpuno nepripremljen za tako nešto i shvatio sam da ne mogu da ispunjavam naredbe kretena koji nemaju pametnija posla, nego da omalovažavaju druge ljude - opisao je pevač čija vojna karijera nije opstala zbog nedoličnog ponašanja.

Potom se vratio u rodni Vašington i nastavio da peva sa D. C. Toonsima koji su ime promenili u Marquees. Uskoro je upoznao uticajne ljude iz muzičke industrije i pristupio diskografskoj kući koju je osnovala Ana Gordi. Iako nije bio vešt sa devojkama, Marvin je počeo da zavodi 17 godina stariju poslovnu ženu, a ona je kasnije ispričala kako je svoj osvajački pohod počeo tako što ju je svako jutro pozdravljao. Njegovi stidljivi pokušaji urodili su plodom nakon godinu dana, kada su otpočeli vezu, a u tom periodu i njegova muzička karijera počinje da cveta. Par je odlično sarađivao na privatnom i poslovnom planu, a njihovo venčanje 1963. godine nije propustio niko uticajan iz Detroita.

- Usred ceremonije venčanja Ana i Marvin počeli su da se svađaju i ona ga je udarila cipelom po glavi - istakla je jedna od zvanica na njihovom venčanju i tako ponudila jedno od objašnjenja zašto nisu dugo opstali u braku.

Kako je postajao sve popularniji, tako su devojke sve više bacale oko na njega. Realizovao je nekoliko dueta sa zgodnim koleginicama zbog čega je njegova supruga Ana bila veoma ljubomorna.

- Kada svake večeri žene viču za vama, to veoma utiče na vaša razmišljanja. Na nastupima bih brisao znoj sa čela maramicom i bacao je u publiku. Obožavao sam da gledam kako se žene tuku zbog mog znoja - bio je iskren umetnik.

Ana nije mogla da ostane u drugom stanju, ali je u javnosti lažirala trudnoću. Njih dvoje dobili su sina čija je biološka majka otkrivena tek posle Marvinove smrti, a reč je o nećaki muzičareve supruge Denis. Ona se porodila kada je imala 17 godina. Pevač je svoje dete nazvao Marvin Penc Gaj Treći, a razlog zbog kojeg je sina nazvao po čoveku koji mu je zagorčao život objasnio je rečima:

- Razdiralo me je to. Poštujem tradiciju, ali nisam želeo da ime podseća na mog oca. Doneo sam odluku kada je on došao kod nas i tradicija je morala da bude nastavljena. To smo naučili iz Starog zaveta. Odlučio sam da ne ponavljam greške kao moj otac i u tome sam negde uspeo, a negde nisam. Dete je veliki izvor radosti, ali nisam slutio koliko će mu vremena posvećivati moja supruga. Moj otac bio je ljubomoran na mene, a ja sam osetio da se slično osećanje javlja i u meni.

Ana i Marvin razveli su se 1977. godine nakon učestalih svađa. Na sudu je odlučeno da Ani pripadne zarada od njegovog albuma Here, my Dear, na kome je pesme posvetio upravo njoj, a ovaj aranžman navodno je namerno loše napravio kako bi ona dobila što manje novca od prodaje.

U tom periodu Marvin je već imao novu devojku Džernis Hanter koju je upoznao 1973. godine. Ona mu je rodila ćerku Nonu i sina Frenkija.

- Poslednji sam veliki šovinista. Želim da me žene služe i to je sve. Kada je reč o Džen, to je značilo da ispunjava sve moje maštarije, moje zle maštarije - rekao je Marvin.

Ona je kasnije otkrila kako ju je terao da spava sa drugim muškarcima. Često su se svađali, a ubrzo je Marvin postao kokainski zavisnik. Nakon problema sa dugovima i neplaćenim porezom u Americi, on se preselio u Britaniju.

- Posetio sam ga u Londonu. Bio je toliko drogiran da nije znao šta se događa. Jedva je ustao iz kreveta. Stan je bio pun jeftinih žena, okolo su trčali dileri, a Marvinov sinčić spavao je u drugoj sobi. Nisam mogao da verujem šta vidim. Kazao mi je da nema prebijene pare, čak je izdao neke čekove bez pokrića. Rekao sam mu da se ubija - opisao je holivudski muzički menadžer Džef Vejd.

Četiri dana pre nego što je ubijen, Marvin je i pokušao da izvrši samoubistvo. Tada je iskočio iz automobila u pokretu, ali se samo lakše povredio. Njegova depresija i paranoja bile su sve izraženije, a tokom turneje Sexual Healing nosio je pancir i oko sebe imao naoružane telohranitelje jer je bio uveren u to da neko želi da ga ubije. Nakon turneje vratio se u Los Anđeles gde je boravila njegova matična porodica. Svako je živeo u svojoj sobi, a brat Frenki je došao u posetu sa suprugom. Otac se uglavnom opijao, a Marvin je u svojoj sobi gledao porno filmove, drogirao se i sakupljao oružje, što mu je bio hobi.

Između oca i sina rasla je napetost, a problemi su kulminirali kada je stariji Marvin uzeo osiguranje nad porodičnom kućom u Vašingtonu.

Marvin je svom ocu za Božić 1983. godine darovao pištolj Smith&Wesson, kako bi mogao da se odbrani od provalnika. Prvog dana aprila, oko 11 časova, stariji Marvin počeo je iz prizemlja da viče kako sa Albertom želi da razgovara o polisi osiguranja. Ljutiti pevač odgovorio mu je da sve što želi, kaže svojoj supruzi u lice, a ona je sedela u njegovoj sobi. Marvin stariji počeo je da se penje uz stepenice, upao je u sobu, ali ga je sin gurnuo, a zatim počeo da ga udara. Alberta se umešala i muškarci su se razdvojili, ali nekoliko trenutaka kasnije, na pragu sobe pojavio se otac sa pištoljem i pucao svom sinu u grudi. Nakon što je muzičar pao na pod, Marvin stariji još jednom je pucao u njega. Ubrzo je dotrčao brat Frenki kojem je pevač uputio poslednje reči.

- Dobio sam što sam želeo. Nisam to mogao da učinim sam pa sam naterao njega. Dobro je, napravio sam sve što sam hteo i više nemam snage - izgovorio je na samrti. Za to vreme, otac je sedeo mirno dok 20 minuta kasnije po njega nije došla policija. Tog dana Alberta je podnela zahtev za razvod, a nakon što je ubici operisan tumor na mozgu, počelo je suđenje. Postignut je dogovor i Gej je osuđen na odloženu šestogodišnju kaznu zatvora. Kada su ga novinari pitali da li je voleo svog sina, odgovorio je: Recimo da mi nije bio mrzak.

Pevač je sahranjen petog aprila na groblju Forest Lawn Memorial Park, a uz porodicu i prijatelje na poslednji počinak ispratilo ga je deset hiljada obožavalaca. Kako nije ostavio testament, sve što je posedovao nasledio je njegov najstariji sin Marvin Treći.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs