rudolf nurejev

DŽEKI KENEDI JE OVOG RUSA DOVELA U BELU KUĆU, NJENOJ SESTRI NAPRAVIO DETE: Ljubavni život najlepšeg baletana na svetu!

Rudolf Nurejev, možda i najbolji baletan svih vremena, koji je u 55. godini umro od side, prva ljubavna iskustva, iako homoseksualac, stekao je u zagrljaju atraktivne plavuše, i to 25 godina starije od sebe.

Vip priča
Autor:
DŽEKI KENEDI JE OVOG RUSA DOVELA U BELU KUĆU, NJENOJ SESTRI NAPRAVIO DETE: Ljubavni život najlepšeg baletana na svetu!
Rudlof Nurejev i Li Radzivil, Foto: Profimedia

Zanosna bivša balerina, Ksenija Jurgenson, supruga Nurejevljevog učitelja baleta Aleksandra Puškina, naučila je mladog plesača sve što je trebalo da zna u dobi od 21 godine. Ali ona nije bila jedina žena u njegovom životu.

Bilo ih je zapravo toliko da su Rudolfovi kolege iz baletske škole iznenadili kad je mnogo godina kasnije otvoreno počeo da pokazuje istospolnu ljubav. U upravo objavljenoj biografiji "Rudolf Nurejev: Život", čije je odlomke objavio britanski Tajms, Džuli Kavana otkriva da je Nurejev imao dugogodišnju vezu s vatrenom Kubankom Menijom Martinez koju je upoznao u baletskoj školi, a iako je veza bila prijateljska, sasvim sigurno ju je voleo, nekoliko puta zaprosio, a jednom sigurno i spavao s njom. Biografija potvrđuje vezu i s nestašnom sestrom Džeki Kenedi, Li Radzivil. Muško telo upoznao je vrlo brzo nakon ženskog; dok je bio u vezi s Ksenijom, započeo je i ljubavnu vezu s plesačem Tejom Kremkeom.

I jedno i drugo su bili opsednuti mladim, egzotičnim i siromašnim baletanom iz Baškirije, pokrajine na istoku SSSR-a, koji je zahvaljujući neverovatnom talentu u 17. godini primljen na Baletsku akademiju Vaganova koja je radila u sklopu Baleta Kirov.

Rudik je u školu stigao kao devica, što nije čudno s obzirom na to da je svu energiju ulagao u ples. Podučavao ga je Aleksandar Puškin, proslavljeni učitelj baleta. Nurejev je od početka bio opsesivno ambiciozan: iako tek tinejdžer, zacrtao je da će odmah postati solista. Ali, Natalija Dudinskaja, u to vreme primabalerina Kirova, bila je fascinirana osećajem koji je taj mladić od 21 godine imao za telo i pozu. Njihov ples, zapisao je jedan kritičar, bio je kao erupcija Vezuva. Ali njegove bravure potrajale su tek do druge izvedbe baleta "Laurentia"; pokidao je ligament do te mere da su prognozirali da neće moći da pleše dve godine. Rudik je bio očajan, kao i njegov učitelj. Predložio je da se preseli u njegov dom. Na početku je sve bilo nevino: Aleksandar i Ksenija tretirali su ga kao sina, a već nakon 20 dana se oporavio.

Ksenija, plavuša s Baltika, imala je u to vreme 42 godine. Ubrzo nakon što se Rudik uselio, otišao je s Ksenijom i Aleksandrom na večeru kod prijateljice Ljube Romankove. Pri kraju večere, Ksenija, koja je sedela pored Rudolfa, nagnula se preko stola i dohvatila bananu, a potom ju je krenula polako i sugestivno guliti. Sekundu pre nego što ju je stavila u usta, nagnula se prema Nurejevu i nešto mu prošaptala, a on se, sav u nelagodi, otresao tek jednom rečju: "Ludo!"

Ljubina majka bila je šokirana. Kasnije je rekla kako je uverena da su učiteljeva žena i učenik u intimnoj vezi. Ksenija je bila itekako spremna za romansu. Povukla se u penziju i postala letargična i izolovana, delom i zato što nije bila bogzna kakva balerina. Puškin se posvetio učenicima, a kad bi se uveče vratio kući, uvek je bio umoran i s vremenom je prestao s njom da vodi ljubav.

Nurejev je pak bio pun energije i znatiželje. Preporučivala mu je koje knjige da čita, vodila ga u pozorište i na koncerte. Telo joj je još bilo u formi, a bila je i kraljica flerta. Nurejev se prepustio ljubavi. Imao je 21 godinu i još je bio devica, a ona je imala enormne seksualne apetite. Prvi put kad su vodili ljubav Ksenija mu je rekla: "Želim da upoznaš ovaj deo života... Želim da se osećaš kao muškarac."

Ali postojao je jedan problem i Ksenija se, kad bi on došao na dnevni red, ponašala poput ljubomorne lavice. Nije podnosila Rudikovo prijateljstvo s mladom Kubankom Menijom Martinez. Menia se u Lenjingradu pojavila iznenada 1955. Usred zime nosila je tanku i pripijenu letnju odeću, uske pantalone zebrastog dezena, kratke majice, štikle otvorenih prstiju i ogromne minđuše.

Učenici su poludeli za njom; izgledalo je kao da je u školu ušetala Đina Lolobriđida lično, iako direktor Valentin Šelkov nije delio njihovu naklonost pa ju je jednom, gledajući u njene enormno velike trepavice obilno namazane maskarom, sarkastično pitao da li su prave. "Njet. Magazin", odgovorila mu je koketno Menia, objašnjavajući da ih je kupila u drogeriji. Na časove je Kubanka dolazila kad je htela, a vreme je kratila sedeći u kuhinji, lupajući po škafu za pranje veša kao po tam-tamu i pevajući i plešući na afrokubanske pesme. U školi su je upoređivali s prostitukom, jer je često hodala bosa, u širokoj suknji i belom grudnjaku koji se nazirao ispod prozirnog, crnog topa. Nurejevu se upravo to sviđalo, kao i njoj njegov neobuzdani ples.

Rudik Meniju na početku nije romantično privlačio, ali dve godine kasnije, u dobi kada je imao 19, postali su prijatelji, a ubrzo su se i zaljubili. Ali nije bilo seksualnog odnosa. Možda to što je samu sebe uskraćivala može objasniti zašto joj nije smetalo što on spava s Ksenijom. Ali bila je u šoku kad joj je to otkrio jer ju je smatrala čudovištem.

U proleće 1959. došlo je vreme da se Menia vrati na Kubu. Na dan kad je trebala da krene, Rudik nije bio u grupi prijatelja koji su došli da je isprate na železničku stanicu. Ali u trenutku kad je voz krenuo, Nurejev je otvorio vrata njenog kupea i dramatično objavio da odlazi s njom. Bilo je to prvi put da je pokazao osećanja. Tu noć, u vozu, prvi su put vodili ljubav. Drugu su noć proveli u Moskvi, u stanu Menijine prijateljice Bele Kurgine, kojoj je Kubanka poverila da ju je Nurejev zaprosio. Bela se plašila da Rudik želi samo da je iskoristi i da tako bezbolno pobegne iz Sovjetskog Saveza. Ali čini se da je Rudik ipak voleo devojku. Tu je noć proveo klečeći ispred njenog kreveta, ljubeći joj ruku, a sledeće je jutro je insistirao da je isprati na aerodrom i bio je sav uplakan.

Ksenija, iako je Menia otišla, zapravo nije odahnula jer je osetila kako gubi Nurejeva. Postajao je i sve grublji. Kad je uspeo da se domogne ruskog prevoda "Lovca u žitu", koji je čitao s prijateljicom balerinom Tamarom Zakrževskajom, i Ksenija je poželela da pročita knjigu. Njegova reakcija je obe žene ostavila bez teksta: "Šta će to tebi... Dok tebi padne na pamet jedna misao, u Tamarinoj glavi se rodi 30 novih ideja!" Nije joj bilo lako, posebno što je s Rudikom ostala trudna i morala je da pobaci.

Godine 1959. ponovo je sreo Meniju, u Beču, na 7. svetskom komunističkom festivalu mladih. Opet ju je zaprosio, čak je predlagao da se odmah venčaju, ali ona je bila više zaljubljena u novu Kastrovu Kubu nego sovetskog plesača. Dve godine kasnije Rudolf je konačno prebegao na Zapad, a sedam godina kasnije dogodio se novi susret s Menijom, ovoga puta u Parizu. Za vreme generalne probe, pazeći da ga niko ne vidi, posmatrao je Meniju kako pleše i posle joj poslao poruku da je čeka u hotelu. Direktorka baleta Ališia Alonso zabranila je Meniji da ode na sastanak, jer je Nurejev važipo kao izdajica svoje zemlje, a i družio se s Džeki Kenedi, što je bilo još gore.

Ali Menia je želela da ga vidi. Direktorka je popustila kad se jedan baletan dobrovoljno javio da će otpratiti Meniju. "Kubanski KGB?" podrugljivo je upitao Nurejev kad je video da ih dvoje dolazi na sastanak. "Ne, prijatelj", odgovorila je. Nakon što je baletan otišao, pali su jedno drugom u zagrljaj. Ušli su u hotel. Izgledali su kao da iz sobe neće izaći tri dana, primetio je Klod Baigneres, kritičar koji je slučajno prolazio.

Ali izišli su vrlo brzo i uputili se u Maksim na večeru. Iste večeri u noćnom klubu Regine upoznao ju je s Brižit Bardo, pričao joj je o britanskoj balerini Margo Fontejn, ali i danskom plesaču Eriku Bruhnu s kojim je bio u vezi. Bilo mu je jako stalo do toga da je impresionira. "S Erikom je gotovo. On je ljubav mog života, ali gotovo je... Sada sam sam. Ima nešto u tebi što nisam našao ni u kome drugome. Volim te... Menia, ostani sa mnom...", plakao je. Menia je sve te godine bila uverena da je prosi kako bi postao kubanski državljanin, ali ispostavilo se da mu je ipak bilo stalo do nje. Molio ju je da otputuje s njim u Beč, a onda opet, sam za sebe, govorio kako je razume, jer zna šta znači biti opsednut plesom. Na kraju, kao odgovor, nije mu rekla ni da ni ne, nego "što". Zato.

Paralelna veza s Ksenijom i Tejom

Nurejev je poriv za gej ljubavlju prvi put osetio prema mladiću kojeg je ugledao u autobusu, ali osetio je toliki sram da je izašao na prvoj sledećoj stanici. Stvari su se promenile kada je upoznao Teju Kremkea (17), mladića iz Istočne Nemačke, koji je došao da uči balet u akademiji. Imao je kestenjastu kosu, bledu put, pune usne i zeleno-plave oči. Bilo je to u vreme kad je Rudik već bio u vezi s Ksenijom, a Teju je prvi put video u stanu svog učitelja.

Kseniji se novi mladić svideo na prvi pogled. Brinula se o njegovim mislima i ukusima, dok mu je Puškin postao poput oca. Kao i Nurejeva, i Teju je ljubavi naučila starija žena. Imao je 12 godina kada ga je zavela 35-godišnjakinja. U školi su ga pak ulovili pod tušem s jednim dečakom. Isto se dogodilo i s Rudolfom. Konstantin Rusu, takođe iz Istočne Nemačke, naišao je na zaključana vrata kupatila, u kojoj su bili Nurejev i Teja. Odbili su da otključaju vrata. Nurejev je kasnije priznao da ga je Teja naučio "muškoj ljubavi".

Nagovarao ga je i da pobegne iz SSSR-a, jer će jedino tako postati najveći plesač na svetu. Neki Nurejevljevi prijatelji tvrde da je pobegao od Ksenije, koja je znala za njegovu vezu s Tejom i opet postala posesivna, prema obojici. Htela je vezu i s mladim Nemcem. Rudolf je na kraju pobegao, tvrdio je, zato što nije mogao "slobodno da bira prijatelje".

Džeki Kenedi, sestra Li i beba

Džeki Kenedi upoznao je 1963. nakon što je odgledala njegov nastup na prvoj američkoj turneji s Kraljevskim baletom. Zavesa se dizala i spuđtala 40 puta, a Džeki je frenetično aplaudirala, sve dok joj dlanovi nisu poplaveli. Prva dama želela je da upozna baletana, ali ju je sprečio promoter Sol Hurok u strahu od političkih reperkusija.

Rudolf Nurajev
foto: Profimedia

Džeki nije odustajala. Poslala je privatni avion da dovede Nurejeva na čaj u Belu kuću. Nastavili su da se druže i kad je postala Džeki Onazis, čak šta više, zahvaljujući njoj je zaradio prvi ozbiljan novac jer ga je opskrbljivala besplatnim finansijskim savetima. Osim s Džeki, u Londonu se družio i s njenom sestrom Li Radzivil. Li se upustila u ono o čemu je Džeki, navodno, samo sanjala i uspela da ga odvuče u krevet.

"Bio je 99,5 posto homoseksualan. Ako ga je žena želela, morala je da preuzme inicijativu", izjavila je kasnije Li. Rudolf se posle poverio prijateljima kako je Li čak ostala trudna, ali i da je "uništila moje dete".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs