SAZNAJTE VIŠE

PRAVI BETMEN JE BIO UBICA, A NE HEROJ: Najbizarniji zločin u AMERICI i dalje šokira! (FOTO)

Čak i po današnjim standardima ubistvo Freda Ostereiha bilo je neverovatno bizarno i "otkačeno", a početkom 20. veka slučaj je bio toliko skandalozan da je punio strane žute i ozbiljne štampe celih osam godina! A u epicentru priče nalazio se ovaj čovek - "Betmen" kako su ga novinari prozvali!

Zanimljivosti
Autor:
PRAVI BETMEN JE BIO UBICA, A NE HEROJ: Najbizarniji zločin u AMERICI i dalje šokira! (FOTO)
Foto: Profimedia

Gospođu Velburgu Doli Ostereih novinari su opisali kao lepuškastu domaćicu iz Milvokija udatu za bogatog biznismena Freda Ostereiha. Par je u svom vlasništvu imao fabriku za proizvodnju kecelja, nisu imali dece i svima sa strane izgledali su sasvim obično i normalno.

Međutim, gospođa Ostereih imala je tajnu – njen ljubavnik Oto Sanhuber, mali, tihi majstor za šiveće mašine 10 godina je živeo na tavanu kuće koju je delila sa mužem!

slika
foto: Wikipedia / Walburga_Oesterreich

Upravo Oto će u novinama postati poznat kao “Betmen” – čovek koji se kao slepi miš krije na tavanu i napada kada to niko ne očekuje. Ali, ovo je tek kraj priče…

Početak najbizarnije ljubavne priče svih vremena

Ovaj bizaran slučaj počeo je 1913. godine kada je Doli, u to vreme 26-godišnja domaćica, pozvala fabriku svog muža i tražila da joj nađu majstora jer je njena mašina za šivenje pokvarena. Njen suprug je poslao Otoa, 17-godišnjeg mladića-siroče koji je tek počeo da radi kod njega.

Doli, koja je još ranije primetila Otoa, mladića je dočekala obučena samo u svilene čarape i providnu kućnu haljinu. Tako je počela njihova dugogodišnja afera.

Kako komšije ne bi primetile da mladić prečesto dolazi u kuću, mnogo iskusnija Doli je predložila da se Oto preseli na tavan na koji njen suprug i onako nikada nije zalazio. Noću, mogao je da čita petparačke romane i piše erotske priče za koje je bio zainteresovan. Danju, dokle god je Fred bio na poslu, mogao je da uživa u divljoj strasti sa Doli, ali i da joj pomaže oko kućnih poslova.

Zvuči neverovatno, ali čitavih 10 godina Oto je bio zadovoljan ovim aranžmanom, Fred nije primetio ništa neobično, a Doli je uživala u svom “seks robu” kojeg je posedovala ne samo fizički i emotivno, nego i u svakom materijalnom smislu.

Nakon što se bračni par preselio u Los Anđeles, Doli se potrudila da sa sobom povede i “svoju tajnu sa tavana”.

Ubistvo koje niko nije mogao da reši

U noći 22. avgusta 1922. Doli i Fred su se vratili sa večere kući svađajući se. Kada je vika postala glasnija Oto je izašao iz svog skrovišta kako bi zaštitio svoju ljubavnicu noseći pištolj koji mu je ona malo pre toga nabavila.

Fred ga je video, prepoznao, i dvojica muškaraca su se potukla. U borbi, Oto je pucao i ubio Freda.

Razmišljajući brzo, ljubavnici su se dogovorili da Oto zaključa Doli u plakar, a da se on sakrije u svom skrovištu na tavanu pre nego što policija dođe. Doli je policiji ispričala da su ona i njen suprug u kući zatekli provalnika koji je nju zaključao, ubio Freda i ukrao njegov skupoceni sat.

Ipak, detektivi su postali sumnjičavi kada je Doli rekla da se ona i njen muž nikada nisu svađali. Sa druge strane, Fred je bio bogat čovek i, iako je policija razmatrala pljačku kao motiv ubistva, za ovo jednostavno nije bilo dokaza.

“Nezasita gospođa Ostereih”

Oslobođena muža i kao naslednica ogromnog imanja gospođa Ostereih postala je zainteresovana za porodičnog advokara Hermana S. Šapira. Prva greška koju je napravila bila je ta što je njemu poklonila skupoceni sat koji je navodno bio ukraden njenom mužu. Policija ga je prepoznala, a Doli je objasnila da ga je pronašla ispod kreveta u dnevnoj sobi i da ipak nije bio ukraden.

Sve ovo vreme njen “Betmen” se i dalje krio na tavanu provodeći vreme u pisanju erotske poezije i avanturističkih priča.

I dok je Oto pisao, a Herman provodio bezbrojne sate u sudu dokazujući njenu nevinost, Doli je našla još jednu žrtvu – sitnog poslodavca Roja Klamba. Postavši mu ljubavnica zamolila ga je za “uslugu” – kod sebe je imala pištolj baš onog kalibra kojim je ubijen njen muž i želela je da ga se otarasi. Mislila je, objasnila je svom ljubavniku, da bi policija nju osumnjičila ako bi našli pištolj pa im je zbog toga prećutala da ga poseduje.

I Klamb je pristao, a pištolj je bacio u jame pune katrana nedaleko od Los Anđelesa. Tek kada ga je Doli “šutnula” pristao je da ispriča sve policiji.

Redovne isporuke hrane za “praznu” kuću

Jedanaest meseci posle Fredovog ubistva 12. jula 1923. policija je uspela da pronađe bačeni pištolj i Doli je uhapšena. Međutim, oružje je bilo toliko zarđalo da niko nije mogao da utvrdi da li je baš iz njega ispaljen fatalni metak.

Dok je bila zatvorena Doli je svoju pažnju usmerila na advokata Šapira. Molila ga je da kupi namirnice, odnese ih u njenu kuću i kucne tri puta na mala tavanska vrata u njenoj spavaćoj sobi.

– Zašto kada je kuća prazna? – pitao je Šapiro.

– Zato što tamo živi moj polubrat, jako povučen mladić koji ne voli mnogo da izlazi napolje i plaši se drugih ljudi – objasnila je Doli.

Zapanjen, advokat je uradio kako mu je klijentkinja rekla i tada je prvi put video Otoa, a ovaj, željan razgovora sa drugim ljudima, ispričao mu je sve o svojoj desetogodišnjoj vezi sa Doli i onome što se desilo one noći kada je Fred ubijen.

A onda se dogodio još jedan neverovatan obrt u ovom bizarnom slučaju – zbog svoje veze sa Doli, advokat je rešio da ćuti! Imao je samo jedan uslov – Oto mora da ode.

Zbog nedostatka dokaza Doli je uskoro oslobođena optužbi, a Šapiro se uselio kod nje, ali ne na tavan! Par je počeo da živi zajedno. Doli je pristala da Oto ode što je mladić i učinio.

Suđenje “Betmenu sa tavana”

Tek 1930. godine, punu deceniju nakon Fredovog ubistva, Šapiro je rešio da sve ispriča policiji. U međuvremenu se razišao sa Doli i više nije imao razloga da ćuti.

Drugi nalog za hapšenje je izdat i Doli je optužena sa zaveru da se počini ubistvo dok je Oto optužen za ubistvo. Policija ga je pronašla u Kanadi gde je pod drugim imenom vodio normalan život i bio oženjen.

Kada su na suđenju isplivali svi detalji ovog bizarnog slučaja mediji su podivljali! Priča o “Betmenu” i njegovoj “domino gospodarici” mesecima je punila naslovne strane, a novinari su se utrkivali u kopanju “pikanterija” iz ove neverovatne veze.

Odbrana Otoa Sanhubera se zasnivala na tome da je, živeći na tavanu i u potpunoj zavisnosti od gospođe Ostereih mladić izgubio kontakt sa realnošću i da je glavni krivac ona. Osuđen je za ubistvo, ali je slučaj u međuvremenu zastareo i tada 43-godišnji Oto je iz zatvora izašao kao slobodan čovek.

Slučaj gospođe Velburg Doli Ostereih bio je još “lakši”. Zastupao ju je onovremeni čuveni advokat, bila je optužena samo za saučesništvo, a onda čak i za to oslobođena.

O Otou Sanhuberu, “Betmenu” iz Los Anđelesa više se nikada ništa nije čulo. Velburg Doli Ostereih preminula je 1961. kada joj je bilo 75 godina, samo dve nedelje nakon što se ponovo udala za izvesnog Reja Berta Hedrika sa kojim je 30 godina bila u vezi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs